AVALON. Scamatorul
- 02-07-2010
- Nr. 531
-
Ovidiu PECICAN
- Rubrici
- 3 Comentarii
ON-LINE Demonstraţia încercată de H.-R. Patapievici în Ultimul Culianu (Bucureşti, Ed. Humanitas, 2010, 238 p.) provoacă, incită, cheamă la discuţii. Sînt multe lucruri seducătoare în construcţia monografului, după cum nu lipsesc nici cele care reclamă o chemare la ordine. După Patapievici, ultima perioadă a creaţiei lui Ioan Petru Culianu ar fi adus o iluminare teoretică a acestuia, care i-ar fi dat certitudinea că de-acum se află în posesia unei chei de înţelegere universală. Aceasta ar fi avut de-a face deopotrivă cu ştiinţa – întrucît se întemeia pe noua topologie matematică şi teoria fractalilor, conducînd la o interpretare unitară a morfodinamicii obiectelor naturale, dar şi a obiectelor ideale numite religie, filozofie, ştiinţă etc. Desigur, dacă astfel stau lucrurile, atunci Culianu a căzut, într-un anume sens, sub fascinaţia modelului prezent într-o proză de Jorge Luis Borges, unde o enumerare-clasificare posibilă cuprindea, în cea mai aleatorie succesiune cu putinţă, elefanţi, lacuri, heruvimi, versuri ş.a.m.d. Efectul rafinat din proza autorului sud-american nu se repetă însă atunci cînd o asemenea cuprindere totalizantă este recomandată ca formulă a filozofiei istoriei, aducînd mai degrabă a absenţă a unui criteriu valid. Cînd ajungi să spui că „harta completă a budismului conţine porţiuni masive din sistemul creştin, din idealismul […]
Lumea intelectuala romaneasca nu se prea poate desprinde din vechile ei ticuri. Eliade si Culianu, Culianu si Eliade… Dar Hans Kung? Dar Joseph Ratzinger? Dar teologia protestanta si greii ei? E mult de citit si de meditat, si noi ne jucam de-a magia, Doamne iarta-ma…
Dom’ne, am citit cartea si chiar nu inteleg ce e cu Patapievici. Cade in extay in fata unor teorii fara consistenta. Il pindea pericolul asta si inainte, de cind a incropit Omul recent, dar acolo macar se straduia pe mai multe sute de pagini sa convinga. Cum dau de posturi administrative si emisiuni televiyate, cum ai nostri nu mai staruie cit s-ar cuveni asupra paginilor. E ca un blestem…
Da, aveti dreptate: este indoielnic cat de stiintific era „ultimul” Culianu.