În perioada 7-14 octombrie, la Wrocław va avea loc Festivalul de Arhitectură DoFA, ediţia din acest an având o dimensiune aparte, fiind inclusă în programul oficial de arhitectură al Capitalei Culturale Europene – Wrocław 2016.
Institutul Cultural Român de la Varșovia susține participarea arhitecților Françoise Pamfil și Justin Baroncea la Conferința Internațională „Arta spațiului”, care se va desfăşura în cadrul Festivalului, în zilele de 7 şi 8 octombrie. Conferința este organizată de Uniunea Arhitecților Polonezi – Filiala Wrocław, în colaborare cu Facultatea de Arhitectură a Politehnicii din Wrocław, Academia de Arte Frumoase „E. Geppert” și Muzeul Contemporan Wrocław, ICR Varşovia fiind partener al manifestării.
Alături de participarea propriu-zisă la conferință, prin cei doi invitați, România va avea onoarea să inaugureze Festivalul de Arhitectură DoFA, d-na Françoise Pamfil fiind aleasă să susțină discursul de deschidere a Festivalului, cu titlul Muzele orașului – arta în spațiile publice. D-nul Justin Baroncea va susține o prezentare din zona „industriilor creative”, Povești, hărți, locuri. Despre reciclare.
Conferința are ca misiune nu numai reflectarea devizei principale a Capitalei Culturale Europene 2016, „Spațiu pentru frumos”, ci și încercarea de a defini relația artei pure cu artele creării spațiului: arhitectura și urbanismul. Reflectând la fenomenul orașului, care s-a schimbat atât la nivelul structurii, cât și al societății, conferința și întregul Festival DoFA se vor concentra asupra spațiilor care fac dovada monumentalității istoriei, dar și a realizărilor contemporane în crearea spațiilor deschise și prietenoase. Un element important va fi dezbaterea deschisă din finalul manifestării, gândită ca o masă rotundă, cu participarea invitaților.
Împreună cu Uniunea Arhitecților Polonezi – Filiala Wrocław, ICR Varșovia va prezenta pe parcursul Festivalului DoFA expoziția proprie de fotografie în aer liber Două Capitale Culturale Europene în oglindă: Sibiu 2007 – Wrocław 2016, la care se vor adăuga câteva planşe dedicate oraşului danez Aarhus, Capitală Culturală Europeană 2017. Această expoziţie își propune să prezinte trei orașe culturale importante pentru țările cărora le aparțin, din perspectivele lor de fostă, actuală, respectiv viitoare Capitală Culturală Europeană.
Françoise Pamfil este arhitect și critic de arhitectură. Din 2009 este Doctor în Arhitectură al Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu din București (UAUIMB), cu teza Memorie-Experimentare-Obiect-Spațiu, precedată de un studiu doctoral în Olanda, la TU – Eindhoven. Între 1993 – 1996 a absolvit cursuri de Master of Science în Arhitectură în SUA și Franța. Colaborator la organizarea a numeroase concursuri, conferințe și expoziții despre starea arhitecturii, este membru al Uniunii Arhitecților din Romania (UAR) și al Ordinului Arhitecților din Romania (OAR). Este cadru didactic al UAUIMB, fiind profesor invitat la universități din SUA, Olanda, Marea Britanie, Franța și Egipt. Publică articole în revistele „Octogon”, „Arhitext”, „Arhitectura” și „Igloo”, fiind redactor șef timp de cinci ani la „Arhitectura” și, în prezent, la „Igloo”. Este autor și co-autor al mai multor lucrări influențiale în arhitectură. Distinsă cu numeroase premii, precum Medalia Memorabilis – UAR, Bene Merenti – UAUIM, în Romania, precum și Edward Earl Prize și Fulbright Grant – SUA, Nuffic-Huygens – Olanda, Conseil Haute Normandie – Franța, dr. arh. Françoise Pamfil este preocupată de relația artă-percepție-oraș.
Justin Baroncea este absolvent al Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti (UAUIMB). În 2005 a obţinut titlul de doctor în arhitectură în cadrul Universităţii Politehnice din Catalunia, Barcelona. Între anii 2004 – 2006 a predat în cadrul Departamentului de Proiectare al Școlii BAC – FPC din Barcelona. Are numeroase premii şi nominalizări în ţară şi străinătate. Este cadru didactic al UAUIMB şi colaborator al revistelor „Zeppelin” din România și „Arhitectura” din Spania. În cadrul proiectelor sale artistice, este preocupat de modalitatea de re-contextualizare şi reintegrare a unor structuri arhitecturale atât în forma lor bidimensională, prin intermediul picturii, cât şi în forma tridimensională, prin intermediul obiectului de mobilier urban. În acest moment, lucrează într-o matrice de studiouri de arhitectură și design, care include echipele POINT 4, PANDAPANDA, ART TEST și ZEPPELIN. După experiența acumulată în cei peste 9 ani de lucru în Barcelona, a început să investigheze posibilitățile oferite de metodele și sistemele de reciclare și să exploreze sistemele de producție, aflate la granița dintre design și bricolaj.
Comunicat de presă ICR Varșovia