Bookfest 2009: cărţi care înfruntă criza
- 25-06-2009
- Nr. 480
-
Ovidiu ŞIMONCA
- Actualitate
- 8 Comentarii
În perioada 17-21 iunie a avut loc a IV-a ediţie a Salonului de Carte Bookfest 2009. O ediţie desfăşurată sub semnul crizei. Editorii au avut destule temeri, cititorii au cumpărat deseori cu parcimonie. În acest număr al revistei, am adresat cîtorva editori întrebarea: S-a simţit criza la Bookfest? Dincolo de criză, ce cărţi au fost preferate de cititori? În celelate pagini ale grupajului, vă oferim un interviu în exclusivitate cu scriitorul francez Martin Page, prezent la Bookfest cu ocazia lansării cărţii sale O poveste de dragoste, poate, apărute la Editura Humanitas, precum şi cîteva consemnări ale redactorilor noştri şi deja tradiţionala pagină pe care o realizăm după fiecare tîrg de carte cu volumele care ne-au atras atenţia. – Laura ALBULESCU, redactor-şef, Editura Art Cred că discuţia despre ediţia 2009 a Bookfest-ului trebuie să pornească de la nivelul de aşteptare a editorilor. Şi nu-i un mister pentru nimeni că acesta nu era unul ridicat. Mai toţi editorii au avut emoţii că spectrul crizei şi mutarea neinspirată a tîrgului în perioada de concedii vor avea ca rezultat o scădere semnificativă a cifrei de vînzări. De aceea, în raport cu o expectanţă relativ scăzută, bilanţul nu arată tocmai rău. Cu alte […]
Ca parere ai despre articolul lui Cartarescu despre moartea lui M Calinescu si A Paruit? E un articol care incepe ca un necrolog si se termina cu o diatriba la adresa
„mintilor malefice pentru care „intelectualii sunt „lichele”, „jigodii”, „vânduţi”, „lingăi” etc.doar cei care se exprimă în favoarea unei anumite persoane şi a unei anumite direcţii. Automat, cel care e de partea cealaltă (…) nu mai are dreptul să scrie bine. Un fenomen recent este „pedepsirea” în revistele de cultură a scriitorilor pentru opiniile lor civice şi politice.” Cat prost gust poti avea pentru a te rafui cu „Ion Cristoiu, Răzvan Theodorescu, Augustin Buzura” intr-un necrolog consacrat lui Matei Calinescu si Alain Paruit? Las la o parte orice considerente etice. Dar utilizarea mortilor proaspeti in scopuri partizane mi se pare de un kitsch cu atat mai deprimant cu cat vine de la un scriitor cu pretentii la Nobel.
(reactia mea nu se inscrie intr-o logica partizana, as fi crezut acelasi lucru indifentent de enuntiator)
problema…
Este o chestiune de onestitate intelectuala PUBLICA.
Pe care – am remarcat in multe imprejurari – redactia nu o are.
– Editoriale tendentioase, jocuri de culise, dispozitiv gomos (dupa cum bine a fost el caracterizat de Horia Patapievici).
@anileda: aha, deci aveai o problema personala cu membrii redactiei obs. pai de ce spui asa, omule?
…am fost cam tifnos in mesajul precedent.
Articolele despre Matei Calinescu au fost excelente.
Dar mai apar, din cind in cind, si unele (mici) inadvertente, care devin – brusc – (mari) neintelegeri.
(Si eu am tinut la redactorii „Observator”-ului. Intre timp, insa, euforiile /mi-/au mai trecut. Va povestesc alta data.)
pt. Anileda
Sa nu aruncam cu vorbe. Mai multa decenta, cind moare un om. Si, in general, sa nu exageram. Pe mine m-a impresionat cum s-a scris in „Observator cultural” despre Matei Calinescu. Fara patetisme, cald, generos, minunat. Pe blogul lui C. Rogozanu („Cotidianul”) a fost preluat, ieri, fragmentul din interviul acordat de Matei Calinescu Martei Petreu, in „Apostrof”, selectat de „Observator cultural”.
– pentru ca devine penibil!
„Observatorul” a publicat articole legate de Matei Calinescu CU BUNA STIINTA…
‘Id est’ avind stiinta clara ca marele om de cultura isi astepta moartea.
Deci nu mi-as face prea multe iluzii in ce priveste onestitatea intelectuala a acestei redactii.
Simpla rapiditate in miscare…
Un fel de… a fi pe faza, cum se spune.
Foarte bine, din punct de vedere jurnalistic.
„Fervoarea” si „inspiratia”, insa, le revine altora, cu un interes autentic si o corectitudine morala pe care „Observatorul” a dovedit, in imprejurari anterioare, ca NU le are.
Recitesc, infiorata, articolele din revista dumneavoastra despre Matei Calinescu, din numarul trecut. Ce mare om am pierdut! Acum, ne inghesuim cu necroloage, dar ce revista din Romania a facut gestul extraordinar al „Observatorului cultural” de a-l omagia cind inca era in viata? Nici „Romania literara”, nici „22”, nici Dilema veche” nu si-au amintit de Matei Calinescu la 75 de ani. Dumnezeu sa-l ierte! Iar dumneavoastra, dragi redactori ai „Observatorului cultural”, multa sanatate si sa scrieti despre carti cu aceeasi fervoare si inspiratie ca si pina acum.
Editori realisti, carti multe si pe toate gusturile. Examenul final va fi dat in toamna, la Gaudeamus. Acolo se vor vedea abilitatile editorilor de a infrunta criza.
Apud Oana Boca – Polirom: „Ce se întîmplă cu multe dintre librăriile din România (cu tot mai puţini vizitatori în ultima perioadă)? Cum vom trece vara, din punctul de vedere al vînzărilor? Cum vom încheia financiar anul acesta? Cum şi cît de greu îşi recuperează editorii banii de la librari sau angroşişti?”.