O istorie a iraţionalităţii umane
- 03-09-2010
- Nr. 540
-
Bogdan SUCEAVĂ
- OPINII
- 6 Comentarii
După ce am citit primele cronici la volumul Viaţa unui om singur, de Adrian Marino, publicat de Editura Polirom în martie 2010, şi după ce am văzut tevatura mass-media care s-a declanşat, am fost determinat să nu citesc cartea aceasta vreodată. După două decenii de exces mediatic, mă deranjează cînd un vector oarecare al mass-mediei de azi pare c-ar vrea să transforme în eveniment editorial vreun balon de săpun. Mi-am schimbat opţiunea după ce am citit un comentariu al dlui Liviu Antonesei, în care Adrian Marino era comparat cu Procopius din Cesareea. Chiar aşa să stea lucrurile? Aşa am ajuns să citesc, pînă la urmă, Viaţa unui om singur. A urmat o experinţă neaşteptată. Am citit paginile lui Adrian Marino cu un interes enorm, cu nelinişte şi cu pasiune. La un moment dat, am avut sentimentul că parcurg cea mai tristă carte pe care am citit-o vreodată, ca şi cum aş fi asistat la îndelungata descriere a unei rătăciri într-un labirint căzut în beznă. Am găsit deranjante la lectură unele repetiţii ale autorului (pe care o redactare atentă a cărţii le-ar fi putut elimina, după cum şi unele erori de transcriere şi de referenţiere ar fi putut fi corectate în […]
Dle Corneliu Florea, va marturisesc ca nu inteleg mare lucru din interventia dvs. Sa vedem de ce. Matematica asta nu e o stiinta, ziceti, dar psihologia este. Textul de mai sus nu are teren comun cu matematica, iar despre afirmatia ca psihologia e o stiinta, cum de-as indrazni sa va contrazic? Cu augusta generozitate, dvs ma trimiteti sa mai citesc o data cartea. Recunosc ca am citit-o, am facut fise, am recitit unele pasaje, cred ca am fost destul de atent. De ce ar trebui sa repet procedura? Pentru ca, spuneti dumneavoastra, am gresit. Fireste ca e posibil, Papa e numai unul. Dar care e greseala? Mi-am spus parerea si am incercat sa sintetizez ceea ce am vazut eu in acest volum. Daca aveti ceva de criticat la obiect, va asigur ca eu voi fi primul care sa aprecieze o discutie precisa. Altfel, n-ati lasat aici decat o perdea de fum. Si daca tot discutam despre integrale, stiti ce inseamna masura nula?
FELICITARI, Domnule Profesor Bogdan Suceava,
mi-a placut ce calcul integral ati facut din ”Viata unui om singur” se vede ca sunteti matematician in Statele Unite. Dar, vedeti DVS, matematica asta nu este o stiinta, e doar o metoda , ca si critica literara, asa ca ati gresit cu „”integrarea functiei necunoscute” in comentariul de fata a „marimei variabile”” care a fost Adrian Marino. Mai cititi odata cartea, dar inainte initiati-va putin si in stiinte. Se spune despre PSIHOLOGIE ca e o stiinta …
@) Bogdan Suceava
…sint intrutotul de acord! Salve, Magister!
Asta e culmea: am inteles gresit! Binevenita rectificare! Pentru restul continutului, n-as schimba nici o virgula 🙂
@) Autor
…nu eu il compar pe Marino cu Procopius, Doamne iarta, ci niste nefericiti pe care ii combat in articolul meu!
Domnule Bogdan Suceava,
citind textul d-voastra, m-am simtit mai putin „singur” in „singuratatea” (mai degraba, singularitatea) lui Adrian Marino. Da, Adrian Marino este un „invingator”, dar numai prin aceea ca va supravietui (postum!) „cistigatorilor” (in viata).