Poetul Dumitru Crudu este invitatul Fundației Poetry International Rotterdam în programul de rezidențe artistice din luna mai și al festivalului Poetry International Rotterdam, care va avea loc în perioada 30 mai – 4 iunie.
Cu sprijinul Institutului Cultural Român Bruxelles, Dumitru Crudu este primul poet din Republica Moldova invitat în acest festival și deschide un nou capitol dedicat liricii basarabene în ceamai importantă arhivă virtuală de poezie.
Dumitru Crudu (n.1967, Republica Moldova) a absolvit Facultatea de Jurnalistică a Universităţii de Stat din Chişinău (1985-1987), ulterior a studiat limba georgiană la Facultatea de Litere a Universităţii din Tbilisi (1987-1991), pe care o abandonează în plin război civil. A urmat cursurile de licenţă ale Facultăţii de Filologie a Universităţii Transilvania din Braşov, sub îndrumarea profesorilor-scriitori Alexandru Cistelecan, Gheorghe Crăciun, Alexandru Muşina, Virgil Podoabă, si frecventeaza cenaclul Interval, condus de poetul Andrei Bodiu. A debutat simultan cu două colecții de poezie în 1994. Poeziile narative ale lui Dumitru Crudu sunt chiar în centrul realității, povestesc istorii personale și pictează, cu umor, o imagine generală a vieții de zi cu zi în fosta republică sovietică. Ca dramaturg, a scris peste douăzeci de piese de teatru, care au fost puse în scenă sau pe marele ecran în Bulgaria, Camerun, Franța, Germania, Haiti, Italia, Republica Moldova, România și Suedia. A fost tradus în cehă, germană, rusă, italiană, franceză, engleză, catalană, suedeză, neerlandeză.
Ajuns la a 48-a ediție, Festivalul de poezie de la Rotterdam constituie unul dintre cele mai longevive și influente evenimente lirice din lume, cu o largă prezență internațională.
De-a lungul timpului, pe scena din Rotterdam au urcat nume de aur ale liricii romȃneşti precum: Marin Sorescu (1974), Leonid Dimov (1978), Petre Stoica (1984), Mircea Dinescu (1990), Ana Blandiana (1992), Nina Cassian (1998), Constantin Abăluţă și Matei Vişniec (2005), Linda Maria Baros (2008), Ion Mureşan și Doina Ioanid (2011), Daniel Bănulescu (2013) și Răzvan Țupa (2016).
Programul festivalului aici.
Începând din 2016, România dispune de o secțiune dedicată pe website-ul Poetry International Rotterdam, grație sprijinului oferit de ICR Bruxelles și de Revista Transilvania (Sibiu). Radu Vancu este editorul național contributor care întreține regulat această secțiune. Lista poeților români promovați de Fundația Poetry International Rotterdam a fost întregită în ultimul an de Ruxandra Cesereanu, Dan Coman, Claudiu Komartin, Ioan Es Pop și Ovidiu Nimigean.
Comunicat de presă ICR Bruxelles