BIFURCAŢII. Un răspuns lui Alexandru Matei şi un „Bun venit!“ grupului CriticAtac
- 17-09-2010
- Nr. 542
-
Liviu ORNEA
- Rubrici
- 6 Comentarii
Multă dreptate are prietenul Alexandru Matei cînd, ca răspuns la un comentariu prea violent la articolul său din numărul precedent, spune că „Decembrie 1989 a adus şi dreptul de a nu merge la vot“. Aşa este. E o opţiune perfect naturală, mai ales în condiţiile politice de la noi. Cu atît mai mult atunci cînd la ea se ajunge în urma unui proces raţional, de cîntărire a beneficiilor şi a pierderilor acţiunii de a vota. La urma urmei, de ce să votezi, dacă te-ai convins că nici unul dintre competitori, entitate politică sau individ, nu te reprezintă? De ce să votezi cînd eşti sigur că, orice ai alege, tot prost va ieşi? E un raţionament corect. Dar el este, cred eu, în divorţ complet cu realitatea. Pentru că această mică teorie a abţinerii de la vot (nu văd mare diferenţă între a nu merge la vot şi a lăsa buletinul necompletat) capătă sens abia dacă este îmbrăţişată de un număr rezonabil de (non)alegători. Altfel, rămîne o frumoasă utopie, fără nici o urmare în plan social. Or, eu cred că votul şi toate acţiunile care se raportează la el trebuie să aibă consecinţe practice. Ce sens are să rămîn acasă cu […]
Salut, acilea suntem d-acord. Ca te potzi duce la vot shi greshi
(mda, numa\’ &numa\’ post factum), da\’ tre\’ sa meri.
Io am fo\’ pus p-o cruce c-am votat Basescu mai an, la prezidentziale. Cu cin\’ sa fi votat insa? Cu Geoana? – ma abtzin acilea de la epitete care m-ar injosi *pa mine*.
Cu unu\’ care-a reushit a fi fo\’ repetent la o facultate de… istorie (liberalu\’)? Sa fim serioshi.
Ca eu, cand il \”frecam\” pe tata ca de ce voteaza-ntr-una Iliescu, imi zicea ca \”pen\’ ca-i mai dashtept decat ailaltzi\”.
Acuma, vara asta, i-am \”tras-o\” ashishderea. Am votat un ticalos pen\’ ca n-am avut unu\’ mai dashtept, asta e.
Shi, cum bine le scrii, *fara o masa critica* de vo 60% (ca sa fie alegerile anulate) daca *nu* te duci la vot, eshti la mana alor care vor PSD-ul la bucate. PSD pe care eu nu-l voi vota niciodata, nici daca-mi bagatzi mana-n foc.
Cele bune,
Nea Marin
pe ce va bazati cand sustineti ca v.stoica e lucid? (sper ca nu pe orientarea crestin-democrata pe care o coace pentru fluturasul pdl sau chiar omida pdl, nu e prea clar inca.)
in parlament au votat toti (probabil high) legea pentru majorarea profesorilor, pnl a fost singurul care s-a delimitat ulterior, astea sunt faptele. basescu a fost cel care a sustinut ca a promulgat legea pentru ca „bani sunt, problema e cum iti stabilesti prioritatile” (pe vremea aia se mai folosea acest cuvant, prioritati. (le spunea chiar si sindicalistilor din sanatate sa-i ceara lui tariceanu salarii mai mari, ca meritau :)))
daca e din ce in ce mai clar ca nu ai ce vota, nu cumva asta e de fapt problema? („alba ca zapada” s-a prins deja.)
Un profesor de matematică la casa omului este aur curat, m-a luminat şi pe mine, profanul !
Deci d. profesor nu a votat liberalii care promiteau creşterea salariilor profesorilor cu 100 % în patru ani, ci a votat pedeleii care promiteau creşterea salariilor profesorilor cu 50 % ” în prima zi după alegeri „, (Boc, Emil -Cuvântări).
Briliant, maitre, jos basca !
Mă bucur că reluaţi subiectul votului, in ceea ce ar putea deveni deja o dezbatere intr-o democratie libertină, ca a noastră. Răspunsul meu e foarte simplu. Da, cred că e o utopie să aştepţi ca lumea să nu meargă la vot şi să obţii deletimarea clasei politice. Aşa că te duci la vot. Numai că, aşa cum spuneţi dumneavoastră, actele noastre politice trebuie să aibe co nsecinţe practice. Ce consecinţă practică o avea votul pentru PDL în 2008, cînd deja situaţia era suficient de limpede? Niciuna. Poate votul pentru PSD să fi avut una, dar prejudecata îmi spunea să nu fac asta, să nu votez PSD. Bun. Păi atunci de ce să pierzi vremea mergînd la vot? Credeţi că acum îmi plîng în pumni pentru că au ales alţii pentru mine? Nu, nu mă interesează. Poate că voi vota în alegerile următoare, dar atunci nu aveam de ce.
În legătură cu reproşurile făcute domnului Cornea, dragă Liviu Ornea, pentru dînsul a votat o sumă de prejudecăţi, cele pe care le-am citat. Ştim, fiecare dintre noi, de unde vin aceste prejudecăţi la intelectualul român: nu este el un erou? Poate să se despartă el de eroul care este? Un erou român postrevoluţionar nu-şi permite să nu voteze cu Binele. Pentru că nu e important cu cine a votat domnul Cornea, ci care sunt motivele alegate.
Cu prietenie,
Alexandru Matei
Domnule Liviu Ornea,
trecand peste chestiunea votului, unde e clar ca aveti dreptate, considerati ca actualul proiect de lege a invatamantului este bun? Credeti ca schimbarile promise in cercetare de actualul guvern si pe care le invocati sunt bune si fezabile? Intreb, sa stim si noi daca, din punctul dumneavoastra de vedere, merita efortul sa suportam guvernul asta pe care ni l-ati adus pe cap!
Spuneti ca liberalii au sustinut in 2008 marirea cu 50% a salariilor profesorilor. Se poate, dar, daca ati spune adevarul pana la capat, ati recunoaste ca, in an electoral, toti parlamentarii, din toate partidele, au sustinut propunerea asta populista, in frunte cu presedintele pe care l-ati votat, si singurul care s-a opus a fost mult hulitul premier liberal Calin Popescu Tariceanu.
Unde a fost luciditatea marelui liberal Valeriu Stoica? In proiectul bipartidismului, cumva, adica al distrugerii PNL? Sa fim seriosi, Romania nu e nici USA, nici macar UK, unde bipartidismul e pe moarte. Aveti impresia ca PD-L este un partid mai liberal decat PNL sau mai social-democrat decat PSD?
Iertati-ma, dar argumentele pe care le invocati nu stau in picioare, asa ca, din respect pentru inteligenta dvs., prefer sa nu le iau in serios.
Sa votati (mai) bine!
„Tot adunand lui unu…” – se ajunge „sigur” la infinit? Numai daca timpul care sta la dispozitie e infinit, Professore. Deci nu „sigur”, pentru ca siguranta asta noi n-o putem avea.
De altfel dvs. cam confundati, mi se pare mie, propriul punct de vedere cu obiectivitatea. Dar asta e, desigur, o problema care tine de o alta specialitate. Nematematica.