În perioada 2-3 iunie, Cracovia va fi gazda unei ample conferințe științifice internaționale, cu tematică polono-română. Purtând titlul „Polonia și România în Europa Centrală în secolele al XX-lea și al XXI-lea. Istorie, cultură, politică”, conferința va fi organizată de Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale și Institutul de Istorie ale Universităţii Jagiellone, Facultatea de Ştiinţe Umaniste a Universităţii din Szczecin și Institutul Cultural Român de la Varșovia.
Lista participanților la conferință, înscriși cu referate și prezentări, cuprinde numeroși specialiști din ambele țări: istorici, filologi, cercetători în diverse domenii. De asemenea, la conferință va participa o delegație a Băncii Naționale a României.
Conferința este dedicată memoriei prof. Wojciech Rojek, autorul volumului Odyseja skarbu Rzeczypospolitej: losy złota Banku Polskiego 1939-1950 (Odiseea tezaurului Republicii: destinul aurului Băncii Poloneze 1939-1950), un foarte bun cunoscător al istoriei României. Cartea a fost tradusă recent în limba română, sub auspiciile Băncii Naționale a României.
Intenţia organizatorilor este atât trecerea în revistă, cât şi rezumarea cercetărilor efectuate de specialiştii polonezi şi români în domeniul larg înţeles al istoriei şi al problemelor contemporane ale ambelor state, în secolele al XX-lea şi al XXI-lea (istoria politică, evoluţia civilizaţiei, relaţiile reciproce, situaţia internaţională, schimbările politice şi sociale după anul 1989), precum şi organizarea unei dezbateri cu privire la tematica relaţiilor bilaterale, privite din perspectiva caracterului lor pluridimensional. Discuțiile vor face referire la teme legate de relaţiile politice, economice şi culturale; la perspectivele contemporane de dezvoltare a colaborării reciproce pe plan economic, ştiinţific, cultural, politic şi militar; la studiile comparative privind politica internaţională, la direcţiile de dezvoltare ale situaţiei politice a ambelor ţări, la sistemele politice ale acestora, la dezvoltarea economică, la evoluţia situaţiei sociale şi evoluţia politicilor naţionale; la problemele politicii contemporane şi de securitate ale celor două ţări; la dezvoltarea contactelor culturale şi ştiinţifice. Conferinţa se adresează istoricilor, politologilor, teoreticienilor culturii și filologilor.
Pe fondul schimbării situației în regiune, istoria Poloniei și a României oferă o arie largă de desfășurare pentru cercetări interesante și inovatoare privind evoluția ambelor țări în secolele al XX-lea și al XXI-lea.
Conferința va beneficia de traducere simultană în limbile română și polonă, iar lucrările vor fi publicate într-un volum bilingv (româno-polonez) de recenzii ştiinţifice.
Comunicat de presă ICR Varșovia