Cinematografia, o cale de înţelegere
- 19-02-2009
- Nr. 462
-
Ovidiu ŞIMONCA
- Editorial
- 3 Comentarii
Timp de două săptămîni aţi putut citi, în Observator cultural, corespondenţe trimise de la Festivalul de Film de la Berlin de către colaboratorul nostru Mihai Fulger. România, care a avut cea mai consistentă prezenţă din istoria festivalului, n-a obţinut cele mai prestigioase trofee (să nu uităm că, la Berlin, Cristi Puiu şi Bogdan Mustaţă, în 2004 şi 2008, cu două scurtmetraje, Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea, şi, respectiv, O zi bună de plajă, obţineau Ursul de Aur). Situaţia de anul acesta de la Berlin n-ar trebui să fie un motiv de îngrijorare. În definitiv, credem că România cinematografică s-a aşezat mult mai bine în această ediţie a festivalului, chiar dacă nu în secţiunea oficială, ci în zona lungmetrajului. Într-un fel, Berlinala confirmă un regizor: Radu Jude, care, la primul lungmetraj, Cea mai fericită fată din lume, a premit Premiul Confederaţiei Internaţionale a Cinematografelor de Artă şi Eseu (C.I.C.A.E.) în secţiunea „Forum“. (Recunosc că am avut recent surpriza să constat că unul dintre scurtmetrajele sale, Lampa cu căciulă, era prilej de plăceri relaxate şi de hître evocări într-un cerc de prieteni, unde cinematografia era pasiune, şi nu profesie. Acei amici, cei mai mulţi lucrînd pe la firme […]
HBO a transmis duminica scurtmetrajul „Megatron”, realizat de Marian Crisan, care a luat Palme d’Or la Cannes, in 2008. Excelent! M-a impresionat calatoria mamei si a pustiului spre oras, la McDonald’s.
Va rugam sa sustineti o campanie de presa ca sa vedem cat mai multe filme romanesti la televiziune, din cele facute de Noul Val de regizori. Sunt atat de slabe programele de divertisment, incat o seara de filme romanesti, cu invitati, ar fi mai mult decat necesara. Va doresc numai bine si va felicit pentru insistenta cu care tratati cinematografia romaneasca.
In Romania, filmul va fi proiectat in premiera in cadrul Festivalului B-Est, care se va desfasura in perioada 23-30 martie, la Bucuresti. Pe marile ecrane, in toata tara, „Cea mai fericita fata din lume” va rula incepind cu data de 8 mai.
In corespondenta de saptamina trecuta de la Berlin, Mihai Fulger scria ca „prin acuitatea observatiei, naturaletea interpretarilor si profunzimea viziunii regizorale, filmul lui Radu Jude a intrat intr-un top personal al celor mai importante debuturi romanesti de dupa 1989, alaturi de primele lungmetraje semnate de Nae Caranfil, Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu si Cristian Nemescu”.
Pentru bucuresteni, asadar, „Cea mai fericita fata din lume” va avea premiera pe 23 martie. Dupa scurtmetrajele „Lampa cu caciula”, „Dimineata” si „Alexandra”, Radu Jude are toate datele sa se lanseze bine in lungmetraj cu aceasta productie premiata la Berlin, „Cea mai fericita fata din lume”. Chiar ne-ar interesa, ca redactie, sa interveniti cu parerile voastre despre ultimii ani cinematografici si sa ne spuneti ce filme v-au impresionat. E, intr-adevar, un moment fast al cinematografiei romanesti? Va place sa va uitati la filme romanesti? Daca v-a placut vreun film, de ce v-a placut? Aveti vreun regizor preferat?
domnule Simonca, domnule Fulger, domnule Sava,
cand vom vedea pe ecranele romanesti acest film al lui Radu Jude, „Cea mai fericita fata din lume”? Cat trebuie sa asteptam?