Audio-book-ul – alternativa la lectura
- 07-04-2005
- Nr. 263
-
Ovidiu DRĂGHIA
- MULTIMEDIA
- 2 Comentarii
Piata de carte din Romania se dezvolta de ceva vreme nu doar prin cresterea tirajelor, prin aparitia unor edituri noi etc., ci si prin diversificarea suporturilor pe care apar textele. Am scris in trecut despre e-book-uri, cartile electronice, scoase de Societatea Culturala Noesis, despre textele in format .pdf care pot fi descarcate gratuit de pe site-urile unor edituri, de exemplu Polirom, am scris apoi recent despre EuroLiteratur, tot o initiativa care se serveste de suport electronic pentru a stoca si afisa un text. Pe linga acestea, de ceva vreme Editura Humanitas, prin divizia Humanitas Multimedia, scoate audio-book-uri, carti redate printr-o voce care transmite textul respectiv. – Play & read Nu este o inventie tocmai recenta… Probabil ca primele audio-book-uri au fost performate in mediul rural, ma gindesc la povestile care erau transportate din generatie in generatie prin transmiterea de la cei batrini la cei tineri. Oricum, daca in trecut metoda povestirii prin viu grai era singura optiune de redare-multiplicare a unui text, astazi varianta audio este o optiune dintre multe: cartea poate fi tiparita pe hirtie, scrisa pe cd (e-book sau carte electronica), audio-book. Din discutia pe care am avut-o cu domnul Gabi Dumitru, general manager Humanitas Multimedia, am inteles […]
Am folosit in text si sintagma carte audio, insa am optat in general pentru formula consacrata pe piata. Observatiile dvs. sunt corecte, insa engleza are un rol important in dinamica limbii romane de azi. Cat despre „play & read”… e un joc: apas butonul play – asa scrie pe casetofon/ soft-ul din computer! – pentru a asculta cd-ul si, implicit, declansez si lectura cartii – read.
De ce audio-book? „Carte audio” nu suna bine in romaneste? De ce linioara dintre „audio” si „book”? Termenul are linioara in engleza doar atunci cind e folosit ca adjectiv (modifier); de exemplu, „audio-book products”. Ce sa mai spun despre „play & read”… Daca nu era engleza, romanii probabil ca nu ar mai putea comunica in acest inceput de secol XXI.