Elitele intelectuale româneşti în faţa unui nou proiect istoric naţional
Emil Constantinescu – Preşedintele Forumului Academic Român
- 25-09-2008
- Nr. 442
-
Emil Constantinescu
- Actualitate
- 20 Comentarii
O societate sub semnul confuziei Dacă aş fi întrebat care este cuvîntul ce poate defini cel mai bine societatea românească în anul de graţie 2008, aş numi fără ezitare confuzia. Mai exact, confuzia valorilor şi implicit, a criteriilor de evaluare în toate domeniile vieţii sociale: politică, economie, administraţie, justiţie, educaţie, cultură, morală. Un teribil paradox fixează exacerbarea acestei stări generale de confuzie exact în momentul în care integrarea europeană a României a marcat includerea noastră într-un sistem guvernat de reguli, care, acceptat de bunăvoie sau impus cu fermitate, a dus la progresul lumii occidentale. O confuzie generalizată insinuată în cadrul libertăţii şi al democraţiei este mai periculoasă decît răul sub dictatură. Răul solidarizează forţele binelui, atîtea cîte sînt, în timp ce confuzia paralizează energiile pozitive ale naţiunii de care tocmai acum avem mai multă nevoie. Destin istoric şi proiect politic Destinul istoric al naţiunilor depinde de capacitatea lor de a crea şi realiza un mare proiect politic. În 2007, naţiunea română a finalizat, după un secol şi jumătate de încordare, rătăciri şi sacrificii, proiectul politic lansat de elitele intelectuale paşoptiste. Proiectul politic vizionar al Revoluţiei de la 1848 proclama ca idealuri naţionale: unirea românilor, independenţa, progresul şi […]
In legatura cu postarea dlui Militaru, de pe data de 28 Septembrie 2008, 22:53, doua precizari ar fi necesare:
(1) Dna Carmen Musat nu a fost membru fondator al FAR, ci a fost cosemnatar al Studiului publicat in numerele 199-200. Contributia dansei la definitivarea formei finale a articolului a fost importanta, si spun asta amintindu-mi contextul in care s-a lucrat la elaborarea textului respectiv. Nu imi amintesc ca dna Carmen Musat sa fi cautat atunci vreo functie sau vreo glorie pasagera, dar imi amintesc ca a fost sincer interesata de fiecare dintre ideile Studiului si de faptul ca aceste idei merita expunere publica. Acest lucru, fireste, nu implica nici o restrictie de natura editoriala azi: e foarte bine ca a publicat articolul dlui Emil Constantinescu. Nu ar fi putut redactia \”Observatorului cultural\” sa obstructioneze aparitia acestui articol pe baza unor considerente de natura \”istorica\”. Asadar, nici un repros de natura editoriala nu mi se pare justificat.
(2) Dl Militaru foloseste o terminologie prea abrupta. Aici nu e vorba de un \”plagiat\” in sens strict, pentru ca ar fi greu de identificat un pasaj copiat dintr-o parte intr-alta, dintr-un text in celalalt. Eu nu cunosc un astfel de pasaj. Cred ca e vorba despre altceva: despre faptul ca o idee politica care incepe sa evolueze in 2008 este construita si lucreaza pe baza unor elemente si a unor eforturi elaborate de un alt grup, cu exact cinci ani mai devreme. De fapt, asta e problema. E ca si cum cineva ar lansa azi o entitate numita \’Conventia Democrata\’, prefacandu-se a fi uitat ca asa ceva a mai existat in trecut. Nu e plagiat in sensul incalcarii drepturilor de autor, asa cum sunt definite de legea 8 din 1996, dar e firesc ca acest demers sa ridice intrebari legate de etica profesionala si onestitatea intelectuala a initiatorilor demersului.
Mi-am mai adus aminte ceva: doamna Carmen Musat a fost atunci in toamna lui 2003 membra fondatoare in F.A.R. la propunerea pe care i-am facut-o si dinsa a acceptat instant.
