Conferință Emil Ionescu – „Limba română în era globalizării (lingvistice)”

  • Recomandă articolul

Joi, 15 iunie, ora 18:30 la Muzeul Municipiului București – Palatul Suțu (Piața Universității) va avea loc conferința „Limba română în era globalizării (lingvistice)”, susținută de Prof. univ. dr. Emil Ionescu, decanul Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii din Bucureşti.

„Pornind de la starea de fapt – o anumită îngrijorare exprimată în comunităţile intelectuale faţă de situaţia şi viitorul limbii române – încerc în această conferinţă să determin în ce măsură sentimentul de îngrijorare este întemeiat. În acest scop folosesc date ale literaturii internaţionale care au în vedere globalizarea în genere şi globalizarea lingvistică în special. Această literatură consemnează efecte empiric controlabile ale fenomenului de globalizare asupra limbilor naţionale. Analiza pe care o fac arată că niciunul din aceste efecte nu este activ în societatea românească şi nu afectează limba română. În plus, o analiză comparativă facută cu daneza (ea însăşi confruntată cu fenomenul globalizării) demonstrează, oarecum surprinzător, că româna în societatea noastră este un instrument de comunicare mai bine poziţionat decât este daneza în societatea daneză. Închei cu concluzia că deşi formulez o judecată contra curentului dominant, nu avem motive de îngrijorare în privinţa situaţiei sau a destinului (cel puţin pe termen mediu) al limbii române.” (Emil Ionescu, profesor de lingvistică, decan al Facultății de Litere de la Universitatea din București)

Emil Ionescu (n. 1956) este profesor la Departamentul de lingvistică al Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii din Bucureşti, director al Centrului de lingvistică computaţională al aceleiaşi facultăţi, iar din 2016 decanul Facultăţii de Litere. Predă în mod curent lingvistică generală, semantică formală şi gramatică modernă. A coordonat sau a fost membru în mai multe proiecte de cercetare naţionale şi internaţionale, dintre care cel mai recent asupra elipsei (administrat de Universitatea Paris 7 Denis Diderot). Dintre publicaţiile sale menţionăm „Adevăr şi limbă naturală” (1997), „Understanding Romanian Negation” (2004, editor şi contributor), „Gramatici formale” (2007) şi „Manual de lingvistică generală” (2012).

Coordonatorul Conferințelor de joi: Cătălin D. Constantin

Intrarea: 10 lei. În preț este inclusă vizitarea expozițiilor de la Palatul Suțu, în termen de 30 de zile.

Următoarea conferință la Palatul Suțu :

Joi 29 iunie 2017, ora 18:30, conferința „Viață și moarte în Bucureștiul medieval. Academia și Biserica de sub Piața Universității” susținută de Theodor Ignat, Muzeograf în cadrul Secției de Arheologie a Muzeului Municipiului București

object(WP_Term)#13050 (11) { ["term_id"]=> int(19326) ["name"]=> string(7) "Nr. 901" ["slug"]=> string(6) "nr-901" ["term_group"]=> int(0) ["term_taxonomy_id"]=> int(19326) ["taxonomy"]=> string(7) "numbers" ["description"]=> string(0) "" ["parent"]=> int(0) ["count"]=> int(31) ["filter"]=> string(3) "raw" ["term_order"]=> string(1) "0" }