FANTASY & SCIENCE FICTION. Cinci literaţi au avut criterii literare
Dialog cu Cătălin Badea-Gheracostea
- 10-07-2008
- Nr. 431
-
Michael HAULICĂ
- Rubrici
- 7 Comentarii
Cătălin Badea-Gheracostea este critic al literaturii F&SF, a publicat volumul Alternative critice (Karmat Press, 2001), în perioada 2004-2005 a fost editor al revistei Lumi Virtuale şi, de la ediţia a III-a, este membru în juriul care acordă Premiile „Vladimir Colin“. Cum e să fii unul dintre cei cinci care acordă cel mai important premiu pentru literatură F&SF din România? Cum ai ajuns în acest juriu? Este o muncă grea, care onorează. Maestrul Hobana mi-a propus şi eu am acceptat. Ai văzut ce am scris despre ultima ediţie a premiilor Colin, ai urmărit discuţiile de pe listele Yahoo sau de pe bloguri. Concluzia cea mai clară care se desprinde este că sînt probleme de comunicare: regulamentul premiilor, criteriile de selecţie a cărţilor. Luminează-ne! Cum se face selecţia, pe ce criterii unele cărţi intră pe lista nominalizărilor, iar altele nu? Şi, la urma urmei, premiile astea sînt pentru SF şi fantasy sau numai pentru SF? Da, comunicarea cu publicul este secundară. Cînd îţi asumi să faci parte dintr-o echipă care dă un premiu de literatură, te bizui pe o comunicare directă, sinceră, făcută pe nişte criterii clare. Ei bine, juriul a avut între membrii săi o astfel de comunicare. Juriul a […]
O precizare: faptul ca am semnalat ignorarea deliberata a volumului ‘ Literati si sefisti’ de Voicu Bugariu la categoria non-fiction nu reprezinta implicit o optiune impotriva excelentelor studii scrise de Cornel Robu, laureat la aceasta editie a Premiilor Vladimir Colin.
Iata ca profesorul universitar din Cluj revine in atentia publica cu un volum la fel de incisiv ca si cartea criticului din Brasov: ‘Scriitori romani de science-fiction’, publicat la Editura Casa Cartii de Stiinta din Cluj:
http://www.casacartii.ro/
PS. Da, am gresit, corect e Terry Pratchett, desi Terra Pratchett mi se pare o greseala cu un farmec sublim, e un continent al imaginarului, bun de explorat.
Nu revista \’Sci-Fi magazin\’ e slaba. E facuta de oameni care nu stiu ce e SF-ul si nu recunosc talentul. Dau un exemplu; a aparut proza \’Amendamentul Dawson\’ de Ciprian Mitoceanu, luata din revista ta virtuala. E conventionala, fara iz de talent. Puteau sa publice \’Hassan Inteleptul\’ de Paul Tudor; la acest autor se simte talentul.
Privind concursul Colin, cartea lui George Lazar nu e originala, dar e scrisa cu talent. Eu nu l-am criticat pentru ca ar scrie rau, ci pentru ca nu se ridica la nivelul pretentiilor mele. Cum toti isi permit sa aiba pareri proprii, imi permit si eu. Sa ma scuzati!
Domnul Gheracostea, presedintele juriului Colin e un critic periculos. Are idei preconcepute; pe la ‘Lumi Virtuale’ sau ‘AtelierKult’. Daca nu cumva i le-au preconceput altii, mutanti psihici de tip ‘antohi’, de pe la ‘Dialog’, ‘Viata romaneasca’ sau ‘Secolul XX’.
Interlocutorii evita din nou sa discute despre felul cum a fost stabilit intervalul de selectionare a aparitiilor editoriale (decembrie 2005 – decembrie 2007, adica de la Hogwatch la altul, prietenii lui Terra Pratchett stiu de ce), tocmai pentru a se evita includerea in jurizare a unui volum incomod, scris de criticul si prozatorul Voicu Bugariu, tiparit la Editura Universitatii Transilvania din Brasov si republicat pe internet in revista electronica Pro-Scris: http://proscris.110mb.com/Ps51-54/bugariu51t.htm
Premiile Vladimir Colin constituie distinctzii in masura in care nu exclud din start valori, pe baza unor criterii dubioase.
vero: o astfel de revista apare la noi, Sci-Fi Magazin (sub 2% nonfiction, doar o pagina de editorial din cele 80). Dar e greu de facut pentru ca productia autohtona e slaba, iar copyrighturile la povestirile straine sint cam scumpe. Cit despre pret… Depinde foarte mult de tiraj. Daca am avea 5000 de cititori constanti, ar mai merge. Dar sint de acord ca daca ar fi mai ieftine, revistele ar avea mai mult succes.
bebe: chestia aia cu tirajul de 50 de exemplare nu prea mai e de actualitate. CBG isi va gasi,s int sigur, o editura serioasa pentru cartile lui.
as dori mai multe detalii despre acest dictionar.si va rog,spuneti-mi ca nu apare in 50 de exemplare!
Dupa parerea mea, revistele SF ar trebui sa fie cum era, pe vremuri, CPSF: tiparite pe hartie de calitate inferioara, dar ieftine, ca sa le poate cumpara orice pusti dispus sa renunte la o inghetata. Si cred c-ar fi de preferat sa contina mai ales povestiri (macar in proportie de 90%), nu critica si recenzii…