Despre Observator Cultural

  • Recomandă pagina

Cu o structură flexibilă şi variată, revista Observator cultural este un hebdomadar de informaţie şi analiză culturală, ce cuprinde 24 de pagini (uneori 32 sau chiar 40) de cronici de carte, film, teatru, muzică, expoziţii. Prezenţa constantă a dosarelor tematice şi a dezbaterilor pe diverse teme de actualitate culturală, politică, socială definesc profilul editorial al acestei publicaţii finanţate exclusiv din fonduri private, care reuşeşte să se menţină pe piaţă din 29 februarie 2000. Revista abordează subiecte dintre cele mai diverse, din actualitatea culturală şi politică naţională şi internaţională.

În paginile Observatorului cultural apar frecvent comentarii politice, analize pe marginea sistemului educaţional românesc, opinii argumentate cu privire la spaţiul urban. Un punct de interes îl constituie interviurile realizate de redactorii şi colaboratorii noştri cu personalităţi culturale contemporane, din ţară şi din străinătate.

Începînd din 2007, Observator cultural acordă anual premii pentru literatură şi traduceri (din limbi străine în limba română), în cadrul unei Gale, ce se desfăşoară la Teatrul Odeon, la sfîrşit de martie. Pagina de Internet a revistei, de la adresa www.observatorcultural.ro, este accesată lunar de peste 50.000 de cititori. Avînd ca slogan o formulă precum „Spiritul critic în acţiune!“, Observator cultural şi-a propus să promoveze în paginile sale articole de atitudine, în care să primeze argumentele, din convingerea că o cultură matură este o cultură a diversităţii de opinii, a libertăţii de a gîndi şi chiar a curajului de a gîndi altfel decît majoritatea, asumînd diferenţa şi valorizînd gîndirea critică.

O notă particulară conferă revistei prezenţa frecventă a oamenilor de cultură din afara graniţelor ţării, în ideea că o cultură periferică se poate raporta la centru şi altfel decît ca periferie – ca o structură coerentă, sigură pe sine şi atractivă, ce merită a fi descoperită.

object(WP_Term)#13232 (11) { ["term_id"]=> int(19326) ["name"]=> string(7) "Nr. 901" ["slug"]=> string(6) "nr-901" ["term_group"]=> int(0) ["term_taxonomy_id"]=> int(19326) ["taxonomy"]=> string(7) "numbers" ["description"]=> string(0) "" ["parent"]=> int(0) ["count"]=> int(31) ["filter"]=> string(3) "raw" ["term_order"]=> string(1) "0" }