Bookfest Brașov

  • Recomandă articolul

 Lucian Boia, Radu Paraschivescu, Ioana Pârvulescu, Marius Chivu, Sabina Fati, Adrian Lăcătuș și multe alte personalități culturale de prim rang vă așteaptă săptămâna viitoare la Salonul de Carte Bookfest Brașov
 Între 1 și 4 decembrie, la Aula Universității Transilvania vă așteaptă circa 10.000 de cărți și o mulțime de evenimente interesante
 Cele mai bine primite cărți ale toamnei vor fi lansate la a doua ediție Bookfest Brașov
 Filme românești de scurtmetraj premiate, într-o proiecție ShortsUP, gratuită pentru toți doritorii

27-11-2016-01
O mulțime de surprize plăcute îi așteaptă pe vizitatorii celei de-a doua ediții a Salonului de Carte Bookfest Brașov, care va avea loc săptămâna viitoare, de pe 1 pe 4 decembrie, la Aula Universității Transilvania. Ultimul eveniment cultural de amploare al anului 2016, Bookfest Brașov propune o sărbătoare completă a cărții, aducând în orașul de la poalele Tâmpei circa 10.000 de volume, inclusiv toate noutățile relevante ale sezonului și oferind întâlniri cu autori români și internaționali îndrăgiți, precum și proiecții gratuite de film.

Noutăți în Bibliotecă și reduceri de 30% la Polirom

Programul evenimentelor va fi deschis pe 1 decembrie de Editura Rao alături de conf. univ. dr. Carmen Gheorghe care se va întâlni cu cititorii de la ora 17:00 pentru a le prezenta cele trei volume ale sale: Tatuaj pe glezna stângă, Hamburgerul lui James Joyce, Cassa Dante.
Într-un eveniment cu totul special, editura Polirom – care vine la Bookfest Brașov cu reduceri de circa 30% – va prezenta cele mai recente apariții din colecția Biblioteca Polirom. Astfel, traducătorul Dan Croitoru și profesorul Adrian Lăcătuș vor trece în revistă cărți semnate de mari nume ale literaturii universale. Romanul Coajă de nucă de Ian McEwan, un omagiu adus lui William Shakespeare, tradus în românește chiar de Dan Croitoru, va deschide acest eveniment în cadrul căruia va fi prezentat și cel mai nou titlu de Haruki Murakami, volumul Meseria de romancier, bestseller la Gaudeamus 2016, care prezintă încercările personale ale autorului de a defini impulsul de a scrie proză. Tot în cadrul aceluiași eveniment, cei doi invitați vor vorbi și despre epistolele marelui scriitor Vladimir Nabokov către Vera, soția sa, fiind cronica unei povești de dragoste de o viață.
Sâmbătă, 3 decembrie, va fi lansat volumul de proză scurtă Să iau cuvintele cu mine al Marianei Gorczyca, apărut la editura Tracus Arte. Vor prezenta Caius Dobrescu și Adrian Lăcătuș, decanul Facultății de Litere a Universității Transilvania.
Editura Universității Transilvania din Brașov va lansa antologia de teatru Ziua gândacului de bucătărie de Mihai Ignat (coordonator) iar alături de autor for lua cuvântul Cristian Pralea și Adrian Lăcătuș. Evenimentul va fi urmat de lansarea volumelor 5 și 6 din seria de autor Gheorghe Crăciun, apărute la editura Polirom. Despre regretatul autor brașovean vor vorbi Rodica Ilie, Caius Dobrescu și Adrian Lăcătuș.

Cel mai bine vândut autor de la Gaudeamus vine la Bookfest

Istoricul Lucian Boia vine sâmbătă la Bookfest Brașov ca să vorbească cu vizitatorii despre cel mai recent volum, Un joc fără reguli. Despre imprevizibilitatea istoriei, cel mai bine vândut titlu la târgul Gaudeamus recent încheiat la București. În aceeași zi, prozatoarea Ioana Pârvulescu va discuta cu cititorii despre noul său volum, Inocenţii, plasat chiar în Brașov, orașul de origine al autoarei, iar scriitorul și criticul literar Marius Chivu va prezenta noul său volum de călătorie, Trei săptămâni în Anzi, o carte prin care autorul demonstrează că, pentru a pleca la drum „nu ai nevoie de aplicaţii, ai nevoie de aplecare”.

Radu Paraschivescu ia la rost moravurile post-aderare

Și scriitorul Radu Paraschivescu și-a dat întâlnire cu cititorii brașoveni sâmbătă, pentru lansarea volumului Aştept să crăpi (de astăzi, în prime time), o carte cu „cinci proze alerte și vesele despre noi și dereglările noastre”, o acidă critică a societății actuale, de după integrarea în Uniunea Europeană. De altfel, Radu Paraschivescu și spunea recent că, deși a scris o carte comică, ea are de fapt în spate ”o preocupare, o îngrijorare”. Un alt cunoscut autor Humanitas, Vlad Zografi va lansa, în aceeași zi Efectele secundare ale vieţii, un roman de actualitate românească, în care – potrivit Ioanei Pârvulescu – „cinci voci se îmbină pentru a contura o secvenţă tensionată din prezent”.
Cititorii brașoveni vor putea avea acces la noutățile propuse de cele mai importante edituri din țară, cărți deja intrate pe lista de bestseller-uri în urma lansării lor în noiembrie, la târgul Gaudeamus din București. Astfel, Polirom aduce la Brașov vedetea neașteptată a sezonului, volumul de critică și istorie literară Ulysses 732. Romanul Romanului, de Mircea Mihăieş, în timp ce Nemira va avea, pe lângă alte foarte multe titluri și bestseller-ul Zgomotul timpului, de Julian Barnes. Noutatea cea mai apreciată a editurii Corint este Doamna de la Miezul Nopţii, de Cassandra Clare, în timp ce Curtea Veche Publishing propune cartea de bucate Jamila Cuisine a vedetei Youtube Geanina Staicu-Avram.

