Salutari din Bruxellesti
- 11-10-2007
- Nr. 393
-
Iolanda BOB
- Actualitate
- 1 Comentarii
Comunitatile financiare din Romania au inteles care este diferenta intre lobby si trafic de influenta, intre negocieri transparente si tirguieli, intre definirea clara a intereselor romanesti in contextul UE si raspunsurile abstracte cu care incepuseram deja sa ne obisnuim cind venea vorba de obiectul politic neidentificat bine inca numit lobby. Surprinzatoarea schimbare de atitudine a celor care, pina mai ieri, sustineau ca nu e absolut necesara o lege a lobby-ului, aduce in prim-plan transparenta. A fi transparent, in mediul politic modern, inseamna profesionalizare: proiectele legislative sa fie disponibile pentru dezbatere publica (acest sistem este foarte bine pus la punct la Bruxelles), un conformism sanatos (toate partile implicate sa fie de acord la finalul propunerilor) si disponibilitate pentru a investi resurse importante, pe masura intereselor. Vestile bune vin de la dezbaterea privind reglementarea activitatii de lobby in Romania, organizatã de Asociatia pentru Clubul de la Roma (ArCoR), in colaborare cu Institutul Bancar Roman. Dezbaterea a avut loc in cadrul conferintei Promoting National Interests within the European Union. Punctele de vedere ale reprezentantilor Comisiei Europene si ai European Public Affairs Consultants Association (EPACA) au subliniat necesitatea de a avea sprijinul sindicatelor si al patronatelor, recunoasterea oficiala a meseriei de lobby-ist, un cadru […]
Aceeasi situatie era si in 2000, si in 2001 si va fi, cu siguranta, si in 2050, cand ne va prezent Basescu dosarele pe care a promis ca o sa ni le prezinte (asta daca va trai pana atunci).
Ideea unui astfel de material mi se pare foarte buna, dar din acest articol lipsesc cateva elemente de substanta, cum ar fi declaratiile unor oameni care se ocupa de edituri, pentru ca sunteti o revista culturala, demonstratii ale influentei politicienilor asupra mai multor personalitati culturale care se implica intr-un fel sau altul in campaniile electorale, si nu in ultimul rand, influenta masoneriei in luarea deciziilor economice, sociale si politice in Romania.