SOFTUL ROMÂN. Sfaturi pentru guvernanţi (şi guvernante), după ce rămîn fără coledzi (II)
- 04-05-2012
- Nr. 622
-
Şerban FOARŢĂ
- Rubrici
- 7 Comentarii
În „softul“ meu de-acum o săptămînă, termenul naramză părea unul pe de-a-ntregul sinonim cu portocală. Or, naramza-i doar un soi de portocală, o mică portocală amăruie. Astfel încît „la vieille orange“, cu care-asemuie Baudelaire „le sein martyrisé d’une antique catin“ („preachinuita ţîţă a unei ştoarfe vechi“), s-ar traduce, mai degrabă, prin naramză. Trecerea în opoziţie, aşadar, a „Pieilor portocalii“ s-ar mai putea numi, cred eu, şi nărămzirea portocalei! Privaţi de „vieille orange“-ul lor şi deveniţi nostalgici, poate, ai, cum ar spune Macedonski (poet pe care-l ştiu pe dinafară), „… idilelor patriarcale/ Cu feţi-frumoşi culcaţi pe iarbă izbindu-se cu portocale“; sau ai Raiului copilăresc al lui Arghezi (poet pe care-l ştiu pe dinafară), cu arborele-i plurifructifer şi,-ncolăcit în juru-i, „ispititorul şarpe“, ce-i „… împingea să guste pe copii/ Care dădeau copacului tîrcoale,/ Măcar din portocale;/ Că se cojesc, mai mare dragul,/ Nejerpelite cu briceagul“, – ei suferă, acum, de dorul Oranjeriei din Versailles (în perimetrul căreia şi-ar face vile), iar cînd li se-ntretaie calea, între Pleşcoi şi Răchiţele, îşi murmură din Johann Wolfgang Goethe (poet pe care-l ştiu pe dinafară), unul altuia, adînc înduioşaţi: „Kennst du das Land wo die Zitronen blühn,/ Im dunklen Laub die Gold-Orangen glühn…“ (Nu-mi mai dau […]
Din Zvîc şi fără de modificări Direct şi drept, lui ŞerbanFoarţăUNPOET
Ce fine faine rînduri pline de zemuri prea portocalii în gris-urile prea albastre-ale unui strict murdar concret din peisajul unor pictori umblînd cu pensule fără de păr şi fofîrlica-n tîrgul care iar ni se avînd gogoşi stricate ba verzi albastre sau coclauri coclite minunat în putinele pline-pline din hanurile din oraş, băute zdravăn pîn’ la capăt de politruci bandiţi de vînă artistică vezi Doamne sfinţi, cu lumînarea mătărîngă la pescuit şi la furat înfiptă-adînc pînă la cot, pînă la glezne pînă-n gît.
Ce pişicher ne-apare jocul atîtor portocale care stricate-n maldar zac, stau zic şi strigă tare-în galantar mai glăsuiesc în continuare pentru a ne colora din nou adică-n continuare destinul pervertit de stih cel care-aici ne-ncîntă bine dar în stihiile luminii ne înspăimîntă abitir cînd vălmăşeala de culori Murdare se pierde Vine dă năvală de din Culoarele Puterii amestecînd cu trebuinţă degrabă cu o greblă strîmbă ce seamănă a coasă veche o seceră îmbîrligată pervers subţire cu-un ciocan izbind în ţeste-ale-nţelegerii lumini culori nuanţe şi gust fin.
Despre prea falsul peisaj, tablou pictat împăturit pe maldărul de mînării, minciuni şi mătrăgune vărsate zilnic în urechi şi guri prea însetate drept suc zis iar, de porc-portocale sau şi mai clar, de putrezite prea potroace ce mai putem distinge-acum chiar cu o lupă dacă fie purtată-n braţe de-un roman pe treptele recentei storii contemporane strălucind ?!?
