„COPYRO n-a dorit să intre în legalitate“
Interviu cu Robert BUCUR, director general al Oficiului român pentru Drepturile de Autor (ORDA)
- 10-06-2011
- Nr. 578
-
Ovidiu ŞIMONCA
- Actualitate
- 2 Comentarii
Săptămîna trecută, ORDA, instituţie guvernamentală care are ca atribuţiuni să supravegheze şi să controleze activitatea organismelor de gestiune colectivă pentru drepturile de autor, a luat o decizie radicală: a retras avizul de funcţionare pentru COPYRO. Directorul general Silvia Cofcinski nu mai este în funcţie, iar COPYRO, în acest moment, nu mai poate face plăţi. Dar ce este COPYRO? Este o instituţie care colectează drepturile de autor pentru opere literare. Pentru orice operă literară tipărită se plătesc drepturi de autor. COPYRO colecta aceste taxe şi ar fi trebuit să le ofere autorilor sau moştenitorilor legali. Numai că, în acest circuit al banilor, COPYRO, conform controalelor efectuate de ORDA, îşi păstra 60% din sumele colectate, deşi legea a stabilit un barem de maximum 15% din venituri. Asta înseamnă că titularii (autorii) erau văduviţi de sume importante. Mai mult, COPYRO s-a substituit unor titulari de drept, şicanîndu-i deseori pe moştenitorii legali ai unor autori. Numit în funcţia de director general al ORDA în mai 2010, avocatul Robert Bucur – care lucrase în ORDA timp de un deceniu – a declanşat un control la COPYRO. Interviul nostru, realizat luni, 6 iunie, a început cu constatările făcute după verificarea încheiată în ianuarie 2011. Facem precizarea […]
… va veni adunarea generala din 14 iulie, „ilustra” doamna Cofcinschi – deja suspendata – va fi oficial schimbata din functie, iar cuplul „de aur” Eugen Uricaru-George Balaita va trage in continuare sfori. Credeti ca institutia COPYRO nu va ramane o vaca de muls?
Domnule Robert Bucur, sper sa va tineti promisiunea: sa cercetati si anul 2010, iar acolo unde veti observa incalcarea legii sa faceti plangeri penale.
Retinem aceasta promisiune:
„Acolo unde vom constata că s-a depăşit procentul de 15%, eu personal voi face plîngeri penale. Dacă sînt pînă la nivelul de 15% al cheltuielilor proprii, e în regulă, dacă depăşesc, e deja furt.”.
Sunt sceptic ca la COPYRO se va respecta legea, cred, mai degraba, ca acest „mic” scandal va trece in uitare. Romanii au memorie scurta, ce mai conteaza azi ca in anul 2009, din 1.5 milioane de euro, 60% au ramas in folosinta COPYRO. Au tras altii tunuri mai mari si n-au patit nimic, sunt ministri, parlamentari, senatori etc. Toti „lupta impotriva coruptiei” si cer „intronarea legalitatii”. Ha, ha, ha!
In sfarsit o institutie a statului verifica actele de la COPYRO! Aflam cum a facut averi, pe spatele autorilor, acel triumvirat sinistru instalat la COPYRO: Silvia Cofcinschi-Eugen Uricaru-George Balaita. Autori vaduviti de drepturile lor legale, mostenitori tarati in procese si sume imense de bani deturnate – asta a insemnat COPYRO, de la infiintare si pana azi. COPYRO a eludat legea pastrandu-si in administrare proprie 60% din incasari, desi legea nu le permitea sa depaseasca procentul de 15%. Poate ca ar trebui sesizata Procuratura!!!