Institutul Cultural Român din New York (ICRNY) găzduieşte, la sediul său, până la 30 septembrie 2015, expoziția “De la avangardă la modernitate și marii poeți români din perioada interbelică”, un nou eveniment organizat și dedicat de către ICRNY Zilei Limbii Române (31 august), Sărbătoare Națională stabilită prin Legea nr. 53/2013. Reamintim, cu acest prilej, că Ziua Limbii Române a făcut, recent, obiectul unui proiect major al ICRNY, desfășurat sub genericul “Festivalul Limbii Române în Canada și SUA” și care a constat în trei spectacole literar-muzicale ce au avut loc la Montreal (15 august), Ottawa (16 august) și New York (18 august).
Noul eveniment este conceput sub forma unei expoziții de carte din fondul Bibliotecii Institutului Cultural Român din New York, precum și din panouri cu reproduceri după portretele și unele manuscrise ale poeților români reprezentativi pentru istoria literaturii naționale din perioada de referință. În acest fel, expoziția urmărește să pună în evidență caracteristica esențială a poeziei românești din anii interbelici, anume interferența curentelor literare manifestate concomitent într-o perioadă de mare efervescență cultural-intelectuală, inclusiv pe plan literar. Numele selectate de poeți (dar și de istorici și critici literari, la fel de proeminenți, care au scris despre opera celor dintâi, dedicându-le articole în ziarele și revistele vremii, studii academice, monografii și sinteze, exegeze care rămân și astăzi valabile) reflectă, în contextul menționat, coexistența unor curente și tendințe literare (cele mai multe dintre acestea manifestându-se, în grade diferite de la țară la țară, peste tot în Europa vremii) pe cât de variate, pe atât de interesante sub raport al artei poetice – realismul, romantismul, clasicismul, tradiționalismul ortodox, modernismul, avangardismul, expresionismul și ermetismul.
Prin cărți și portrete, expoziția de la sediul Institutului Cultural Român din New York îi prezintă, printre alții, pe Tudor Arghezi, George Bacovia, Ion Barbu, Lucian Blaga, V. Voiculescu, Adrian Maniu, Barbu Fundoianu (Benjamin Fondane), Ion Minulescu, Gellu Naum, Sașa Pană, Emil Botta, Geo Bogza, Ion Pillat, Ștefan Roll, Tristan Tzara, Constant Tonegaru, Ion Vinea, Virgil Teodorescu, Constantin Nisipeanu, Virgil Gheorghiu, Ilarie Voronca ș.a.
Noul eveniment organizat de ICRNY dorește să prezinte publicului vizitator american, inclusiv celui aparținând diasporei românești din New York și din zonele învecinate, o convingătoare și atractivă panoramă a poeziei românești de avangardă și interbelice, ilustrată prin nume care au intrat definitiv în istoria literaturii naționale și care, nu puține dintre acestea, reprezintă, și în prezent, vârfuri ale liricii europene și chiar universale.
Expoziția poate fi vizitată, până la 30 septembrie 2015, de luni până vineri, între orele 10.00 – 14.00 și 16.00 – 18.00.
Comunicat de presă ICR New York