INEDIT. Histrionul tragic
- 26-11-2014
- Nr. 750
-
Gheorghe CRĂCIUN
- INEDIT
- 8 Comentarii
Întotdeauna mi-au plăcut pletele. Am iubit la nebunie o fotografie alb-negru a lui Jimi Hendrix de pe coperta unui disc single, pe care la un moment dat, în studenţia mea bucureşteană, am şi transpus-o în tempera roşie (Dumnezeule, şi cu cîtă artă!) şi am lipit-o pe peretele camerei de la cămin. Asta doar pentru părul şi barba marelui chitarist, pe care le invidiam cu adevărat. Dintre toate pozele lui Nichita Stănescu, cel mai mult îmi plac acelea în care el poartă părul lung. Mă fascinează şi acum neglijenţa boemă a coafurii lui, pletele lui blonde, bogate, de haiduc rătăcit printre blocuri, înconjurînd un obraz cu peri ţepoşi şi rari de bărbat-adolescent cu gură senzuală şi privire rusească. Mie mi-a plăcut să port plete mai ales atunci cînd pletele erau interzise. Multă lume îşi aminteşte probabil prigoana împotriva pletoşilor dezlănţuită prin oraşele patriei în anii 70. Eram student pe atunci. Idealurile mele de viaţă erau simple şi dure: părul lăsat pe umeri, un pulover gros de lînă (iarna, primăvara şi toamna) sau un tricou negru (vara), blugi şi ghete de piele întoarsă. Deţin o fotografie cu prima mea ipostază avîndu-l ca autor pe poetul Ioan Flora, făcută în pădurea de copaci […]
se vede că ignoranţa devine o virtute, şi, consecutiv, grotescul o întemeiere. Vai, confuziile intratatabile dintre concepte şi, mai ales, dintre realităţi. ,,Lumea” intuieşte, măcar parţial, asta? Sau desoperim, în fiecare secundă America?
@nea marin— cum nustie lumea??/ dvoastra cunoateti multa lume si stiti mult, multe si pe multi
@lucid : este randul meu sa va multumesc ptr reaminitirea unui film bun si a unui cuplu de actori (era Diane Keaton, daca nu ma insel) care se vad destul de rar; un lucid care se joaca-n versuri, acelasi care are opinii tăioase si prea de dreapta, scuze, taioase si drepte, dar si un lucid cinefl; cam greu de intilnit; un motiv sa urmaresc discutiile din O C
Uitasem: in acest numar sunt si cateva articole „culturale” in topul comentariilor si citirilor la O C. Semn ca febra din perioada alegerilor scade incet-incet.
Multumesc pentru recomandare – sa vad cum imi impart timpul „liber”.
Aseara pe un canal tv oarecare am ras copios la „Love and Death” cu Boris si Sonja, casatoriti pe-atunci cred si in viata.
celor de mai presus in a declara ca-mi plac aceste evocari
ale unor *oameni* de care nu shtie chiar mai nimenea.
Fain!
Cele bune,
Nea Marin
Toparceanu, E BRUMARU și Thackeray?
daca tot îl vedeti pe W Allen un urmaș al Ecleziastului, eu va recomand un film al sau din 2005, cred: The Outsider
nu de an, nu de timp, ci de zapada timpurie
foarte frumos text, aici, unde -de obicei sunt ediitoriale despre politica
….cad castane din castani
si am patruzeci de ani”
„Astazi nu dar maine poate
(dracu stie oare cand)
fi-voi tanar pe furate
iar batran si mai curand”
Cand in vad astazi pe cei doi poeti ma cuprinde – vorba toparceanului – o tristete iremediabila.
Desertaciunea desertaciunilor…..