Iaşii în Festival
Despre literatură, libertate şi valoare
- 08-10-2014
- Nr. 743
-
Carmen MUŞAT
- Editorial
- 1 Comentarii
„Dacă clasa noastră politică ar fi la nivelul vieţii artistice de la noi, am fi una dintre cele mai fericite ţări din lume”. Această afirmaţie a lui George Enescu, citată de Norman Manea la finalul ultimei dezbateri din cadrul Serilor FILIT, de la Iaşi, ar putea funcţiona ca o concluzie la sfîrşitul celor cinci zile de festival. Cinci zile în care oraşul a fost invadat de scriitori, traducători, critici literari şi jurnalişti, din ţară şi din străinătate, şi a trăit în ritmul impus de organizatorii Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere. Cred că unul dintre atuurile FILIT, pe lîngă numărul mare al scriitorilor invitaţi, a constat în interacţiune. Şi, din acest punct de vedere, se poate spune că la Iaşi s-a întîmplat un miracol pe care puţini îl mai cred încă posibil, în această lume dominată de agresivitatea imaginii şi de mizeria politicii. Spun asta pentru că, dincolo de bucuria întîlnirilor cotidiene cu scriitori din diferite colţuri ale ţării şi ale lumii, unii dintre ei prieteni vechi, alţii descoperiţi cu plăcere la Iaşi – precum Guillermo Arriaga şi Sahar Delijani –, entuziasmul şi reactivitatea publicului tînăr, prezent în număr mare peste tot unde aveau loc dezbateri şi lecturi publice, au […]
Apreciez absenta din textul dv.a numelui lui Adrian Schiop cu al sau volum \”Soldatii.Poveste di Ferentari\”, dar pentru ca FILIT 2014 este intr-adevar un eveniment cultural notabil si pentru ca dv.insistati pe importanta publicului tinar, interesat de literatura, apare fireasca intrebarea: de ce organizatorii Festivalului l-au inclus printre invitati si pe autorul mentionat?
Cred ca nu e cazul sa detaliez sustinerea,laudarea, promovarea de care s-a bucurat din partea \”Observatorului\” acest autor cel putin discutabil ; si nici despre ridicolele asocieri ale \”operei \”sale cu scrierile unui Bukowski,Houellebecq,C.Kracht s.a.m.d.intr-o disperata parca incercare de a-i legitima cartea ca fiind …literatura…si inca de valoare…….
V-a bucurat pe buna dreptate ca liceenii ieseni sint \”fericiti sa citeasca\” si sa participe la lecturi publice cu scriitori; credeti ca invatamantul public \”trebuie sa incurajeze libertatea de gindire si de expresie, creativitatea si imaginatia\”. Cine poate afirma ca nu este asa ?
Referiti-va insa si la rolul revistelor culturale pentru atragerea cititorilor, mai ales a celor tineri si foarte tineri; nu prin\” provocarea\” cu asemenea texte vor recepta cu \”entuziasm\”literatura.