Moldova şi problemele ei
- 06-08-2009
- Nr. 486
-
Ioana PAVERMAN
- Actualitate
- 7 Comentarii
Ce se întîmplă în prezent în Moldova seamănă mai curînd cu un ecou pierdut al evenimentelor care au schimbat faţa Europei de Est acum douăzeci de ani. Iar ecourile pierdute au acea caracteristică de a fi oarecum lipsite de substanţă. E drept, o asemenea afirmaţie ar putea isca reacţii acerbe din partea foarte multor oameni care îşi dedică întreaga existenţă corectitudinii politice; însă orice tip de argument contradictoriu ar suna ca acele vorbe-clişeu rostite de o bunică, ori de cîte ori un copil nu vrea să mănînce tot ce are în farfurie: „Nu mai fi răsfăţat şi nu mai lăsa în farfurie! Gîndeşte-te că în Africa copiii mor de foame“. De parcă ţîncul respectiv ar fi afectat în vreun fel de această realitate, de altfel extrem de nefericită! Şi chiar dacă ar fi, probabil că acest lucru nu s-ar întîmpla deloc în cel mai raţional mod cu putinţă. Aşa şi cu Moldova. Se discută, ce-i drept, destul de mult, lumea diplomatică îşi pune în mişcare tentaculele verbale proslăvind modul în care democraţia, în chip de Sfîntul Gheorghe, a învins nemernicia comunismului. Însă, obiectiv vorbind, cum anume va fi influenţat restul lumii de schimbarea guvernului din cel mai sărac colţ al […]
M-am nascut acum 24 de ani in Republica Moldova, iar in 95 am venit cu parintii mei si ne-am stabilit in Romania.
Autoarea articolului are foarte mare dreptate! Toti cei care comentati aici sunteti doar niste caini legati cu lanturi care nu au gustat niciodata aroma libertatii! D-aia latrati, degeaba. Nu ati fost niciodata in Moldova sa vedeti cat de trista e realitatea acolo. Va convine sa stati acasa, in fotoliile voastre si sa dati din gura, ma rog, sa apasati ca niste robotei pe niste taste.
Va este frica sa vedeti cum sunt lucrurile de fapt in realitate. Sunt mai in masura decat toti cei de aici sa sustin ca situatia in tara in care m-am nascut este mult mai rea si mai fara viitor decat o considera d-na Paverman.
Ce noroc ca nu toata lumea ia de bune placintele puse pe masa de politicienii de la dreapta si de la stanga Prutului…
execrabil
Tristetea vine din cinismul acestui articol, din dispretul si paternalismul autorului, nu atît din constatarile, triste, cu privire la situatia Moldovei… cu alte cuvinte, aspiratiile spre democratie, libertate, o viata mai buna, recunoasterea romanitatii acestei tari nu sunt decît niste mofturi, (mai ales vazute de la Bucuresti, de catre un « incorect politic ») si nu vor avea nicicînd sorti de reusita pentru ca vin, nu-i asa ?, din partea unui popor insignifiant pentru Europa, cu doar 245 Euro pe cap de locuitor (Natiunile Unite estimeaza, tinînd cont si de Transnitria, in 2005, un venit de 1800 USD per capita!), care nu stie pe cine sa aleaga (!), care a fost si va ramîne în sfera de influenta a Rusiei.
Aceasta dupa ce Observatorul a publicat, în numarul anterior, un text impresionant al unei tinere liceene din Chisinau, Maria-Paula Erizanu…
rusinos articol
un debut modest in activitatea jurnalistica
Remarc cu placere faptul ca articolul doamnei Paverman a avut ca rezultat iritarea catorva asa zisi corectori de opinie, care poarta desigur pe brate stindardul patriotismului de cafenea. Ma adresez acestor stimati domni cu rugamintea sa isi pastreze pentru domniile lor atacurile acide si superficiale, comparabile poate doar cu cele ale inversunatilor iubitori de tara si biserica, ce aruncau cu oua in participantii la marsul minoritatii homosexuale. Doamna Paverman a avut o parere proprie si nu una de main-stream, obligandu-ne poate sa ne folosim si propriile creiere, nu sa ne bazam pe ceea ce ne este servit pe tava ca fiind adevarul suprem. Daca nu ne place, foarte bine, dar ca aviz conducerii redactiei, nu tot ce nu ne place este prost sau izvorat din ignoranta. Poate ca trebuie sa il trecem un pic prin filtrul gandirii…
Cu respect,
Ilie Cernatescu
Revenita dupa o absenta (pe care eu unul nu o regret ) in paginile O.C., d-na I. Paverman continua sa ne ofere articole incropite, redactate grabit si chiar confuz, cu o modesta posesie a proprietatii cuvintelor si, nu de putine ori, lipsite de coerenta logica. Este cazul materialului din nr. anterior al revistei (analogii fortate intre situatia politica din Italia lui Berlusconi si cea de la noi, care nu rezista nici macar in planul paralelei pe care o insinueaza intre premierul italian si presedintele Romaniei, total neavenita referinta la un imaginar presedinte de executiv{?!), ca si transcrierea eronata a titlului hebdomadarului francez \’Le journal du dimanche\’\” (Le journal de la dimanche, scrie I.P.) s.a.m.d. Nici articolul despre Moldova nu e mai breaz. El pluteste in generalitati deja stiute, se rafuieste cu elitele si cu presa din Vest pentru ca ignora Moldova (oare?), inventeaza un triunghi Bucuresti-Moscova -Chisinau si servind idei lipsite de sustinere rationala care frizeaza banalitatea, autoarea incheie prin a deplange intr-o formulare balabaita derutarea electoratului moldoveenesc ((foarte nepriceput, in acceptia d-nie sale) de catre opozitia liberala, si asta nu fara a ne deruta pe noi cititori poate mai atenti ai O.B. Aviz conducerii redactiei!
jalnic articol