Simona Popescu vine la Scriitori contemporani la muzeu, sâmbătă, 28 octombrie 2017, începând cu ora 13.00, pentru a parcurge cu voi experiența vizitei expoziției de bază a Muzeului Național al Literaturii Române și a întâlnirii cu obiectele de patrimoniu expuse în sediul din Strada Nicolae Crețulescu 8, accesibile din nou publicului larg din luna martie a acestui an.
Simona POPESCU s-a născut la Codlea, județul Brașov, în anul 1965 și este eseistă, poetă și prozatoare. Absolventă a Facultății de Litere a Universității din București, în anul 1987. Din anul 2014 este conferențiar doctor la catedra de literatură română a Facultății de Litere a Universității din București. A fost descoperită de poetul Alexandru Mușina, în perioada în care era elevă de liceu la Brașov. A citit din creația proprie la Cenaclul de Luni, patronat de Nicolae Manolescu, și a fost membră a Cenaclului Universitas condus de Mircea Martin, cel care a continuat Cenaclul de Luni si unde au participat majoritatea membrilor generației nouăzeciste. Este membră a generației literare nouăzeci și alături de colegii săi din Brașov Andrei Bodiu, Caius Dobrescu și Marius Oprea a pus bazele unui curent literar intitulat mașcrisissmul. La începutul activității sale literare a fost membră a Grupului de la Brașov, format în anii 1980, alături de Andrei Bodiu, Caius Dobrescu și Marius Oprea, împreună cu care a apărut în volumul colectiv „Pauză de respirație”. A fost puternic legată sufletește de poetul suprarealist Gellu Naum, care a început să publice în perioada interbelică, și căruia i-a consacrat două cărți.
Poezie – „Xilofonul si alte poeme”, 1990; „Pauza de respirație” (volum colectiv, Simona Popescu, Marius Oprea, Caius Dobrescu și Andrei Bodiu); „Juventus și alte poeme”, 1994; „Noapte sau zi”, 1998; „Lucrări în verde sau Pledoaria mea pentru poezie”, 2006;
Romane – „Exuvii”, Nemira, 1997, reeditare 2004 la Editura Polirom;
Eseuri – „Volubilis”, 1998; „Salvarea speciei, eseu biografic despre poetul suprarealist Gellu Naum”, 2002; „Cartea de bucate”(1997).
Comunicat de presă Muzeul Național al Literaturii Române