Sper ca dinsa nu a uitat si ma mira cum de a publicat articolul asta de mai sus (care e prost efectiv) cind stia ca F.A.R.-ul asta al lui Emil Constantinescu e o plagiatura ordinara.
Sustin punctul de vedere a domnului Eugen Stamate si Bogdan Suceava. In decembrie 2003, numarul de Craciun, Observatorul Cultural publica integral studiul de reforma al invataminului superior din Romania elaborat de F.A.R. (Forumul Academic Roman).
Personal am vorbit atunci cu doamna Carmen Musat (care a si semnat studiul) si dinsa a decis publicare lui in OC.
Imi e sila ca peste ani, alti \’academicieni\’ romani sa vina cu acelasi nume de fudnatie. O ordinarie jegoasa!
Nu va ramane decat a ceti ultima fraza din paragraful cu „Initiatorii….” pentru a va da seama de haosul care dospeshte-n mintea incetzoshata a autorelui.
Nu vreau sa glossez aici asupra faptului ca e un plagiator de duzina, care-a preluat cu lopata & cu rea credinta, cum s-a mai amintit mai sus, ideea de F.A.R.
Ma crucesc doar, citindu-l, si aducandu-mi aminte de vechi slogane d’antan, precum „Proletari din toate tarile uniti-va!”…
Hai, nene, lasa-ne, lasa-ne! Du-te odata la pensie!
De unde vine oare gustul acesta salciu si gretos cand citesc cuvintele sforaitoare ale dlui Emil C. ? Tot ce soune lasa impresia acuta de falsitate „periata”, de vorbe alese cu prudenta pentru ca ascund ceva.
Altminteri: cand ma gandesc la Dl E.Constantinescu imi evoc automat unul din personajele cu rol de „sforar” care i-a fost plasat la Cotroceni: Dorin Marian. Aceasta figura sinistra s-a mutat mai nou in Palatul Victoria pentru a juca, desigur, acelasi rol de pescuitor in ape tulburi.
Imi aduc aminte discutiile din toamna lui 2003 si cred ca numele de Forumul Academic Roman a aparut atunci cand s-a pus problema transformarii unui website pe care E. Stamate il administra. E posibil ca Eugen Stamate sa fie cel care a propus prima oara acest nume.
Nu cred ca dl Emil Constantinescu sau colaboratorii apropiati ai domniei sale nu stiau de existenta FAR inca din 2003. Cred ca e o incercare cu buna stiinta de a prelua o traditie si efetele unui efort important pe care o parte a lumii academice din Romania si o parte dintre universitarii formati in Romania au desfasurat-o in perioada aceea.
Candva mi se parea ca eforturile dlui Constantinescu ne aduc aminte de cele ale lui Spiru Haret. Acum mi se pare ca gestul acesta aminteste de Claudio Zambon si de importanta pe care acest personaj a capatat-o in istoria Timisoarei.
Ma intreb cine i-o fi dictat domnului profesor universitar Constantinescu salata asta? Cineva din \\\”elitele intelectuale\\\” probabil.
\\\”\\\”\\\”. Prioritară este recîştigarea respectului pe care societatea românească l-a avut faţă de elitele intelectuale, respect generator de încredere şi progres.\\\”\\\”\\\”
Asta da fraza: extrem de actuala, daca ne gandim la \\\”elitele intelectuale\\\” de azi, la marii \\\”doctori\\\” si \\\”profesori universitari\\\” aparuti pe piata romaneasca asa cum apar ciupercile dupa ploaie. Chiar mai rau, as zice!
Penibil……….
Catre redactia ziarului “Observator Cultural”
26 Octombrie 2008
In virtutea dreptului la replica la articolul “Elitele intelectuale romanesti in fata unui nou proiect istoric national” de Emil Constantinescu, Organizatia FAR solicita publicatiei “Observator Cultural” sa publice integral urmatorul apel. Mentionam ca “Observator Cultural” a fost primul ziar care a publicat integral Studiul Forumului Academic Roman in decembrie 2003.
