În perioada 7 mai – 5 iunie 2016, violonistul Alexandru Tomescu se află într-o nouă călătorie muzical – culturală ce îl va purta în 15 centre culturale din Romania, dar și Franța, Israel, Ungaria- TURNEUL INTERNAȚIONAL STRADIVARIUS – EXPERIENCE 2.0
Alături de pictorița Ana Munteanu din Republica Moldova, EXPERIENCE 2.0 este un turneu muzical care îmbină muzica clasică interpretată de Violonistul Alexandru Tomescu pe Vioara Stradivarius Elder-Voicu, cu pictura în nisip (sand-art) și proiecții video, într-o serie de concerte susținute în Catedralele Romano-Catolice și spații neconvenționale din 15 orașe din România.
Turneul Internațional Stradivarius – EXPERIENCE 2.0 – 2016, aflat la a noua ediţie, aduce o componentă inovativă muzicii clasice. Sunetele perfecțiunii viorii Stradivarius Elder-Voicu se vor auzi in zidurile bătrânelor catedrale într-un recital de Vioară solo interpretat de Violonistului Alexandru Tomescu, abordând un repertoriu dificil și foarte îndrăzneț, cu lucrări marcante de secol XX, creații ale compozitorilor Bela Bartok, Serghei Prokofiev și Vasile Filip, susținut de o serie de proiecții video a picturilor în nisip (sand-art) create de artista Ana Munteanu.
Repertoriul propus publicului în acest an este Bela Bartok – Sonata pentru vioara solo (1944). Yehudi Menuhin este cel care i-a comandat lui Bartok această lucrare și a cântat-o în primă audiție la Carnegie Hall, New York. Serghei Prokofiev – Sonata pentru vioara solo – Sonata de Prokofiev este compusă tot în aceeasi perioadă, în 1947. Inițial era gândită să fie cântată de mai mulți violoniști, la unison. Este scrisă într-un stil clasic, dar cu binecunoscutele accente specifice lui Prokofiev și Vasile Filip – 6 capricii în stil românesc pentru vioara solo. Suita Românească de Vasile Filip este poate cea mai directă lucrare din program. Trimiteri folclorice, sugerate și de titlurile părtilor: Doinind, Țărăneasca, Hora și Bătuta.
Toți cei 3 compozitori aleși în acest recital s-au inspirat din folclor, însă acesta a fost trecut prin filtrul personalității lor.
Violonistul Alexandru Tomescu ajunge acum la o forma esențializată a muzicii, se află într-o continuă căutare a perfecțiunii, care l-a dus în ultimii ani în zona spectacolelor sincretice, combinând muzica cu proiecții video sau teatru non-verbal.
„Programul pe care îl propun în această a noua ediție a Turneului Internațional Stradivarius – EXPERIENCE 2.0” este poate cel mai îndrăzneț și mai dificil de până acum. Visez la sonata de Bartok de peste 20 de ani. Iată că a venit momentul să o prezint publicului din România, alături de alte lucrări marcante ale secolului XX, având-o alături de mine pe scena pe Ana Munteanu, un artist cu o creativitate și o imaginație ce m-au cucerit din prima clipă, spune Alexandru Tomescu.
Acest regal de sunet și imagine le dă întâlnire iubitorilor muzicii clasice, începând cu 7 mai 2016 în Catedralele Romano-Catolice din România, dar și în spații neconvenționale, de la ora 20:00, cu intrarea liberă, în orașele:
Sibiu – 7 mai – Catedrala Romano-Catolică Sf. Treime;
Oradea – 9 mai – Catedrala Romano-Catolică Înălțarea Fecioarei Maria;
Timișoara – 10 mai – Catedrala Romano-Catolică Sf. Gheorghe;
Arad – 11 mai – Catedrala Romano-Catolică Sf. Anton De Padova;
Baia-Mare – 13 mai – Catedrala Romano-Catolică Sf. Treime;
Cluj-Napoca – 15 mai – Catedrala Romano-Catolică Sf. Mihail;
Târgu-Mureș – 17 mai – Catedrala Romano-Catolică Sf. Ioan Botezătorul;
Brașov – 21 mai – Catedrala Romano-Catolică Sf. Petru și Pavel;
București – 23 mai – Catedrala Romano-Catolică Sf. Iosif;
Târgu-Jiu – 28 mai – Parcul BRÂNCUȘI;
Piatra-Neamț – 30 mai – Cinema Panoramic;
Iași – 31 mai – Catedrala Romano-Catolică Sf. Fecioară Maria;
Suceava – 1 iunie – Catedrala Romano-Catolică Sf. Ion Nepomuk;
Mihăileni/Botoșani – 2 iunie – CASA “GEORGE ENESCU”
În acest an, Turneul Internațional Stradivarius – EXPERIENCE 2.0 – este dedicat construirii Centrului Cultural Internațional de Muzică și Arte Frumoase – „George Enescu” -Mihăileni/Botoșani, locul în care se află Casa Memorială „George Enescu” restaurată în 2015. Acest Centru Cultural va permite accesul tinerilor din comunitatea locală la educație culturală, arte frumoase și bun gust și. Acest Centru Cultural are scopul de a sptijini din timp, în mod eficient, viitoarele talente ale României.
