Noaptea Literaturii Europene, un mare succes de public la Lisabona

  • Recomandă articolul

Sâmbătă, 4 iunie, timp de cinci ore, între 19.00 și 24.00, Lisabona a găzduit un maraton literar dedicat tuturor iubitorilor de litere dornici să descopere, prin intermediul cuvintelor, scriitorii marcanţi ai lumii contemporane europene. De-a lungul acestei serate inedite, considerate de către presa portugheză cel mai popular eveniment de lecturi/interpretări literare din Lisabona, au avut loc sesiuni variate de lectură din opera a 10 scriitori europeni, în interpretarea a 13 actori portughezi. Realizate în locuri atipice (pentru acest gen de eveniment) din selectul cartier Carmo/Trindade, lecturile au fost găzduite de următoarele spații: Sala de Extrageri a Loteriei și Biblioteca de la Santa Casa da Misericórdia (Finlanda și respectiv, Spania), Foaierul Teatrului da Trindade Inatel (România), Vertigo Café (Austria), Sala Blazonului și Cafeteria Muzeului São Roque (Grecia și respectiv, Portugalia), Academia de Amadores de Música (Italia), librăria O Mundo do Livro (Cehia), barul-frizerie Purista – Barbière (Franța) și Curtea Misterelor din Biserica Santíssimo Sacramento (Germania). Cu o durată între 10 şi 15 minute, sesiunile de lectură s-au repetat din jumătate în jumătate de oră, oferind astfel publicului posibilitatea de a vizita toate spaţiile implicate în acest proiect. Intrarea la eveniment a fost liberă, serata literară beneficiind de un public de aproape 4000 de persoane.

La invitația ICR Lisabona, poetul Nicolae Prelipceanu a recitat, în limba română, poeme din volumul „fantomateca”, alături de celebra actriță portugheză Mónica Calle, care a interpretat, într-o manieră dramatică, lectura acelorași poeme în limba portugheză. Cu o medie de 39 de participanți, cele 10 sesiuni de poezie românească au avut loc în Foaierul Teatrului da Trindade din centrul capitalei portugheze și au numărat un total de 390 de persoane.

Aflată anul acesta la cea de-a patra ediție și integrată în Serbările populare ale Lisabonei, Noaptea Literaturii Europene a suscitat un uriaș interes în mass-media portugheză, care a promovat intens evenimentul, atât la radio (Radio Antena 1, Radio Antena 2, Radio Antena 3, Rádio Renascença și TV (RTP 2, RTP Notícias, Canal Q), cât și în presa scrisă (Diário de Notícias, Destak, Metro) și pe internet. Ediția din 3 iunie a cotidianului Diário de Notícias a dedicat o pagină A3 întreagă seratei literare lisaboneze, articolul fiind ilustrat cu fotografia Mónicăi Calle, actrița portugheză invitată a Institutului Cultural Român de la Lisabona. La sfârșitul articolului, disponibil atât în varianta imprimată, cât și online, este indicat linkul în care Mónica Calle recită, în limba portugheză, poemul „scris pe-o carte uscată” de Nicolae Prelipceanu. Aprecierile legate de reușita celei de-a patra ediții au fost nenumărate, mai ales din partea publicului participant, dar și din partea criticilor de specialitate. În acest sens, redăm, în traducere, fragmentul final dintr-un articol apărut pe blogul “Deus Me Livro”: EUNIC Portugalia a oferit un pelerinaj unic, plin de momente literare de calitate, ridicând, de la an la an, nivelul calitativ al acestei inițiative care întregește foarte bine restul programelor care au loc simultan în orașul Lisabona.

În acest an, Noaptea Literaturii Europene a prezentat opere de proză (traduceri în portugheză) ale scriitorilor Thees Uhlmann (Germania), Ann Cotten (Austria), Andrés Trapiello (Spania), Léonora Miano (Franța), Tove Jansson (Finlanda), Dimitris Dimitriadis (Grecia), Filippo Tuena (Italia), Bruno Vieira do Amaral (Portugalia), sau opere de poezie prezente în lecturile a două țări: Cehia, cu lecturi din opera lui Jakub Řehák, și România, cu o selecție de poeme din volumul „fantomateca” a poetului Nicolae Prelipceanu, în traducerea portugheză a lui Corneliu Popa. Poet, prozator şi publicist, Nicolae Prelipceanu a primit Premiul Național „Mihai Eminescu” pentru opera omnia, în ianuarie 2013, şi premii ale Uniunii Scriitorilor pentru publicistică şi poezie.

Noaptea Literaturii Europene este o inițiativă a clusterului EUNIC Portugalia, rețeaua institutelor culturale și a câtorva ambasade străine, realizată cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în Portugalia.

Institutul Cultural Român de la Lisabona

object(WP_Term)#13059 (11) { ["term_id"]=> int(19326) ["name"]=> string(7) "Nr. 901" ["slug"]=> string(6) "nr-901" ["term_group"]=> int(0) ["term_taxonomy_id"]=> int(19326) ["taxonomy"]=> string(7) "numbers" ["description"]=> string(0) "" ["parent"]=> int(0) ["count"]=> int(31) ["filter"]=> string(3) "raw" ["term_order"]=> string(1) "0" }