AVALON. Freud contestat
- 23-03-2012
- Nr. 617
-
Ovidiu PECICAN
- Rubrici
- 2 Comentarii
Printre autorii care lansează interogaţii îndrăzneţe şi chiar iconoclaste în filozofia franceză şi în istoria culturii de astăzi se numără Michel Onfray. Temele lui se leagă de pîntecele filozofilor (deci de raţiunea dietetică), de filozoful-cîine (adică cinic) şi de estetica cinică, de raţiunea gurmandă (prin urmare de filozofia gustului), de rezistenţa şi nesupunerea civică, de corpul drăgăstos şi de preocuparea hedonistă, de filozofia feroce, de fizica metafizicii, de Nietzsche înţeles prin prisma înţelepciunii tragice, de rescrierea istoriei filozofiei. Ritmul elaborărilor este alert, selecţia temelor are la bază o situare în răspăr, polemică, suspicioasă la adresa morgăi filozofice şi a clişeelor legate de aceasta. El practică o scriitură alertă, colcăind de idei, aplicată cu stăruinţă unei concepţii hedonice, potrivnică grilelor academice care asociază acestei atitudini vinovăţii imaginare – deh, omul nu a fost făcut ca să petreacă! –, fiind, cu toate acestea, sensibil la glasul filozofiei cinice şi avînd opinii atee şi anarhiste. Scriind Freud. Amurgul unui idol (Bucureşti, Editura Humanitas, 2011, 464 p.), Michel Onfray redeschide dosarul părintelui psihanalizei, abordînd – în cinci părţi – chestiunea valabilităţii revoluţiei freudiene în cunoaşterea psihicului uman. Simptomatologie, genealogie, metodologie, taumaturgie şi ideologie sînt marile capitole abordate pentru deconstruirea mitului Sigmund Freud. Conform […]
Uite, vine de la un *habarnist*, care, insa, chiar pretinde c-are o *bruma de bun simtz*…
Sa *pui*, sa *insishti tu* cum ca *sexu* mana oamenii, mie mi se pare, ma scuzatz’, oleaca prea „ingust”.
Mda, lecturile ni le cetim *chiar singuri*, dimpreuna cu *noi* le chiar „ferfenitzam” – ma rog, aia care-o chiar *pot*.
Vaz c-atzi *ajuns* la „fascista” etc. etc. – nu *nu are de-a face cu chiar problema*. Care-i, *in fond*, problema?
Simplu: *ce anume face ca oamenii, sa le spunem, sa scrim, „normali”, sa-shi chiar „piarda mintzile” *?
Dincolo de problema *asta*, absolut *toate* comentariile, exegezele etc. etc. , sunt chiar „minore”.
Io va intreb (pentru ca io *il am*, raspuinsul *meu*): Dvs. ce *chiar credetzi*?
De *unde vine boala*? Ca, va vaz „exeget”, care comenteaza ce & cum. Uite, io v-am „aruncat manusha” asta. Shi, ca un gentilom, ar trebui s-o chiar „ridicatz’ „, sa-mi chiar *datz’ un raspuns*.
Desigur, da’ *desigur*: regulili mai vechi spuneau ca jentilomu’ *nu ridica* manusha aruncata d-un „Nea Marin”.
Sper, insa, ca ne-am mai „luminat”, ca, uite, se-nsoara X cu Y (ca e *chiar pa sticla*, mde).
Numa’ fain,
Nea Marin
…care e opinia dv., de fapt. Cum va situati. In lectura mea cartea lui Onfray e foarte neserioasa, incropita din tot felul de clisee intr-adevar foarte vechi si foarte obosite, zvonuri, procese de intentie, calomnii, deductii foarte riscate, prejudecati, locuri comune, rastalmaciri si chiar neadavaruri si contradictii flagrante. (Apropo, multi i-au scris lui Mussolini in epoca, inclusiv Gandhi, care i-a scris si lui Hitler, de altfel, in termeni foarte politicosi si intrucatva flatanti, ceea ce nu face din el un hitlerist). Cum spunea BHL: Credeam ca e o carte cu argumente si cand colo dau peste perspectiva unui valet care spioneaza prin crapatura perdelei. Ca ne m’interesse pas. Nu mai zic ca nu are nici o legatura cat de vaga cu activitatea clinica, operationala a psihanalizei, care e foarte complexa si laborioasa si reprezinta metoda psihoterapeutica dovedita prin studii de cercetare drept cea mai eficienta. Onfray, ca si multi alti intelectuali, este complet nealfabetizat clinic – si totusi de aici pleaca totul. In plus, de vreo suta de ani, psihanaliza s-a transformat foarte mult (a pune semnul egal intre psihanaliza si Freud astazi e unul dintre cliseele cele mai ignorante si jenante), iar cele mai puternice si fundamentate critici ale freudismului vin de fapt din interior, prin curentele contemporane. Oricum, cartea nu merita tam-tamul creat. Onfray, un autodidact la urma urmei, e doar avid de publicitate si de fapt asta a si obtinut. Pentru asta felicitari, este un excelent PR!