Ziua cartierului Cotroceni o inițiativă a ÎnCotroceni: Oameni, idei, Poveşti

  • Recomandă articolul

 

4 iulie 2015, curtea si casa Ota, Str. Dr Staicovici nr. 26

 

 

De Ziua cartierului Cotroceni, eveniment desfăşurat cu sprijinul Ordinului Arhitectilor din Romania – Filiala Bucuresti, in cadrul Anualei de Arhitectura 2015, am avut parte de toate: de nori si de soare, de ploaie si de vant. Dar mai mult decat de niste simple stari ale vremii, am avut parte de o zi speciala, creata de oamenii care au venit in curtea si casa Ota. Ne-am intalnit cu prieteni si cu vecini mai tineri sau mai varstnici, unii veniti cu bicicleta, altii in baston sau in scaun cu rotile. Am povestit si ne-am cunoscut mai bine intre noi, cei care iubim Cotroceniul. Pe multi poate ca ii stiam de prin cartier, de la Supermarketul Nic, sau pur si simplu de pe strada. La un pahar de vin si printre pozele udate de ploaie, am stat de vorba si am aflat si mai multe povesti din Cotroceni, altele decat cele “spuse” de fotografiile expozitiei “Oameni si Povesti din Cotroceni”.

 

Lumea a targuit de la standurile aduse InCotroceni de business-rile de cartier: Merlin, Assamblage – Școala De Bijuterie Contemporană, Wagner Arte Frumoase şi Poveşti, Baroque Books & Arts si Ploosh. Copiii s-au jucat cu nisipul kinetic, au desenat case din Cotroceni cu Matei, au impletit margele si coliere din materiale naturale cu Claudia si au facut karate cu Flavius. Intre timp, parintii s-au bucurat de meniurile cu arome persane aduse de Reza, au admirat picturile lui Nicolae, au facut yoga cu Elena, sau au participat la atelierul motivational "Înțelepciunea munților înalți", cu Claudia.

 

Pe parcursul zilei am ascultat doua concerte de jazz aduse InCotroceni de Gabriela Costa & Alex Man si de Alexandru Arcus si Adi Stoenescu duo. Pe seara, ne-am bucurat de filmele documentar aduse de Docuart si de proiectiile 3d facute de Sorina si de Aural Eye.

 

Cufarul cu opinii s-a umplut de chestionarele completate de cotrocenari si asa vom putea identifica si prioritiza actiunile pe care vrem sa le intreprindem in viitorul apropiat in cartierul nostru. „Gazeta de perete” a gazduit petitia catre Enel impotriva practicii de a monta panourile electrice pe gardurile Cotroceniului. Petitia fost semnata de peste 150 de persoane si va fi inaintata Enel saptamana urmatoare.

 

Iubim Cotroceniul si vrem sa il pastram frumos!

 

Program:

 

10.00: Inaugurarea expoziției de fotografie „Oameni şi Poveşti din Cotroceni”

 

10.00–19.00: Târg cu obiecte frumoase din cartier:

 

* Wagner Arte Frumoase şi Poveşti

* Baroque Books & Arts

* Assamblage – Școala De Bijuterie Contemporană

* Ploosh

 

10.00–19.00: Vizitarea expoziției de pictură a artistului Nicolae Comănescu *Galeria 26

 

10.30–11.30: Atelier de pictură pentru copii, cu artista Măriuca Stanciu *Galeria Romniceanu (în aer liber)

 

11.30-12.30: Atelier de explorare creativă pentru copii – decorațiuni din materiale naturale – cu Claudia Damoc (în aer liber)

 

13.30-14.30: Concert de muzică braziliană şi românească interbelică, cu Gabriela Costa & Alex Man (în aer liber)

 

14.30-16.00: Curs de YogaGym pentru adulți, cu Elena Ungureanu (mansardă)

 

16.30-17.30: Lecție de karate pentru copii, cu Flavius Predoi (mansardă)

 

17.30-18.30: Atelier motivaţional pentru adulţi "Înțelepciunea munților înalți", cu Claudia Damoc

 

20.30-21.30: Concert de jazz instrumental, cu Alexandru Arcuș și Adi Stoenescu duo

 

21.30-22.30: Proiecție de filme documentare în aer liber – Docuart

*Vibraţia (r. Germain Kanda) – 14 min.

*Stremţ 89 (r. Anda Puşcaş, Dragoş Dulea) – 13 min.

 

22.30: Natural street texture (3d mapping) de Sorina Dumitru

 

Meniul de prânz/seară a fost adus ÎnCotroceni de Reza şi a fost plin de arome persane!

 

 

 

 

Descrierea organizatiei si a echipei proiectului

 

Suntem un grup de locuitori din Cotroceni,  care ne-am propus sa facem din cartierul nostru un spatiu mai bun de locuire, un cartier mai primitor si mai armonios pentru toti locuitorii sai.  Scopul nostru este ca locuitorii Cotroceniului sa se cunoasca mai bine si sa se identifice cu spiritul comunitatii unde traiesc si astfel calitatea vietii sa creasca. 

Initiativa noastra a porrnit cu un plan de actiuni concrete si cu promovarea comunitatii in cadrul paginii de Facebook :  https://www.facebook.com/incotroceni

Provocarea noastra este ca impreuna sa initiem actiuni pentru a veni in intampinarea nevoilor comunitatii, in vederea unei mai bune cunoasteri a resurselor din Cotroceni, a consolidarii sentimentului de apartenenta la comunitate, a implicarii active si creative a locuitorilor, a pastrarii si valorificarii patrimonial cultural si arhitectural si totodata a cunoasterii si solutionarii problemelor cu care se confrunta comunitatea.

Echipa proiectului reuneste 5 persoane cu experienta in diverse domenii:

 

Roxana Staicu – experienta de 15 ani in business, financiar bancar si in domeniul ONG

Maria Ungureanu – experienta de mai mult de 10 ani in domeniul arhitecturii

Iulian Ungureanu – experienta de mai mult de 10 ani in domeniul arhitecturii

Matei Arnautu – experienta 18 ani in domeniul artelor vizuale si in publicitate

Vlad Catuna – experienta de 5 ani in domeniul ONG

Dinu Drog  – experienta de 10 ani in domeniul avocaturii

 

Obiectivele proiectului

 

Locuitorii Cotroceniului doresc sa isi cunoasca si sa isi pretuiasca comunitatea si sa traiasca mai bine in cartierul lor. Proiectul propus are ca obiectiv principal activarea comunitatii din Cotroceni printr-un eveniment public, reunind diverse activitati sustinute prin implicarea voluntara a membrilor comunitatii. Totodata, proiectul constituie o premisa pentru initiative ulterioare, bazata pe feedback-ul si opinia participantilor.

Obiectivele principale:

·                   Stimularea cetateniei active si consolidarea comunitatii din cartierul Cotroceni (actiuni interactive de tip atelier);

·                   Cunoasterea dificultatilor cu care se confrunta locuitorii Cotroceniului;

·                   Identificarea elementelor de istorie urbana;

·                   Implicarea activa a cetatenilor prin activitati de voluntariat;

·                   Promovarea si valorificarea patrimoniului cultural si arhitectural.

object(WP_Term)#13053 (11) { ["term_id"]=> int(19326) ["name"]=> string(7) "Nr. 901" ["slug"]=> string(6) "nr-901" ["term_group"]=> int(0) ["term_taxonomy_id"]=> int(19326) ["taxonomy"]=> string(7) "numbers" ["description"]=> string(0) "" ["parent"]=> int(0) ["count"]=> int(31) ["filter"]=> string(3) "raw" ["term_order"]=> string(1) "0" }