„Scrisori de la Polul Est“ de Bogdan Suceavă se lansează în această seară

  • Recomandă articolul

Volumul Scrisori de la Polul Est, de Bogdan Suceavă, a apărut la Editura Agol. Cartea reuneşte o serie de articole publicate în marea lor majoritate în Observatorul cultural, din 2003 pînă azi. Volumul se concentrează asupra problemelor etice din mediul universitar românesc şi în particular asupra extensiei acestora spre mediul literar, incluzând comentariile de la începutul anului 2015 asupra felului controversat în care a fost decernat anul acesta Premiul naţional pentru poezie „Mihai Eminescu“. 

Volumul include şi următorul text: 

Semn de carte 

Publicarea prezentului volum reprezintă protestul autorului faţă de politica lipsită de deschidere şi de onestitate intelectuală a actualei conduceri a Uniunii Scriitorilor din România. Această politică, care include, între altele, şi o schimbare a Statutului USR fără o dezbatere reală şi fără girul unei Adunări Generale, dăunează semnificativ imaginii literaturii române contemporane în faţa publicului românesc. Uniunea Scriitorilor ar fi putut fi un spaţiu al dezbaterii constructive, al dreptului la liberă exprimare, un model de manifestare a respectului faţă de diferenţa de viziune şi de opinie. În anul 2015, însă, nu este aşa. 

Lansarea va avea loc marţi, 19 mai, la orele 18, la Librăria Open Art (str. Pitar Moş nr.12, intrarea de pe str. Arthur Verona), în prezenţa invitaţilor Dan Mircea Cipariu, Claudiu Komartin, Paul Vinicius, Mugur Grosu şi Florin Iaru, a autorului, şi a editorului Dan Iancu. 

Din prefaţă: „Este extraordinar de greu să fii scriitor de limba română. Pe lîngă faptul că îţi scrii cărţile (un act întotdeauna plin de dificultăţi lăuntrice), trebuie să studiezi, să te ţii la curent cu ce se întîmplă în lume, şi, pe deasupra, să te confrunţi cu dificultăţile majore ale spaţiului literar românesc. Drumul tău se intersectează cu politicieni, cu tot felul de personaje frustrate care simt nevoia să-şi exercite autoritatea asupra ta. Merita descris cît de greu este şi paginile următoare dau măsura acestei tensiuni, poate mai mult decît orice pagini de jurnal“. 

object(WP_Term)#13053 (11) { ["term_id"]=> int(19326) ["name"]=> string(7) "Nr. 901" ["slug"]=> string(6) "nr-901" ["term_group"]=> int(0) ["term_taxonomy_id"]=> int(19326) ["taxonomy"]=> string(7) "numbers" ["description"]=> string(0) "" ["parent"]=> int(0) ["count"]=> int(31) ["filter"]=> string(3) "raw" ["term_order"]=> string(1) "0" }