Denisa Comănescu vă umple raftul cu noutăți

Denisa Comănescu, directorul editurii Humanitas Fiction și coordonatoarea colecției Raftul Denisei va prezenta la Brașov cele mai noi volume de ficțiune internațională, cu participarea unor apreciați autori Humanitas. Evenimentul de sâmbătă îi este dedicat lui Bob Dylan, recent laureat al premiului Nobel pentru literatură, iar în cadrul acestuia vor fi prezentate volumele Cronica vieții mele. Volumul întâi; Tarantula; și Suflare în vânt. 100 de poeme traduse de Mircea Cărtărescu, într-o discuție la care, alături de coordonatoarea colecției, vor lua parte scriitorii Marius Chivu și Mihail Vakulovski.
Duminică, Radu Paraschivescu și Denisa Comănescu vor prezenta cartea Imago de Ludmila Uliţkaia, una dintre cele mai importante și apreciate voci ale literaturii contemporane. Romanul propune o frescă a Rusiei, acoperind peste o jumătate de secol de istorie, de la funeraliile faraonice ale lui Stalin până la moartea poetului exilat Iosif Brodski. În aceeași zi, Denisei Comănescu i se alătură scriitoarea Ioana Pârvulescu, pentru lansarea volumelor Alteţă regală de Thomas Mann (în cuvintele autorului, „o comedie în formă de roman“, despre identitate, educație și societate); și Povestiri orientale de Marguerite Yourcenar, zece povestiri în care autoarea îmbină în mod fantastic mituri și istorii extrem-orientale și hinduse, cu un număr de nuvele care se petrec în Grecia şi în Balcani.
Multe alte noutăți propuse de Humanitas Fiction vor fi disponibile la Bookfest Brașov, iar printre ele enumerăm Spioana de Paolo Coelho (aflată deja pe lista celor mai bine vândute cărți ale toamnei) și volumele semnate de autorii chinezi Yu Hua, În viață, și Mo Yan, Femeia cu buchetul de flori și alte povestiri.

Scurtmetraje românești premiate

Cărțile bune și filmele scurte se reunesc la Bookfest Brașov. Vineri, 2 decembrie, la ora 18.00, vizitatorii se vor putea bucura și de o seară specială de film de scurtmetraj, organizată de ShortsUP. Seara sunt propuse scurtmetraje românești recente și premiate, care au stârnit aplauzele și curiozitatea publicului internațional și național. Printre filmele proiectate se regăsesc producții precum O noapte în Tokoriki ( Roxana Stroe, România, 2016), 4:15 P.M. Sfârșitul lumii (r. Cătălin Rotaru, Gabi Virginia Șarga, Romania, 2016) sau Ela, Panda si Madam (r. Andrei Rautu, Romania, 2013).

Accesul publicului va fi gratuit la toate evenimentele din cadrul Bookfest, precum și la proiecțiile de film de scurtmetraj organizate de ShortsUP. Programul zilnic de vizitare va fi 10:00 – 20:00.

Salonul de Carte Bookfest Brașov face parte din seria de ediții locale ale celui mai important eveniment expozițional de carte din România; Bookfest mai are ediții locale la Cluj-Napoca, Timișoara și Tîrgu Mureș iar anul acesta a avut loc și o ediție internațională la Chișinău (Republica Moldova).

Evenimentul este organizat de Asociația Editorilor din România, alături de Fundația AIDA, sub egida Federației Editorilor din România.
Parteneri: Primăria Municipiului Brașov, Colegiul Național „Andrei Șaguna” din Brașov, Facultatea de Litere (Universitatea Transilvania Brașov), Regia Autonoma de Transport Brașov, ShortsUP.
Sponsori: Banca Transilvania, Saeco.
Parteneri media: Europa FM, Hotnews, Brașov TV (Mix 2 TV), Mix TV, Radio Brașov, Super FM, Brașovul Tău, Transilvania Expres, Tex FM, mytex.ro, Bună Ziua Brașov, newsbv.ro, Monitorul Expres, Grupul Iubim Brașovul

Bookfest este cel mai important salon de carte din România şi singurul eveniment al industriei editoriale care a reuşit să capete o dimensiune internaţională marcantă. La Salonul Internațional de Carte Bookfest de anul acesta (București, 1-5 iunie 2016) au fost prezente peste 200 de edituri, programul celor cinci zile cuprinzând peste 300 de evenimente, de la lansări şi dezbateri până la proiecţii cinematografice şi evenimente interactive. Invitat de onoare al acestei ediții a fost Israel, fiind prezente nume precum Zeruya Shalev, Fania Oz-Salzberger, Meir Shalev, Dror Mishani, Gil Hovav, Rony Oren.

www.bookfest.ro
www.facebook.com/BookfestRomania

object(WP_Term)#13050 (11) { ["term_id"]=> int(19326) ["name"]=> string(7) "Nr. 901" ["slug"]=> string(6) "nr-901" ["term_group"]=> int(0) ["term_taxonomy_id"]=> int(19326) ["taxonomy"]=> string(7) "numbers" ["description"]=> string(0) "" ["parent"]=> int(0) ["count"]=> int(31) ["filter"]=> string(3) "raw" ["term_order"]=> string(1) "0" }