Programul serii include lucrări de Claude Debussy și Franz Schubert, în prima parte, urmate de interpretări din operele a doi dintre cei mai importanțicompozitori polonezi, Frédéric Chopin și Karol Szymanowski: „Mă bucur că în lista compozițiilor pe care le va aborda Volodymyr Lavrynenko pe scena Sălii Thalia din Sibiu se află și Studiile lui Karol Szymanowski, unul dintre cei mai importanți compozitori polonezi din epoca modernă – opera lui Szymanowski, foarte complexă și extrem de rafinată, constituie una dintre cele mai provocatoare încercări pentru un pianist. Programul de mâine seară e completat, în cea de a doua parte, de interpretări din Frédéric Chopin, o ocazie extraordinară de a ne reaminti de doi dintre cei mai importanță compozitori polonezi. ” (pianista Alina Azario, directorul artistic al Festivalului)
VOLODYMYR LAVRYNENKO s-a născut pe 26 aprilie 1984, în Ucraina și a început să studieze pianul la vârsta de 5 ani. A continuat studiile la Lysenko Special Music School și la Conservatorul T.I.Tchaikovsky din Kiev, la clasa profesorului B. Archimowitsch, iar în 2006 obține Diploma con laude. În 2006 a început studiile la Hochschule der Künste Bern cu profesorul Tomasz Herbut, studii pe care le-a terminat cu distincție în 2009. În septembrie 2009 s-a mutat la Lucerna, unde a studiat la Hochschule Luzern Musik cu Konstantin Lifschitz. În 2012 a completat Masterul de Arte Solo Performance și a lucrat ca asistent al profesorului Lifschitz, în Hochschule Luzern.
În 2014 a intrat în Konzertexamen la Hochschule für Musik und Theater Hamburg, la clasa profesorului Evgeni Koroliov.
Volodymyr Lavrynenko este laureatul mai multor concursuri naționale și internaționale, printre care Premiul III la Concursul Internațional Vladimir Horowitz din Kiev/Ucraina, Premiul I la Concursul Internațional A. Karamanow din Symferopol/Ucraina, Premiul III și Premiul Publicului la „Concursul Val Tidone, premiul Silvio Bengali” din Val Tidone/Italia și Premiul Kiefer Hablitzel-Stiftung.
Ca urmare a premiului publicului obținut la „Deutscher Klavierwettbewerb Polnischer Musik” la Hamburg, în iulie 2015, este invitat în cadrul Festivalului Internațional Clara Haskil.
Volodymyr a luat parte la mai multe cursuri de măiestrie cu muzicieni de renume, printre care Andrey Gavrilov, Dmitri Bashkirov, Alfred Brendel și Leon Fleisher.
Ca solist si muzician de cameră, Volodymyr Lavrynenko a susținut concerte în Ucraina, Republica Cehă, Polonia, România, Rusia, Franța, Germania, Italia și Elveția – unde a concertat în cadrul Fundației Chopin din Berna –, Menuhin-Festival din Gstaad, Murten Classics Festival, precum și ca solist la concertul de deschidere al Festivalul de Muzică de la Berna 2009 (unde a interpretat „Des Canyons Aux Etoiles” de O. Messiaen).
Ediţia a doua a Festivalului Internațional de Muzică Clasică „Clara Haskil” va avea loc în perioada 26 octombrie – 2 noiembrie, în Sala Thalia a Filarmonicii din Sibiu, fiind primul proiect de talie internațională din România care onorează memoria legendarei pianiste de origine română.
Una dintre suprizele celei de a II-a ediții ale Festivalului Internațional de Muzică Clasică Clara Haskil o reprezintă deschiderea proiectului înspre zona lecturilor publice. Maia Morgenstern va citi pagini din corespondenţa dintre doi mari muzicieni: Clara Haskil şi Dinu Lipatti. Un concert-lectură care își propune să ilustreze una dintre cele mai frumoase şi îndelungate prietenii care s-au legat vreodată între doi artiști de talie internațională, în ciuda diferenţei de vârstă.
În ceea ce priveşte muzicienii invitaţi, ei sînt, ca şi la ediţia întâi, nume dintre cele mai sonore în lumea muzicii clasice: pe lîngă Orchestra Simfonică Bucureşti, dirijată de Tiberiu Soare şi Cvartetul Arcadia, vor mai urca scena Filarmonicii din Sibiu: Cristian Budu, Ştefan Tarara, Maoro Lo Conte, Volodymyr Lavrynenko, Alexander Schimpf şi Alina Azario.
Festivalul a luat naştere la inițiativa pianistei Alina Azario.
Biletele s-au pus în vânzare în rețeaua www.bilet.ro și la Casa de bilete a Sălii Thalia, începând din data de 1 octombrie 2015, zilnic între orele 12.00 și 16.00.
FICH este un proiect cofinanțat de Consiliul Local Sibiu și Primăria Municipiului Sibiu.