BIFURCAŢII. Ceea ce ne uneşte
- 17-06-2011
- Nr. 579
-
Liviu ORNEA
- Rubrici
- 4 Comentarii
În toaletele din universitate, nu se poate pune hîrtie în suporturile nou-nouţe, nici săpun (lichid!) în savoniere: se fură, n-are rost. Sau se pun la un moment dat, apoi, stupoare, se constată că s-au terminat. Şi nu se înlocuiesc (decît dacă se aşteaptă vreun oaspete sau o conferinţă cu străini) pentru că, vezi bine, fuseseră furate. De aceea, în mod absolut firesc, în unele facultăţi, toaleta cadrelor didactice (ei, da!) e încuiată cu cheia. Cine n-are cheie, cere la secretare sau la cei care au. Sau merge la studenţi, unde… Se fură becurile. Şi nu se-nlocuiesc. Ce rost ar avea? Oricum le fură. La fel – detergentul. Se fură lanţurile de plastic sau de metal cu care se trage apa. În locul celor fu-rate, se pun bucăţi de sfoară. Sau nu se pu-ne nimic. Totuna. Administratorii acuză femeile de serviciu. Femeile de serviciu îi acuză pe muncitorii care lucrează în curte sau în subsol (care şi murdăresc toaletele, ceva de speriat!). Şi toţi îi acuză pe studenţi, care decît să mai dea bani pe hîrtie… Se fură tot ce e metal, nu doar din toalete. S-a furat placa de metal cu numele facultăţii de matematică, încastrată destul de sus în […]
Iata ce scria autorul cand era (mult) mai tanar:
Cine-i de vina? Chiar nu se poate face nimic? E musai sa traim in murdarie? De cite ori am intrebat (mi se intimpla, de obicei, cind ma intorc din strainatate, apoi ma calmez), am fost intii privit ca un cretin, apoi am primit raspunsuri aplicate din care am inteles asa: in primul rind, se fura. Se fura tot: robineti, chiuvete, lanturi de WC, detergent, sapun. Cine fura? Studentii? Profesorii? Nu stiu. Dar se fura, obiectele dispar, nu sint fonduri sa fie inlocuite.
Ma bucur ca, dupa ce a cercetat temeinic problema, autorul a gasit raspunsul. Acum este (si) mai intelept! Sa mai spuna careva ca nu avem nevoie de cercetatori.
Am si eu o nelamurire: Am tot stat sa ma gandesc ce am furat eu. Nimic. Prin urmare, conform logicii domnului Liviu din ultimul paragraf, nu fac parte din „Astia suntem. La noi se fura”. Cum domnul Liviu se declara ca facand parte din categoria mai sus amintita, sunt foarte curios sa aflu ce fura domnia sa.
As avea o nelamurire de ordin practic: care este metoda cea mai lesnicioasa de a fura sapun lichid din savoniere?
Mult iubite si stimate domnule autor,
Nu fiti suparat, romanii sunt mari iubitori de matematica. Altminteri nu se explica de ce „placutili”cu numele facultatilor de litere, chimie, geografie, istorie, drept, inginerie, medicina sunt bine merci la locul lor.
Indraznesc sa va sugerez sa confectionati o placuta din carton (format A4), a carei prezenta, daca setea de matematica a romanilor nu scade, sa o controlati zilnic.