La inițiativa „Comité Voisin-Glaceries” din Sambreville, Auvelais Livres 2017, Salon littéraire, va avea loc pe 4 și 5 noiembrie în sala „Emile Lacroix” din Auvelais. Numeroși autori (din Belgia și din alte țări) vor fi prezenți, printre care Yves Namur, poet, academician și editor (Le Taillis-Pré), poetul David Besschops, scriitorul și desenatorul francez Rémy Desidero, Pascale Pezzotti, Doina Ioanid, Irina Papancheva. Scriitori, ilustratori, slamiști vor citi sau vor performa, își vor prezenta cărțile și vor da dedicații.
Vor fi și ateliere de creație, precum cel de caligrafie, animat de Abdelkader Hibbane (artist pictor). Salonul de la Auvelais oferă un loc important și literaturii pentru tineri și cărților de artist. Numeroase edituri, 15 la număr, vor fi prezente cu standuri. Doina Ioanid va citi pe 4 noiembrie din Le collier de cailloux – Poèmes de passage, apărut la sfîrșitul lui august la Atelier de l’Agneau.
Doina Ioanid s-a născut la 24 decembrie 1968, în Bucureşti. A absolvit Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti în 1995, iar în 1998, masteratul (studii culturale franceze) la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine a aceleiaşi universităţi.
A publicat poeme în volumul colectiv Ferestre 98, girat de Mircea Cărtărescu, şi în volumul experimental 40238 Tescani (2000). A debutat cu volumul de poeme în proză Duduca de marţipan (2000, Premiul pentru debut „Prima Verba”). Au mai urmat: E vremea să porţi cercei (2001), Cartea burţilor şi a singurătăţii (2003), Poeme de trecere (2005), Ritmuri de îmblînzit aricioaica (2010) şi Cusături (2014). Poeziile sale au fost traduse în franceză, maghiară, turcă, slovenă, bulgară, croată, neerlandeză şi engleză. A participat la Festivalul Internaţional de Poezie de la Istanbul, la Poetry International Festival din Rotterdam, Poetry Parnassus (Londra), Felix Poetry Festival (Anvers) etc. A fost asistent universitar la Catedra de limbi străine a Facultăţii de Litere, Universitatea „Transilvania” din Braşov, între anii 1998 şi 2005. În prezent este secretar general de redacţie la Observator Cultural.