Premiile Centrului P.E.N. România pentru anul 2015

  • Recomandă articolul

Organizația internațională P.E.N. (Poets-Essayists-Novelists), fondată în 1921 la Londra, și avînd un centru în România din 1922, este orientată deopotrivă către vigilență, protest și construcție.
Vigilența, protestul, vii, angajate, solidare, se manifestă împotriva abuzurilor exercitate de orice formă de putere împotriva libertăților de conștiință și gîndire ale scriitorilor, jurnaliștilor și tuturor oamenilor în general. Construcția presupune celebrarea creativității și a educației pentru creativitate, ca soluție a conflictelor sociale dintre etnii și națiuni.
Premiul P.E.N. România 2016 se acordă ex-aequo pentru două titluri publicate în 2015, pentru a atrage atenția opiniei publice asupra acestei duble misiuni.
Romanul Șoseaua Virtuții. Cartea cîinelui de Cristian Teodorescu ilustrează principiul, asumat în Charta P.E.N., conform căruia literatura reprezintă o formă înaltă de veghe morală. Cristian Teodorescu ne confruntă cu tulburătoarele consecințe asupra prezentului ale coabitării sistematice cu minciuna, delațiunea și crima din trecutul recent al societății noastre. Romanul avertizează împotriva naivității de a crede că imperativul rezistenței la compromis a dispărut odată cu dictatura. Însă luciditatea cu care prezintă nuanțele promiscuității morale este dublată de încrederea – implicită, însă vibrantă și caldă – în forța emancipatoare și regeneratoare a confruntării cu propria conștiință.
Eseul Totul trebuie tradus. Noua paradigmă de Bogdan Ghiu este o strălucită contribuție, în perimetrul intelectual românesc, la înțelegerea oportunităților culturale generate de globalizare. Traducerea, în viziunea lui Bogdan Ghiu, este un proces atît universal, cît și general – el nu afectează doar toate colțurile lumii, ci și toate nivelele existenței. În mod numai aparent paradoxal, literatura și proza de idei se situează în centrul acestui vast tabloul tocmai prin capacitatea lor de a relativiza ideea de Centru, stimulînd un regim empatic și egalitar al comunicării. Din fericire, ne încurajează Bogdan Ghiu, în consonanță cu misiunea P.E.N. International de stimulare globală a traducerilor, cortinele care separă culturile nu sînt de fier. Tapiseria lor de coduri culturale reprezintă doar un obstacol relativ, și fără îndoială incitant, atunci cînd multiplul traducător este animat de un respect profund pentru umanitatea Celuilalt.
Crizele sociale și economice ale momentului alimentează discursuri intolerante, izolaționiste, agresive. Prin tot ceea ce întreprinde, inclusiv prin prezentele premii, Centrul P.E.N. România înțelege să reafirme valorile umaniste ce inspiră atît Declarația universală a drepturilor omului și cetățeanului, cît și procesul construcției europene. Soluția este P.E.N., nu Le Pen!

object(WP_Term)#13059 (11) { ["term_id"]=> int(19326) ["name"]=> string(7) "Nr. 901" ["slug"]=> string(6) "nr-901" ["term_group"]=> int(0) ["term_taxonomy_id"]=> int(19326) ["taxonomy"]=> string(7) "numbers" ["description"]=> string(0) "" ["parent"]=> int(0) ["count"]=> int(31) ["filter"]=> string(3) "raw" ["term_order"]=> string(1) "0" }