Iulian D. Toader, cercetător ştiinţific la Institutul de Cercetări al Universităţii din Bucureşti participă în calitate de speaker în cadrul evenimentului „Ernst Mach Centenary Conference“ organizat în perioada 16-18 iunie 2016 la Institutul Wiener Kreis, Universitatea din Viena. Institutul Cultural Român de la Viena sprijină participarea lui Iulian D. Toader la conferinţa „Ernst Mach Centenary“.
„Ernst Mach Centenary Conference“ este dedicată comemorării a 100 de ani de la moartea lui Ernst Mach (1838-1916). Simpozionul vizează viaţa şi activitatea filosofului şi omului de ştiinţă Ernst Mach, care a lucrat la Universitatea din Viena şi la Academia de Ştiinţe din Austria şi care a exercitat o influenţă semnificativă asupra mai multor generaţii de cercetători şi oameni de ştiinţă, precum şi asupra politicienilor şi oamenilor de cultură.
Iulian D. Toader va prezenta în data de 16 iunie, între orele 16.50-17.30, în cadrul conferinţei „Ernst Mach Centenary“ lucrarea intitulată „On the Principle of Permanence as a Principle of Rationality“. Locul desfăşurării: Universitätscampus, Hof 1. Aula, Kapelle, SR 1.
„Această lucrare are ca subiect dezbaterea dintre Ernst Mach şi Edmund Husserl cu privire la semnificaţia aşa-numitului „principiu al permanenţei formelor valide“, care joacă un rol fundamental în extinderea domeniilor de obiecte din matematică. Lucrarea discută acest principiu, pornind de la interpretarea oferită de către Robert Musil, în contextul concepţiei lui Mach despre ştiinţă ca o strategie de optimizare a cunoaşterii. Teza argumentată este că utilizarea principiului justifică această concepţie pe o bază raţională şi nu doar biologică, aşa cum credea Husserl.“ (Iulian D. Toader)
Iulian D. Toader predă din 2012 la Facultatea de Filosofie a Universităţii din Bucureşti şi din 2015 este afiliat Institutului de Cercetări al aceleeaşi universităţi. Între 2013 şi 2014 a fost cercetător la Universitatea Central Europeană din Budapesta. A urmat doctoratul în Filosofie la Universitatea Notre Dame, din Statele Unite, în 2011 şi doctoratul în Filosofie la Universitatea din Bucureşti, în 2004.
Institutul Cultural Român de la Viena