București 2021| Orasul in-vizibil | Program 7 – 13 decembrie

  • Recomandă articolul
1        Avem nevoie ca locuitorii să creadă din nou în orașul lor, avem nevoie de valori civice
Titlul de Capitală Europeană a Culturii poate oferi o platformă neutră, independentă, care poate servi ca model participativ democratic, micșorând astfel prăpastia dintre structurile oficiale și cele informale.
2        Avem nevoie să redăm orașul locuitorilor
Titlul de Capitală Europeană a Culturii ar putea anima cetățenii invizibili ai orașului, implicându-i în colaborări cu autoritățile de sector, prin proiecte independente și inițiative de mici dimensiuni, astfel încât ei să devină motorul principal al transformării orașului în următorii ani, cât și după 2021.
3        Avem nevoie să recuperăm identitatea Bucureștiului ca oraș European
Titlul de Capitală Europeană a Culturii oferă șansa de a redesena, prin prisma artelor contemporane, legăturile pierdute și nevăzute cu orașe cu care Bucureștiul împarte o istorie și valori comune, cum ar fi Viena și Budapesta prin legătura cu Dunărea, Belgradul și Sofia prin legătura cu Balcanii, Parisul și Berlinul prin legătura vest-europeană, cât și cu țările de la Marea Neagră.
4        Avem nevoie să balansăm inegalitățile noastre culturale
Titlul de Capitală Europeană a Culturii este reprezintă șansa orașului de a spori accesul la cultură în cartiere, încurajând orașul să creeze și nu doar să consume. În egală măsură, el poate să ofere șanse egale pentru toate sectoarele culturale, cât și o infuzie de fonduri în direcția scenei independente.
5        Avem nevoie să începem să folosim imensul potențial cultural și creativ
Instrumentele oferite de acest titlu ar putea deschide instituțiile culturale, făcându-le vizibile în cartiere și periferii, cât și la nivel regional, național și european. Mai mult, spațiile nefolosite ar putea oferi șanse noi atât artiștilor locali, cât și celor europeni.
6        Un proiect pentru generațiile fără viitor ale Bucureștiului
Titlul de Capitală Europeană a Culturii este un instrument de desferecare a viitorului și a posibilităților, o speranță de încurajare a unor noi moduri de gândire și de mobilizare a noii generații creative, care deja știe cum să inoveze societatea și folosește cu ușurință noile media. Nu în ultimul rând, privim proiectul Capitala Europeană a Culturii 2021 ca un demers de comunicare și o expresie a speranței. 

Bucureștiul își susține candidatura la titlul de Capitală Europeană a Culturii pentru anul 2021 
Orașul in vizibil  

Ora: 16:30
A mai rămas o zi până la susținerea candidaturii orașului București la titlul de Capitală Europeană a Culturii în anul 2021! Primarul interimar Răzvan Sava, împreună cu nouă reprezentanți ai sectorului cultural din București, vor susține mâine, 8 decembrie, la ora 16:30, prezentarea proiectului București 2021 în prima fază de concurs la Ministerul Culturii, în fața unui juriu internațional format din experți ai Comisiei Europene.

vineri, 11 decembrie, ora 12,00, în cadrul unei conferințe de presă, susținute de Ministrul Culturii.

Orașul In-vizibil dezvăluit bucureștenilor. Prezentări publice 

Vernisajul expoziției Artă plastică în orașul In-vizibil

Curatoriată de Ioana-Lavinia Streinu, expoziția reunește lucrări despre Bucureștiul In-vizibil al unor profesori de la Liceul de Arte Plastice Nicolae Tonitza din București: Mariea Chiobaș, Florin Mocanu, Ionuț-Theodor Barbu, Ilie Chiobaș, Iuri-Constantin Isar, May-Oana Isar, Eusebio Spinu, Bogdan Iacob, Adrian Curcan, Anca Iacob, Cristian Pentelescu, Alfred Ipser, Gheorghe Fărcașiu, Victor Săraru, Gheorghe Marian și Ioana-Lavinia Streinu.

Data: joi, 10 decembrie
Orele: 10:00-16:00
Locație: ARCUB Gabroveni, sala Lipscani
„Caleidoscop” este un grup informal ce reunește specialiști din mai multe domenii, cu preocupări ce țin de studiul spațiului altfel. În parteneriat cu Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea din București și ARCUB, grupul va organiza în data de 10 decembrie 2015, conferința „Spațiu Caleidoscop. Perspective interdisciplinare asupra spațiilor alternative”, structurată în două secțiuni. Prima întâlnire are loc în data de 10 decembrie 2015 și se va concentra pe prezentarea de lucrări științifice. Totodată, evenimentul își propune crearea unui context ce încurajează socializarea academică interdisciplinară pe tema spațiului altfel și promovarea metodelor alternative de studiere a acestuia.

Perioada expoziției: vineri, 4 decembrie – miercuri, 30 decembrie
Ore de vizitare:
luni, miercuri, vineri: 10:00-18:00

marți și joi: 12:00-20:00
Locație: Biblioteca Națională a României
Există mai multe orașe într-unul singur: orașul copilăriei, orașul adolescenței, orașul ascuns, orașul viitorului. Fiecare dintre noi are propriul său București. Cum arată Bucureștiul tău? Vineri are loc la Biblioteca Națională vernisajul expoziției Elevii Bucureșteni în Orașul In-Vizibil, o expoziție de artă plastică a elevilor de la școlile generale și liceele din București. Lucrările au rezultat în urma concursului de artă plastică lansat de București 2021 în parteneriat cu ISMB (Inspectoratul Școlar al Municipiului București), care s-a desfășurat în perioada 2-16 noiembrie. Elevii au fost invitați să pună pe hârtie felul în care văd ei orașul. Ce a ieșit, vedem începănd cu această vineri, pe 4 decembrie, într-o expoziție inedită.

Caravana București 2021

    


object(WP_Term)#13053 (11) { ["term_id"]=> int(19326) ["name"]=> string(7) "Nr. 901" ["slug"]=> string(6) "nr-901" ["term_group"]=> int(0) ["term_taxonomy_id"]=> int(19326) ["taxonomy"]=> string(7) "numbers" ["description"]=> string(0) "" ["parent"]=> int(0) ["count"]=> int(31) ["filter"]=> string(3) "raw" ["term_order"]=> string(1) "0" }