Dar asta fie e o altă vorbă, lumină sacră sau gogoriţă de împăcat cît mai cuminte şi mult mai iute între murate portocale şi gogonele îmbrăcate în straie verzi şi transparente în Iarmarocul foc simplu luînd năpraznic fum de la o flacără prea neagră a prea culturilor de portocali albştri gris sau verzi, poeţi şi pictori laolaltă îmbrobodindu-ne ca prea pre proştii cu-ale lor tot feluri de schimbări în plen.
Deşi lungit peste pereche atît de tare mi-am dorit s-aduc omagiu omagiului fără de cap Poetului care ne-ncîntă mai mult Aici de-atîta vreme mai mult decît chiar MINUNAT , încît pierdut în ditirambe fără să bag de seamă beat firul poveştii l-am pierdut în kilograme prea prelunge de-adevărate portocale la O Oranjerie-n Tuileries privind ciudat înmiresmat într-un oval cu turmentaţii Monet-urile Nenufari.
Inainte vreme aveam Vedeniile lui Barontus, a lui Bonellus, a mamei lui Guibert de Nogent, a lui Alberic de Settefrati. Acum avem Vedeniile lui Boc,lui M.R.U.,si de asta-seara a lui V.V.Ponta.
,,E limpede ca proasta carmuire, Stricat-a lumea,ratacindu-i dreapta, Si nu naravul ce ne-ar sta in fire.” DANTE -Purgatoriul xvi 97=98
poate ca (pentru a-mi scupa-n san!) nici acest mesaj nu va aparea, stimate domnule Foartza… Poate ca da, vom videa.
Dumneavoastra vaz ca va „datz’ ” la… „portocalii”. De-ntzeles – ca, sa o *bine shtitzi*: io *va intzeleg*!
Dar, n-ar fi *mai bizar*, mai *chiar „ca lumea” *, sa va datz’ la *mai toata classa „politika”*? Care ne-anshelat, pa tatz’, d-atatea ori, di chiar numa’ 20 di ani, *saracindu-ne*?
Uite, io v-o propun, *aceasta* scriere…
Numa’ fain,
Nea Marin
Am apreciat foarte mult documentarul, difuzat în reluare pe TVR Cultural, Vâslaşi pentru bărcuţele poeziei. Dumneavoastră şi toţi oamenii de cultură care aţi contribuit la acel proiect de resuscitare a spiritului poetic în rândul tinerilor minunaţi din Petrila meritaţi tot respectul. Spun asta şi ca hunedorean.Personal, m-a încântat darul poetic al unui tânăr de-al locului. Instantaneele sale poetice m-au lămurit că şi-a descoperit Poezia, cea despre care Nichita Stănescu spunea că o are fiecare om, doar că trebuie să caute în a-i da naştere sau să aibă aproape pe cineva care să-l iniţieze. Nu i-am reţinut numele, dar aş fi interesat să-l ştiu.
Broos şi/sau Acelaşi
Elogiile obligă.
Sper sa nu vă deziluzionez.
Din toată inima, Ş.F.
Felicitări încă o dată, la fel de intense ca săptămâna trecută. Foarte frumos spus. Inspiraţia şi talentul sunt în textul de mai sus vecinele geniului. Cât de transparenţi au putut fi nărămziţii! Poeţii de azi, dar mai ales cei cu vârsta de secole deja le-au dat pe faţă cam tot ce credeau că nu se poate vedea atunci când lucrurile stau vopsite. Textul m-a dus cu gândul la Le fait divers de R. Barthes. Aşa şi este cum a zis-o bine…hazardul nu există, totul este semn. Doar cei cu geniu ştiu semnele vremii sau ale oamenilor care vor să fie nu sub vremi, ci peste ele ca nişte călăreţi obişnuiţi să se ducă la drum lung prin hârtoape fără şa…Tot chip acrit pot avea, nu altceva. Aştept cu nerăbdare alte „produse” geniale ca cele oferite în ultimele două numere de Observator Cultural.