Jocul cu lungimile de undă
Radu MAREŞ - Deplasarea spre roşu
- 11-05-2012
- Nr. 623
-
Alina PURCARU
- Literatură
- 2 Comentarii
Deplasarea spre roşu, noul roman al lui Radu Mareş, vine, la un an după ce prozatorul clujean a primit premiul USR pentru proză, cu o propunere foarte diferită faţă de cel premiat cu un an în urmă, Cînd ne vom întoarce. Dacă acolo aveam o poveste dramatică, germinată în aerul frust şi taciturn al une comunităţi rurale din Transilvania – spaţiu închis într-o matrice rigidă, zguduită de zorii celui de Al Doilea Război Mondial – , aici ni se pune în faţă una nu mai puţin dramatică, însă plasată în dinamica specifică unui oraş transilvănean din anii ’80 şi apoi ’90. Meticulozitatea cu care Radu Mareş pune la punct timpii povestirii e însă neschimbată, chiar dacă lentoarea din romanul premiat cu un an în urmă are drept contrapunct, înDeplasarea spre roşu, schimbări frecvente ale cursului acţiunii, reglaje abrupte în registrul suspansului şi un final de un neprevăzut total. Un roman cu două intrări Romanul, care face audibilă vocea unui bărbat de vîrstă mijlocie, intelectual semiblazat dintr-un oraş din Ardeal, este conceput după două convenţii care operează împreună pentru a scoate, gradual, la lumină drama celui care scrie (povesteşte). Una e cea a romanului epistolar: naratorul, Romi, un profesor de franceză […]
… (‘Giuvaerul numit „Cand ne vom intoarce” ‘) – si desigur cu observatia asupra spatiului geografic evocat in respectiva capodopera romanesca.
Dar articolul Alinei Purcaru rămane oricum absolut remarcabil, ba chiar iesit din comun, prin finetzea analizei unui roman care (fără să egaleze perfectiunea stilistică si compozitională a celui precedent) poartă cu prisosintă marca celui mai enigmatic si greu de clasificat dintre prozatorii nostri actuali.
Un autor pe care refuzul de a participa la ‘zgomotul si furia’ competitiei literare – si indiferentza, manifestata prin publicarea la edituri obscure, fatza de soarta propriilor lucrari – il face, in ciuda premiilor obtinute, atat de putin cunoscut in comparatie cu meritele sale reale.
Sincere felicitari autoarei acestei recenzii!
Giuvaerul numit „Cînd ne vom întoarce” reinvie Bucovina de dinaintea ultimului razboi mondial, nu Transilvania.