Avangarda românească la Universitatea din Ierusalim
- 14-01-2011
- Nr. 558
-
Mirel HORODI
- Internaţional
- 2 Comentarii
Centrul pentru Studierea Iudaismului din România, din cadrul Universităţii Ebraice din Ierusalim, în colaborare cu Institutul Cultural Român, a organizat, între 12 şi 14 decembrie 2010, o conferinţă internaţională, intitulată Avangarda românească între Bucureşti, Paris şi Tel Aviv. Programul foarte încărcat al conferinţei, la care au participat specialişti din România, Israel, Franţa, Elveţia, Suedia, Statele Unite, a cuprins 15 comunicări, două filme şi o masă rotundă. Unele comunicări au avut caracter de sinteze, altele au fost dedicate unor artişti avangardişti (Isidore Isou, Gherasim Luca, Ilarie Voronca, Paul Celan, Sesto Pals, Marcel Iancu). S-a discutat despre avangardă din punct de vedere conceptual şi din perspectiva continuităţii fenomenului în timp. Diversitatea subiectelor şi a abordărilor depăşeşte cadrul limitat al unui articol. De aceea, în cele ce urmează, mă voi referi la masa rotundă la care s-au tras concluziile conferinţei şi la cîteva puncte de vedere abordate în comunicările de sinteză. Masa rotundă, avînd ca subiect raportul dintre periferie şi centru în cadrul avangardei, a fost moderată cu tact şi pricepere de Michael Finkenthal (John Hopkins University, USA). La întrebările dacă Parisul sau alt oraş european poate fi considerat drept centrul avangardei şi care a fost rolul Bucureştiului în acest cadru s-au dat […]
Foarte buna conferinta de la Ierusalim, toata. Merita sa amintiti excelenta prezentare a domnului Stern si mai ales descoperirile facute de domnului Vlad Solomon in arhiva doamnei Dadi Janco.
Sper sa fie publicat un volum in urma acestei conferinte, ar merita.
facuta aceasta relatare a unui eveniment incitant si interesant.
As adauga doar ca, dupa parea mea, Fundoianu/Fondane nu poat fi „revendicat”, in totalitate, cu miscarea avangardista. Spre deosebire de multi amici ai sai, din Romania sau ajunsi la Paris ori in alte mari centre culturale, el a avut dispute de idei, foarte aprige, cu Andre Breton, luari de pozitie in care contesta frenetic exact ideile de baza ale avangardismului.