Nu tocmai omagiu Cataloniei
- 06-10-2017
- Nr. 892
-
Iulia POPOVICI
- Politic
- 2 Comentarii
Ca să ajungi în Kosovo, trebuie s-o iei cu avionul prin Vest sau pe la Istanbul. Cu mașina, trebuie să ocolești prin Macedonia sau, și mai simplu, de-a dreptul prin Albania. De unde pînă acum zece ani nu puteai „ghici“ religia oamenilor de pe stradă pe baza felului în care se îmbracă, acum sînt tot mai multe femei cu capul și tot corpul acoperite în semn de modestie islamică și bărbați cu bărbi: saudiții și alte state arabe bogate au găsit un teren minunat într-o țară parțial proscrisă pe continent, s-au construit cîteva sute de moschei după războiul cu sîrbii, iar Kosovo a devenit un furnizor improbabil de personal pentru ISIS. Căci cu pașaport kosovar ajungi în niște locuri, dar sînt multe altele în care nu prea poți merge. Iar Kosovo e un exemplu de succes în declararea unilaterală a independenței: războiul etnic purtat de sîrbi împotriva kosovarilor le dădea toată legitimitatea pentru crearea propriului stat, iar Kosovo e, totuși, recunoscut de 23 de țări din UE. Viața în Transnistria, altă republică autodeclarată, acest paradis fiscal pentru afaceri dubioase, în mijlocul Europei, e mult mai complicată, un veșnic hocus-pocus cu pașapoarte emise de țări cu existență mai concretă. De ce […]
Din pacate parerea ta personala afirmata in acest articol e toxica. Trebuie spus un adevar si acesta este ce oamenii de pe teritoriul cataluniei sunt un POPOR nu o etnie. Au o limba proprie si o mentalitate foarte diferita de restul Spaniolilor. Nu iubesc coridele si nici sarbatorile religioase.( nu au magi care le aduc cadouri pe 6 ianuarie ,catalanii il au pe cacatio). Tot articolul isi trage ideile din media de la centru si baga fumigene cu taxe mai mari. Catalanii vor sa traiasca intr-o REPUBLICA nu intr-un regat si cu asta se vede diferit viata publica catalana. Daca chiar vreti sa vedeti cum gandesc catalanii ar trebuie sa faceti o vacanta in Girona sau Lleida.
O intrebare: si ce daca vor avea probleme financiare ,daca si le asuma bravo lor. Ei nu au stapani. Tot articolul asta e ca si cum cineva ar spune ca Romaniei i-ar fi fost mai bine sub administrarea otomana ca eram mai bogati.
Independenta e suma vietii noastre istorice. Americanij, columbienii, romanii, toti isi sarbatoresc independenta, de ce nu si Catalunya?
M-aș bucura să nu mai aflu păreri de genul căreia sârbii au purtat războiul cu kosovarii, deși sunt convins că ambele părți au dus în mod egal acea luptă. La fel cum nu sunt sârbii chiar cei mai importanți în destrămarea întregii federații iugoslave. Și în acest caz, am convingerea că toți au același aport la un război sinistru, croați sau bosnieci, că de sloveni nu se prea poate spune că s-au războit, cu toate că scânteia de prin Ljubljana s-a aprins. Iar Kosovo nu poate fi comparat cu Catalunya sub nicio formă.
Aș prefera să nu mai aud verdicte care să-i scoată pe sârbi vinovați de tot (de la primul război mondial până în istoria recentă), iar pe ceilalți victime…
Cunosc și ce păreri au românii atoateștiutori despre Secuime și Banat, ignorând cu mare lejeritate faptul că întreg sistemul de la noi e construit ca să te demoralizeze și încet-încet să fii cuprins de toată neputința, indiferent că facem referire la un sărman din jud. Botoșani sau unul din jud. Caraș Severin. Românul a fost dezrădăcinat și dezumanizat aproape total, dar, totuși, are păreri (în general, în necunoștință de cauză) fie că e vorba de comunitatea maghiară din România, fie că e vorba de estonieni și relația acestora cu vecinii lor foarte duioși, rușii.