Institutul Cultural Român este partenerul celei de-a patra ediţii a LET´S CEE Film Festival, care se desfăşoară la Viena în perioada 1-11 octombrie 2015. Festivalul prezintă în acest an şase producţii româneşti, dintre care cinci sunt incluse în programul competiţional: Box, Chuck Norris vs Communism, Aferim!, Paşaport de Germania, Acasă la tata şi scurtmetrajul În ataş, în afara competiţiei. Proiecţiile au loc în cinematografele Urania, Actor’s Studio şi Village Cinema Wien Mitte.
Producătoarea Ada Solomon susţine în data de 9 octombrie un Master Class intitulat How International (Co)-Production Works?. Acesta se bazează pe studiul de caz al filmului Aferim! pentru a discuta despre provocările întâmpinate ca producător de film și pentru a răspunde la întrebări precum: de ce succesul unui film precedent nu garantează succesul următorului film?
În data de 10 octombrie, începând cu orele 18.00, înaintea galei de premiere, are loc evenimentul special de prezentare a Festivalului Filmului European din România. De 19 ediții, Festivalul Filmului European debutează de Ziua Europei și celebrează creativitatea cinematografică a continentului. Sub egida EUNIC Bucureşti, festivalul a renăscut pe plan naţional şi a depăşit graniţele României prin secţiunile din Republica Moldova şi Ucraina. Festivalul Filmului European este cel mai vizibil si longeviv proiect al Institutului Cultural Român, organizat în parteneriat cu Reprezentanţa Comisiei Europene în Romania. La evenimentul de la Strandbar Herrmann (Herrmannpark, 1030 Viena) vor fi prezenţi reprezentanţii echipei filmului Acasă la tata – actriţa Ioana Flora şi regizorul Andrei Cohn, Radu Boroianu – preşedintele Institutului Cultural Român, Liviu Jicman – vicepreşedintele Institutului Cultural Român, producătoarea Ada Solomon şi Irina Cornişteanu, directorul Institutului Cultural Român de la Viena şi vicepreşedinte EUNIC Austria.
Fanfara Transilvania încheie festivalul pentru al doilea an la rând: concertul „The Best Of“ Fanfara Transilvania are loc în data de 11 octombrie, de la ora 21.00, la clubul Schwarzenberg.
Programul filmelor româneşti de la LET´S CEE Film Festival este următorul:
Box (r. Florin Şerban, 2015) va fi difuzat în cadrul competiţiei de lungmetraje în zilele de 5 octombrie, ora 18.00 la Urania Kino şi 6 octombrie, ora 21.45 la Actor’s Studio 2.
(r. Mircea Bobînă, 2014) va fi difuzat în afara competiţiei, ca parte din programul de scurtmetraje „Zwiegespalten“ în zilele de Mircea Bobînă, regizor şi Annegret Sachse, editor imagine, vor participa la sesiunile de întrebări şi răspunsuri.
(r. Ilinca Călugăreanu, 2015) va fi difuzat în prezenţa regizoarei în cadrul competiţiei de documentare în zilele de BoxScurtmetrajul În ataş (r. Mircea Bobînă, 2014) este cunoscut şi sub numele deÎn ataș, fiind o coproducţie Moldova, România, Germania. Acțiunea filmului se desfășoară în Republica Sovietică Socialistă Moldova a anului 1989, fiind centrată în jurul veteranului de război Vova. Acesta reușește să scape dintr-un spital de psihiatrie cu ajutorul prietenului său, dar continuă să trăiască cu un sindrom post-traumatic.
(r. Ilinca Călugăreanu, 2015) prezintă România comunistă a anului 1985 în care, ascunsă de ochii vigilenţi ai Securităţii, Irina Margareta Nistor a tradus peste 5.000 de filme străine. (r. Radu Jude, 2015), invită publicul să vizioneze, la 200 de ani de la data întâmplărilor, realitatea unei istorii incomode. Unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice româneşti din ultimii ani, Aferim! este un un film istoric a cărui acţiune are loc în Ţara Românească în 1835. Zapciul Costandin, însoţit de fiul său, caută un rob fugar. Filmul a primit Ursul de Argint la ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de la Berlin.
(r. Răzvan Georgescu 2014) prezintă o poveste despre lăcomie, curaj, speranță și remușcare. Un negociator al Germaniei, Hein Günther Hüsch, vine la Bucureşti cu valiza plină de bani pentru a cumpăra libertatea oamenilor. Un astfel de caz a fost şi cel al Erikei Lazăr, care a trebuit să se adapteze noilor reguli ale capitalismului după ce a fost cumpărată cu 47.000 de mărci germane. Filmul narează povestea aranjamentului ascuns dintre serviciile secrete ale celor două state şi dezvăluie întâmplările prin care au trecut personajele implicate în acest proces. Pe scurt, această dramă poate fi considerată povestea celui mai amplu negoț de oameni din timpul Războiului Rece: vânzarea sistematică a întregii populații germane din România către Republica Federală Germania.
(r. Andrei Cohn, 2015), bazat pe un scenariu de Mimi Brănescu, este povestea unui tânăr întors din Bucureşti în satul natal, la tatăl lui rămas văduv, care trăieşte cu o femeie din sat. Ajuns acasă, îi întâlneşte doi dintre foştii colegi de clasă – pe Petrică – prietenul cel mai bun din copilărie, acum însurat şi cu copii – şi pe Paula – iubita lui din adolescenţă. În 24 de ore rescrie toate relaţiile: cu tatăl lui, cu prietenul cel mai bun, cu prima iubire, cu trecutul. Filmul, care marchează debutul regizoral în lungmetraj al lui Andrei Cohn, a fost prezentat pe 7 mai 2015, la Bucureşti, în deschiderea Festivalului Filmului European organizat de Institutul Cultural Român.
LET´S CEE Film Festival prezintă 118 producţii cinematografice din Europa Centrală şi de Est, incluzând regiunea Caucazului și Turcia, majoritatea filmelor fiind prezentate în premieră în Austria. Sunt aşteptaţi peste 130 de reprezentanţi ai industriei cinematografice, invitaţi să participe la proiecţii şi evenimente conexe festivalului: sesiuni de întrebări şi răspunsuri (unde publicul poate intra în contact direct cu actori, regizori, reprezentanţi ai caselor de producţie), workshopuri dedicate realizatorilor de filme, lecturi publice pe subiecte legate de producţia de filme şi concerte. Programul festivalului include și evenimente dedicate copiilor în cadrul proiectului educaţional Schulkino.
Institutul Cultural Român de la Viena