Filmul „4 luni, 3 săptămîni și 2 zile” la Centenarul SSEES din Londra

  • Recomandă articolul
 
 Filmul „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile” de Cristian Mungiu, una dintre cele mai cunoscute producții românești pe plan internațional, a fost inclus în programul festivalului de film care celebrează Centenarul Şcolii de Studii Slavone şi Est-Europene (SSEES) de la Londra. Proiecția va avea loc pe 8 decembrie, la Bloomsbury Theatre, și va beneficia de o introducere a prof. Dominique Nasta de la Universitatea Liberă din Bruxelles.
 
      Publicul britanic și internațional din Marea Britanie a avut ocazia, în această toamnă, să vizioneze o largă selecție de filme românești, începând cu secțiunea românească la festivalul de scurtmetraj și animație de la Bristol în septembrie, continuând cu participarea a trei filme românești la London Film Festival, în octombrie, galele de deschidere a Festivalului Filmului Evreiesc și a festivalului ‘New European Documentary’ de la Londra și nu în ultimul rând, sezonul de film „Mark Cousins prezintă” de la Edinburgh.
 
      În această perioadă, SSEES aniversează 100 de ani de la înființare, printr-o serie de conferinţe şi dezbateri, expoziţii şi evenimente multidisciplinare. Printre acestea se numără şi un festival de film în care sunt prezentate producţii est-europene, realizat cu sprijinul British Film Institute (BFI) şi al mai multor institute culturale şi ambasade.
 
      ICR Londra colaborează de mai mulți ani cu SSEES şi profesorii săi, printre care Dennis Deletant, Ramona Gönczöl şi Diana Georgescu, și sprijină componenta românească a festivalului de film. Prima proiecție a avut loc în 21 octombrie și a fost dedicată documentarelor produse de Studioul Sahia în perioada comunistă, program conceput de prof. Adina Brădeanu de la Universitatea Westminster.
 
    Parte din renumita University College London (UCL), SSEES este cea mai importantă instituție academică din Marea Britanie dedicată studiului Europei răsăritene. Programul de studii româneşti, dotat cu o bogată bibliotecă de carte ştiinţifică şi beletristică, rămâne destinaţia principală a oricărui britanic care doreşte să se iniţieze în limba, cultura şi istoria României.
 
   Mai multe detalii la www.icr-london.co.uk și https://www.facebook.com/ICRLondon. 
Comunicat de presă ICR Londra 
object(WP_Term)#13053 (11) { ["term_id"]=> int(19326) ["name"]=> string(7) "Nr. 901" ["slug"]=> string(6) "nr-901" ["term_group"]=> int(0) ["term_taxonomy_id"]=> int(19326) ["taxonomy"]=> string(7) "numbers" ["description"]=> string(0) "" ["parent"]=> int(0) ["count"]=> int(31) ["filter"]=> string(3) "raw" ["term_order"]=> string(1) "0" }