120.000 elevi au ascultat muzică clasică la şcoală în programul “Ascultă 5 minute de muzică clasică”

  • Recomandă articolul
 

Începând cu anul şcolar 2014-2015, odată cu semnarea unui protocol de colaborare între Ministerul Educaţiei Naţionale şi Radio România, Ascultă 5 minute de muzică clasică, proiect derulat de Radio România Muzical, a devenit program naţional în şcoli.

Radio România Muzical a pus la dispoziţia şcolilor şi liceelor din România, prin inspectoratele din fiecare judeţ, 68 lucrări din muzica clasică, însoţite de scurte explicaţii pe înţelesul copiilor; scopul a fost acela de a-i familiariza pe elevi cu valorile muzicii clasice nu doar în mod teoretic, ci în mod practic, prin audiţia efectivă.

Conform informaţiilor puse la dispoziţia Radio România Muzical de inspectoratele din ţară, la acest proiect au participat un număr record de aproximativ 120.000 de elevi din toate ciclurile de învăţământ preuniversitar, preponderent din ciclul gimnazial. Fişierele audio au fost ascultate în orele de muzică, de dirigenţie sau în pauzele dintre ore.

Câteva opinii ale elevilor:

„Îmi doresc să pot avea parte de aceste 5 minute şi anul viitor”.

„Ce au însemnat pentru mine 5 minute de muzică clasică? Au însemnat 5 minute de bucurie sufletească, 5 minute de relaxare. Consider că muzica clasică este baza muzicii din zilele noastre şi că fără aceşti mari compozitori nu am fi avut parte de noile stiluri.”

„Radio România Muzical, am doar cuvinte de laudă la adresa dumneavoastră şi aştept cu nerăbdare proiectul şi la anul.”

„Vă mulţumesc pentru aceste 5 minute superbe!”

„Chiar a fost un lucru nou şi plăcut. Ar putea fi mai mult de cinci minute. După asta, mai ascult uneori. Mă ajută să mă relaxez.”

„Acest proiect mi s-a părut foarte interesant şi foarte bun pentru vârsta noastră. Pentru mine, muzica clasică este ceva deosebit. Mi s-a părut extraordinar şi recomand şi altor copii să încerce pentru că nu au nimic de pierdut.”

Câteva opinii ale profesorilor:

„Acest proiect este foarte util. Sigur, avem şi noi posibilitatea să căutăm pe diverse medii, pe CD-uri sau online muzică clasică. Din păcate, nu găseşti ce doreşti. De asemenea, explicaţiile care sunt oferite la sfârşit sunt foarte utile. Copii s-au obişnuit, întreabă de multe ori, le place. Este un proiect foarte, foarte bun. Sperăm să continue.”

„Prin acest proiect se aduce mult mai aproape marea muzică de mintea lor fragedă şi îi influenţează foarte mult în bine pentru că, în momentul în care vor să asculte o simfonie sau o altă lucrare amplă, îi sperie durata. Fiind doar câteva minute şi fiind foarte bine alese fragmentele, accesibile pentru vârsta lor, le este mult mai uşor să asculte. Iar faptul că este şi un concurs îi şi stimulează; intervine aici o anumită concurenţă. Mie mi se par foarte interesante şi explicaţiile de la sfârşitul pieselor, pentru că fiecare are un tâlc anume şi te ajută să reţii piesa mult mai mult decât dacă ai fi ascultat-o fără explicaţii. Am observat că dorinţa lor de a asculta muzică clasică a crescut.”

Proiectul a avut şi o componentă activă pentru elevi, sub forma unui concurs derulat pe site-ul proiectului (www.romania-muzical.ro/5minute). Pe parcursul a 34 de săptămâni, între octombrie 2014 şi iunie 2015, Radio România Muzical a premiat câte 10 copii care au răspuns corect la cele două întrebări săptămânale referitoare la lucrările muzicale ascultate în cadrul proiectului. În total s-au oferit 340 premii constând în CD-uri oferite de Editura Casa Radio şi Universal Music România.

Pe site-ul proiectului s-au realizat şi alte arhive audio utile: Biblioteca profesorului de muzică (cu lucrări solicitate de profesori, existente în programa şcolară) şi Biblioteca tânărului interpret (cu lucrări solicitate de elevii din liceele de artă).

Conform protocolului încheiat între Ministerul Educaţiei Naţionale şi Radio România, programul Ascultă 5 minute de muzică clasică se va derula şi pe parcursul următorilor doi ani şcolari.

 

Serviciul  Comunicare Radio România

object(WP_Term)#13053 (11) { ["term_id"]=> int(19326) ["name"]=> string(7) "Nr. 901" ["slug"]=> string(6) "nr-901" ["term_group"]=> int(0) ["term_taxonomy_id"]=> int(19326) ["taxonomy"]=> string(7) "numbers" ["description"]=> string(0) "" ["parent"]=> int(0) ["count"]=> int(31) ["filter"]=> string(3) "raw" ["term_order"]=> string(1) "0" }