Codul Muncii și absența dezbaterii
- 04-03-2011
- Nr. 565
-
Ovidiu ŞIMONCA
- Editorial
- 2 Comentarii
Nu poți trăi mereu „sub asediu“. Nu te poți exprima mereu ca și cînd în jurul tău s-ar da „alarmă!“ și ar trebui să te ascunzi sub dărîmături. Nu poți invoca mereu mogulii, presa ticăloșită, opoziția obsesivă, răutatea, resentimentul și ura. Nu poți, mereu și mereu, să te pretinzi analist politic și de moravuri, dar să scrii catastrofic, de parcă mîine s-ar întuneca planeta printr-o eclipsă permanentă de soare. Tot ce e excesiv ajunge să displacă. E bine, e firesc să mai lași loc unei opinii nuanțate, unui gînd care ar putea să domolească vituperanța, care ar putea adăuga la siguranța apodictică geana unui dubiu. Trăim de șase ani în jurul „giruetei“ Băsescu. Președintele deschide și închide dezbateri, lansează fumigene, ține „agenda publică“. El condamnă comunismul și tot el spune că Ceaușescu ar fi fost un bun președinte dacă ar fi rămas la putere 10 ani, el dă startul pentru reforma Statului, el anunță modificarea Constituției, el cheamă organizațiile PDL la ordine, el se pronunță asupra Codului Muncii. Dar, în tot ce face, este un președinte de paradă, un președinte care, de fapt, nu trăiește prin dezbateri – nu le încurajează, nu le susține, nu le dorește –, ci prin […]
De ce se asteapta doar de la Basescu dezbateri? De ce asa-zisa societate civila nu e capabila sa impuna o dezbatere nationala pe un subiect ata de important?
@Ionescu Gh: si daca in alte tari este un cod care nu va convine ce va faceti? chiar credeti ca tot ce fac ceilalti e foarte bune? nu e suficient sa cititi versiunile romanesti si sa va evaluati viitorul in fucntie de ele?
Ar fi fost mai convingător dacă articolul se referea la cum arată în alte ţări Codul muncii. Măcar un exemplu!…Eu nu cred în poveştile astea cu…dezbaterile!…N-am văzut, n-am auzit, până acum, o dezbatere cu adevărat de idei, ci o dezbatere de…interese şi o groază de monologuri!…Sau ceva de genul …fiecare vrea Codul lui dacă se poate…E vorba de o incapacitate de a dialoga, acută la noi…Prima condiţie a dialogului este să înţelegi ce vrea celălalt, ce filozofie are, ce logică are poiectul propus!…Nu să vii tu cu alt Proiect!…Sau poţi să faci alt proiect şi să te duci la Parlament cu el!…Asta-i altceva! P.S. Înţeleg că articolul nu vrea să informeze, ci e unul de opinie, aşa că…