De ce trebuie sa traga Mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu, toate ponoasele?
- 30-08-2007
- Nr. 387
-
Ovidiu ŞIMONCA
- Actualitate
- 1 Comentarii
Marti, 28 august, CNSAS a dat doua verdicte: mitropolitul Banatului, IPS Nicolae Corneanu, si Constantin Balaceanu-Stolnici au facut politie politica. Stirea despre colaborarea cu Securitatea a Mitropolitului Banatului nu este inedita. Asa cum a fost anuntata de CNSAS, aceasta pare o noutate incredibila, in stare sa-i sminteasca pe cei mai fragezi, care nu au habar de intreaga evolutie (sinuoasa) a Bisericii Ortodoxe dupa 1989. Numai ca IPS Corneanu a fost printre putinii ierarhi ortodocsi care, trecind pragul lui decembrie 1989, a avut curajul sa marturiseasca public legatura sa cu Securitatea. S-a intimplat in 1990. Si mereu, ani la rindul, IPS Corneanu nu s-a sfiit sa vorbeasca despre pacatul sau. intr-un interviu recent acordat Cristinei Liberis, IPS Corneanu afirma: „Era cineva de la Securitate, care ma contacta saptaminal, ieseam in strada sau venea chiar la mine unde locuiam si imi cerea sa dau informatii si sigur spuneam: n-am vazut pe nimeni, nu cunosc nimic. Si in scris a trebuit sa dau rapoarte, da, aproape regulat. Ei voiau sa stie daca am luat contact cu cineva, voiau sa afle tot ceea ce ii interesa pe ei, legat de asa-zisii fugari sau reactionari“. Declaratiile Mitropolitului Corneanu incep parca sa nu se mai lipeasca […]
Judicios comentariu, insa ma mira ca se bate atita moneda pe colaborarea unor prelati cu securitatea, cita vreme sint atitia securisti in societeatea romaneasca „ignorati” ori stipendiati, bine mersi, ca parlamentari, gazetari ori afaceristi, carora nu le cere nimeni – nici chiar „vocalul” M. Dinescu! – niciun fel de marturisiri publice…
Legea lustratiei ar fi singurul instrument moral prin care s-ar putea desparti odata pentru totdeauna apele in viata sociala. Consider ca ar trebui relansata lupta pentru atingerea acestui deziderat in toate publicatiile de cultura, in mass-media in genere, profitindu-se de bresa creata de presedintele actual in cutumele politico-sociale dezvoltate dupa 1990 (condamnarea oficiala a crimelor comunismului).