Eşec sistematic
- 03-07-2008
- Nr. 430
-
Ciprian CIUCU
- Politic
- 7 Comentarii
Basmul cult îşi are originea în cel popular de la care autorul preia tiparul narativ dar reorganizează elementele STEREOTIPE conform viziunii sale de stil. (Text copiat de elevi în timpul Bacalaureatului 2008, pe care aceştia nici măcar nu l-au înţeles, stîlcind cuvîntul redat cu majuscule.) Nici o masă fără peşte! Aşa suna pe vremea lui Ceauşescu un slogan publicitar care justifica de ce la un kil de cuie trebuia să cumperi de la cooperativă şi vreo patru conserve de peşte. Nici un examen naţional (în cazul de faţă, bacalaureatul) fără scandal în ultimii zece ani. Şi care ar fi legătura? – ar putea întreba cineva. Ce au cele două situaţii în comun? Ei bine, au ceva fundamental! Ambele sunt vechi de peste douăzeci, treizeci de ani… Şi sloganul cu peştele, şi sistemul nostru de învăţămînt. Avem un sistem de învăţămînt care răspunde unor nevoi şi exigenţe vechi de peste douăzeci de ani. Societatea s-a schimbat, piaţa forţei de muncă s-a schimbat, întreaga paradigmă a cotidianului s-a schimbat, totul s-a schimbat, mai puţin sistemul de educaţie. De ce se dă bacalaureatul? Ce motiv avem de a organiza anual examenul de bacalaureat, altul decît că aşa ne-am obişnuit? V-aţi pus vreodată […]
Sesiunea din acest an probeaza exacerbarea inimaginabila a complicitatii profesor-candidat, incepand cu PRESEDINTII comisiilor de bacalaureat. Subiectele de la proba scrisa la limba si literatura romana, postate pe Internet, reprima creativitatea si originalitatea candidatilor. Din pacate, semnalele de alarma trase anul trecut n-au avut nici un ecou. Chiar nu ne ascuta / citeste nimeni dintre cei care raspund de problemele scolii romanesti?
Felicitari autorului articolului pentru abordarea critica si binevenita a sistemului de invatamant din Romania. Ducand argumentul ceva mai departe totusi, as vrea sa stiu cati dintre noi stim sau ne intereseaza sa stim care este situatia in alte tari din Uniunea Europeana? care a fost raspunsul altor tari ‘europene’ pe care dorim sa le copiem inclusiv in domeniul politicilor educationale la aceleasi probleme legate de traditie vs. inovatie, aplicarea unor standarde mai mult sau mai putin aberante s.a.m.d in conditiile in care UE si-a pus drept obiectiv clar pentru educatie orientarea catre asa- numita „knowledge-based economy”?
„Ce mai certifica examenul de bacalaureat?”-mai certifica si faptul ca pe langa ceea ce ati mentionat, adica frauda sub multiple aspecte drept competenta de baza, ca NE ASTEAPTA TRISTETEA SAU MURIREA INTR-O SOCIETATE SI MAI DECADENTA! Da, in care indivizii iesiti dintr-o scoala/mediu de educatie in care nu numai ca nu se cultiva valori, dar chiar se promoveaza adesea non-valorile, la care mai isi aduce aportul si mass-media, care certifica prin modelele promovate ca asa este bine, ca sensul este bun…Mai certifica si faptul CA MASURILE LUATE IMPOTRIVA ACESTOR STARI DE FAPT DACA MAI INTARZIE MULT, NE FACEM VINOVATI CU TOTII! Pentru ca nu este o masura sa tot vorbim in pustiu, sa aratam ca stim ceea ce este intolerabil si impardonabil, ca si cand asta ne-ar face mai virtuosi…
Si cine sa educe? Cine practica loisir-uri precum nelectura, neinformarea, nemunca intelectuala, vorbitorii de culise care nici nu isi asuma opinii?
Si multe altele certifica acest asa numit BAC…
Propun sa realizati un articol in care sa ne indemnati la imaginat si exprimat posibile solutii!
Un excelent mijloc de rotunjire a veniturilor unora…. care nu se dau in laturi de la nimic…
Te poti numi dascal daca lasi elevii sa copieze la BAC? Ne furam caciulili!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Nu mai au sens aceste testari ,nu este obiectiv .Putem face petitii si proteste :profesori ,elevi ,parinti .
Colaborare si cooperare in cele bune !
Subscriu la idee! Noul sistem de bacalaureat mi se pare o tampenie!de ce? pentru ca urasc sa invat anumite sintagme scrise de „oameni destepti” pe de rost… pentru ca de aceea avem dreptul la libera exprimare, pentru ca de aceea am facut 4 ani de filologie… sa invat sa fiu si eu unul dintre acei „oameni destepti”..
Bine ca am scapat de bacalaureat anul trecut! Oricum acea diploma nu atesta mare lucru. Stiu cel putin 10 cazuri in care notele au fost peste 9.5 la examenul de bac pt copiat!!! Si dupa ce dai acel examen stupid, vrei sa mergi la facultate, nu? Si in momentul in care ajungi acolo, se observa ca cel mai important criteriu de selectie este nota din examenul de bacalaureat… Sa se dea admitere!!.. la majoritatea profilelor se poate face asa ceva. O porcarie sistemul de invatzamant romanesc. Eu nu imi explic urmatorul lucru: de ce in Franta doar 20% dintre elevii in an terminal isi iau examenul de bac si restul incearca si la anul.. iar la noi proportia e inversa.. suntem noi asa destepti?? „n-ash preash crede!” dar evident ca nu poti schimba mentalitatea unei tari intregi!!!
Sunt intrutotul de acord !
Si ? Ce facem ?
Hai sa facem ceva !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Chiar nu ii pasa nimanui ?