“Ne propunem colectarea de fonduri în cadrul Turneului pentru a ajuta la unui centru cultural care să poată fi folosit în crearea de evenimente culturale și educaționale internaționale-“ – spune Alexandru Tomescu, unul intre Ambasadorii acestei cauze.
Proiectul este posibil cu sprijinul PARTENERULUI PRINCIPAL BRD – GROUPE SOCIETE GENERALE; SPONSORILOR ENEL, PHILIP MORRIS TRADING, SILVA, ȚUCA ZBÂRCEA ȘI ASOCIAȚII, APA NOVA VEOLIA, ROTARY, în parteneriat cu MERCEDES-BENZ – mașina oficială a Turneului, SECURITAS – Partener exclusiv de securitate, ANGELLI, F64, CO-PRODUCĂTORI TELEVIZIUNEA ROMÂNĂ, RADIO ROMÂNIA, INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN – parteneri media Trustul ADEVĂRUL, DILEMA VECHE, FORBES, OBSERVATORUL CULTURAL, PHOENIX MEDIA, Rfi, ARHIEPISCOPIA ROMANO-CATOLICĂ, ORDINULUI ARHITECȚILOR ȘI FUNDAȚIA PRO PATRIMONIO- parteneri și studenții voluntari, din cadrul Institutului de Arhitectură.
Fondurile colectate vor fi necesare pentru construirea Centrului Cultural Internațional de Muzica și Arte frumoase “George Enescu” Mihaileni/Botoșani și vor fi exclusiv din donații, care se pot face în contul deschis de Fundația Culturală “REMEMBER ENESCU” :
CONT IBAN – RO85 BRDE 410S V567 2662 4100, cont în RON, deschis la BRD.
Alexandru Tomescu este artistul care a creat o revoluție în muzica clasică românească, dovedind că poate îmblânzi orice formă de muzică. A câștigat cele mai mari competiții muzicale ale lumii: de la Concursul „Paganini” sau „Marguerite Long-Jacques Thibaud”, la Concursul Internaţional de vioară „George Enescu”.
Alexandru TOMESCU a câștigat în 2013, pentru a doua oară, în urma unui concurs național organizat de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național, dreptul de a cânta pentru următorii 5 ani pe vioara STRADIVARIUS Elder Voicu. Vioara Stradivarius Elder, folosită timp de patru decenii de maestrul Ion Voicu, este considerată a fi una dintre cele mai frumoase și bine conservate VIORI STRADIVARIUS din lume.
Cu o carieră fantastică în Europa și în lume, succese în săli precum Théâtre des Champs Elysées-Paris, Carnegie Hall – New York sau Metropolitan Arts Centre- Tokio, Alexandru Tomescu a ales România, propunând publicului, an de an, în concerte live, fără pauză și fără partitură – cele mai ample și dificile integrale pentru vioară solo – Paganini, Ysaÿe, Bach .
Ana Munteanu a absolvit, în 2004, Școala de Arte Plastice “Igor Vieru” din Chișină, iar în 2008 a absolvit Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Republica Moldova. Mai mult, în 2010 a obținut titlul de “Master of Arts”. În prezent este lector superior la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Republica Moldova. Pe lângă pregătirea studenților, Ana Munteanu efectuează diverse tehnici și metode de reprezentare plastică (pictură, pictură monumentală, Sand Art).
Sand Art este un proces prin care artistul creează o serie de imagini folosindu-se de nisip. Combinate, acestea construiesc o poveste și permit publicului să urmărească în direct, actul creator al artistului.
Cea care reușește să impresioneze prin această tehnică, încă de la Românii au Talent, unde a ajuns în finală, este Ana Munteanu. Deși consideră pictura ocupația principală, între timp a devenit pasionată de Sand Art, prin care reușește să expună în mișcare imaginile și gândurile, menținând, în același timp, toate principiile tradiționale de desen, compoziția și tonalitatea. În acestea nu există culoare, doar ton, pată și linie, iar din acestea trebuie să modeleze povestea. Folosindu-se de un nisip special și inspirată de tot ce o înconjoară, de oameni, vise și aspirații, Ana Munteanu creează proiecte care pun accentul pe valorile spirituale umane, pe comportamentul uman și consecințele acesteia.
Astfel, tânăra basarabeancă a ajuns să fie recunoscută național și internațional pentru spectacolele din categoria Sand Art prezentate în România, Moldova, Bulgaria și Franța.
Artista a participat la expoziţii naţionale şi internaţionale organizate de Ministerul Culturii, UNESCO, Uniunea Artiştilor din Republica Moldova, Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Moldova. De asemenea, picturile ei sunt prezente în numeroase colecții particulare din SUA, Italia, Franța, România, Cehia și Moldova.
Organizatori: Fundația „REMEMBER ENESCU” și Asociația Culturală BrandYOU -UP
Detalii se pot găsi pe pagina: turneulstradivarius.ro/www.alexandrutomescu.com
Pagina de Facebook: alexandrutomescu
Pagina de Facebook: www.facebook.com/ana.sandartist
Video: http://bit.ly/1NmN17x