MitoloSIE politică
- 30-03-2012
- Nr. 618
-
Doru POP
- OPINII
- 1 Comentarii
Mitologia politică a fost, din toate timpurile, un instrument de propagandă. De cînd există societăţile umane și exploatarea ideologică, liderii politici au utilizat ficţiuni simbolice pentru a-și confirma puterea. Ernst Cassirer a fost printre primii care au înţeles și aplicat interpretarea miturilor ca forme moderne de manifestare a sistemelor sociale. În Filozofia formelor simbolice, autorul descrie modul cum nazismul a ajuns la putere utilizînd valenţele simbolice ale mitologiei sociale. Miturile sînt înţelese ca mijloace iraţionale prin care politicienii construiesc, chiar activează mecanisme primitive în societate. Aici folosesc și eu termenul de mit în accepţiunea de „iluzie“, de „construct“ social, și nu în aceea din istoria religiilor, respectiv mitul ca „purtător de adevăr“. Miturile politice sînt pur și simplu „povești“, scheme narative prin care sînt propagate minciuni despre politicieni. Trebuie să definim miturile politice contemporane în sensul naturii lor socio-funcţionale, respectiv al rolului pe care îl joacă în dinamica grupurilor din care facem parte. Sau, după cum spunea tot Cassirer, miturile sînt „oglinzi false“ în care noi privim și vedem proiecţii simbolice ale realităţii, construite de către elita ideologică. Într-un mod paradoxal, cu cît fabulaţiile sînt mai aberante și cu cît invenţiile sînt mai grotești, cu atît mitul se instaurează […]
O Analiză Pertinentă !
Adeseori m-am întrebat OARE de ce nu ne putem împiedica să povestim Istoria Manipulărilor Fondatorii sărind ca prin miracol peste cei mai recenţi Superbi Criminali Ai Popoarelor Unite.
Repede sărim la Hitler, desigur nici el nu a fost mai prejos, dar întîmplarea-a-făcut că niciodată nu a reuşit să-i întreacă pe Fondatorii de Bază ai Comunismului Luminos.
PLUS că în continuare sîntem MeReU îndoctrinaţi ca pe vremuri de-aceeaşi MEREU VII URMAŞI ai Comunismului colcăind în tăcere în catacombele cele mi proaspete vii ale Istoriei recente-un CARNAJ FORMIDABIL SOMPTUOS FASCINANT.
Oare CURAJUL se pierde difuz atît de uşor în studiile intelectualilor anglo-saxoni ???
Nu e rău evident, dar parcă ne-ar mai trebui o notă şi mai vehementă de-un adevăr clar concret, există-aici o nevoie Vitală ca de AER.
Mă-nţelegeţi măcar un pic, cred, unde-aş dori s-aduc, cu-adevărat; vorba, pe şleau ?!?