TÎNĂR, CAUT POLITICA. Deziluzii estivale
- 21-08-2008
- Nr. 437
-
Mihnea BLIDARIU
- Rubrici
- 5 Comentarii
M-am întors pe plaja din Vama Veche. E miercuri. E linişte. Apoi, se face vineri. Şi are loc invazia: românii nu sînt oameni, românii sînt nişte lăcuste care devorează tot ce le iese în cale. Nisipul geme sub gunoaie, apa de la mal, la fel. Nişte voluntari tineri se chinuie să strîngă mizeria. În spatele lor, cineva, dintr-o maşină, dă drumul la manele. La maximum. Mă duc să mănînc ceva. Ce vreau eu din meniu nu au. Iau şi eu ce se găseşte. Durează vreo oră. Mă întîlnesc cu un prieten, care îmi spune că Mutu trebuie să plătească 17 milioane de euro clubului Chelsea şi că Borcea a propus să se creeze un fond pentru ajutorarea fotbalistului. În timp ce vorbim, aud la radio că în judeţul Botoşani iar e pericol de inundaţie şi că soarta sinistraţilor deja existenţi nu e una deloc roz. Eu şi prietenul ne întrebăm, retoric, cui o să dea românii bani: lui Mutu sau sinistraţilor? După care, începem să ne gîndim dacă întrebarea noastră e chiar aşa de retorică… Duminică, plec din Vamă cu o maşină. Eu şi şoferul, un alt prieten, ne uităm la cum conduc românii: ca nişte sinucigaşi. Că nu […]
Prietene Mihnea,
îţi scriu din Vama Veche. De ce te lamentezi şi le amesteci aşa de tare că la sfârşit nici nu ştii pe unde calci! Parcă erai prin Vama şi pe urmă pe la Cluj…Ce-are una cu alta, şi Vama cu Năstase? Vrei să fii pe fază, bagi una să dea romănii (care citesc) pe foc! Unii că da, alţii că nu, şi toţi se lamentează. Fra, la noi în Rom e tare. N-o mai scălda. De-ai fi în Germania, ce-ai mai scrie? Poate n-ai auzit că Germania e o puşcărie în aer liber, ţi-o spun io, am fost pe-acolo! Cred că nu te plătesc oamenii ăştia de la Onservator pentru chestii estivale…Tre s-o faci de plăcere, că scrii. La noi e cel mai tare, o spui şi tu printre rânduri, poate nu observi, dar nu te dai pe faţă. Nu te supăra că te tutuiesc, că nu-mi stă în obicei, dar scurtez textu’ …Vine până şi Camilla presupun Hover din America să ne spună că securiştii îşi iau nume de CIA – cred că am nimerit-o bine, dacă nu, o să-mi spună Camilla. Poate ea să se fi delectat cu biciu – e vorba tot de Hover – dar pe spinarea, ei nu pe a altora… Pe la comentariile ăstea, vorba lu dom Cristoiu, vezi fel de fel de bezmetici, sper că nu şi eu, dar hai s-o lăsăm mai moale cu Vama şi cu Năstase la Cluj şi să căscăm ochii pe unde aruncăm gunoiul din maşină sau la plajă…
Domnu Mihnea, vezi că se apropie toamna, dă-i cu o autumnală, da mai spre întâi octombrie, ca să aibă haz, şi dacă se poate evită pet-ul Năstase… Noroc să fie pentru toată lumea, că românii îl au pe-al lor… Te pup, dacă mă laşi…
Stai, că mi-am adus aminte – auzi, zice unu, nenorocita realitate românească… Domle, ăsta-i incurabil!
Salut!
Fara a intentiona un iz de pacifism nelalocul lui, acolo unde se pare ca se necesita ridicarea la arme si chemarea catre razboi si anihilare, ceea ce vad eu in articolul asta este o constatare.
poate, din pacate resemnata si imbufnata in propria ei neputinta metodologica, insa o constatare pentru un inceput. constatari tot exista si ele le pot fi facute de oricine a deschis ochii si a luat nota rationala asupra ce se intampla , in loc de cum ar trebui sa se intample.
ce vreau sa spun este ca intotdeauna la aceste constatari se raspund cu acuze, cu dumnezeule cat de oribili suntem , cu suntem damnati si nu mai avem scapare ca atare sa manifestam o ura si impotrivire categorica fata de orice element uman si productiv am putea intalni in spatiul romanesc sau in mai degraba in specifice contexte romanesti.
la noi de mult nu mai este vorba de a constata si acuza, de a culpabiliza sau recompensa.
cat este vorba de a reforma, de a crea si de a produce, valoare , inteles, cultura.
reactiile \’\’productive\’\’ fata de un astfel de articol poate ar trebui sa fie mult mai interiorizate ca si inteles si exteriorizate ca si comportament , cel putin prin prisma exemplului propriu.
constati, esti marcat, te schimbi si incerci sa provoci schimbare.
intrebarile ar putea fi multe: de ce ma revolta ceea ce citesc? pentru ca este contra firii lucrurilor? pentu ca este o denaturare a valorilor? pentru ca ma atinge la un nivel personal? si depinzand de raspuns sa incerc sa ma provoc si sa provoc in jur.
lucrurile sunt urate si realitati pot fi urate, doar ca ele sunt create si sunt determinate de mai multi factori.
iar interesul, toleranta si determinarea de a cultiva frumosul in jurul tau ar trebui sa fie inceputul de la o astfel de constatare si poate nu acuzele si comparatiile care nu au ca si scop ameliorare cat punerea la pamant.
Ceea ce se spune in articol face parte din nenorocita de realitate romaneasca . Va scriu din Seattle unde sint de peste 3 saptamini . Aici este un respect profund pentru tot ce este mediu : nu sint peturi , pentru a taia un copac este nevoie de autorizatie de la primarie ( cu obligtia de a planta apoi alt copac ) , copiii primesc de la gradinita notiuni de protejare a mediului . Se fac cursuri cu copiii de la cele mai fragede virste , ei devenind rangeri si viitori oameni responsabili si civilizati . Cit despre maniera de a conduce , nu este doar corecta cit civilizata si chiar curtenitoare . Acestea fac parte din viata cotidiana a unui american .
Din pacate la noi este atmosfera pe care o stim , motiv de stress si disconfort perpetuu .
…pentru ca va inchipuiti ca sunteti mai buni decat altii.Pentru ca nu va place cartea.V-ati nascut slugi si cineva a facut prostia sa va aseze la o masa…va place un singur lucru:biciul.Starea de acum spune ca va este dor de el…
Oare ce rau este in noi ? De unde aceste apucaturi ? Pare-se ca in jurul nostru, la alti vecini de-ai nostri cu aceiasi sau aproape aceiasi istorie (ma gandesc in primul rand la cea recenta) lucrurile stau altfel, mai bine, mai \”curat\” , mai normal. De ce ?