Apelul Organizatiei FAR (www.forumul-academic-roman.org) pentru sprijinul mediului academic, al societatii civile si al presei privind clarificarea contextului prin care Domnul Emil Constantinescu, profesor universitar, fost presedinte al Romaniei, a preluat intr-un mod neacademic denumirea deja consacrata de Forumul Academic Roman.
Organizatia FAR initiaza o dezbatre publica prin care doreste clarificarea motivului pentru care membrii fondatori ai Fundatiei Forumul Academic Roman (FFAR) au ignorat in cunostinta de cauza faptul ca denumirea de Forumul Academic Roman a fost si este folosita de organizatia civica FAR (www.forumul-academic-roman.org) din octombrie 2003. Folosind terminologia academica, Organizatia FAR il acuza in mod direct pe Domnul Emil Constantinescu cat si pe ceilalti membri fondatori ai fundatiei de plagierea denumiri de Forumul Academic Roman. Organizatia FAR va astepta un raspuns public al FFAR la aceste acuzatii pana la data de 15 octombrie 2008 data dupa care isi rezerva dreptul de a initia toate actiunile necesare in vederea pastrarii identitatii cu care s-a consacrat. FAR invita persoanele fizice si juridice care doresc sa participe in aceasta mediere sa consulte pagina oficiala de internet a organizatiei http://www.forumul-academic-roman.org cat si articolele de presa care au vizat activitatea FAR.
Semneaza:
Eugen Stamate, initiator al Forumului Academic Roman si membru fondator FAR.
Ca o ironie a soartei, iata ca sosia ex-prezidentiala a Forumului Academic Roman care exista inca din toamna anului 2003, este lansata tot in revista Observator Cultural, 5 ani mai tarziu.
Ca o persoana preocupata de problemele sistemului educational romanesc, Domnul Emil Constantinescu ar fi trebuit sa stie de existenta grupului FAR, mai ales ca in primavara anului 2004, colegul nostru Eugen Stamate trimitea catre Uniunea Europeana o scrisoare in care erau denuntate abuzurile domnului Adrian Nastase Prim-Ministru si profesor la 4 universitati si a altor „cadre didactice” din anturajul sau. La acel moment, nu prea erau multe voci in Romania, care sa atraga atentia asupra numeroaselor nereguli din universitatile noastre.
Este adevarat insa, ca noua nu ne-a venit ideea sa-l atragem in grup pe Presedintele Academiei Romane, astfel incat sa putem avea avizul AR de inregistrare juridica, utilizand termenul „academic”. Din contra, noi am cam criticat in mod repetat neimplicarea AR in problematica reformei sistemului universitar. Si iata ca astfel de greseli se platesc.
In arhiva Observatorului cultural, in numarul 199-200, publicat pe 16 decembrie 2003, la sectiunea In Dezbatere, este publicat materialul intitulat ‘Propuneri de reforma a sistemului de invatamint superior din Romania’. Intre altele, acolo se scria (fara nici o intentie pe atunci de a polemiza cu dl Emil Constantinescu): „Forumul Academic Roman (FAR) – http://www.forum-academic.com – s-a constituit la data de 30 octombrie 2003 ca o entitate care incurajeaza atitudinea civica, schimbul de idei si solutiile constructive ce pot avea ca finalitate integrarea demna a invatamintului superior romanesc in spatiul cultural al Uniunii Europene.”
Fireste, dl Emil Constantinescu poate continua sa incerce sa salveze planeta si pe mai departe, cu aceeasi eficienta pe care a demonstrat-o in toate incercarile domniei sale.
Ridicol Domnule Presedinte! Vad ca ati postat doar consiliul onorific international. Motivul? Sa incerc sa raspund eu. Consiliul national contine ilustre lichele precum Ecaterina Andronescu, Eugen Simion, Ioan Panzaru precum si Ionel Haiduc presedintele Academiei Romane, un om care de cand e presedinte n-a facut nimic sa curete „ilustra” institutie de pramatiile care ii sunt membri. Directroul executiv este colegul geolog Anastasiu promovat la academie cu opera zero.
Ca sa nu mai zic ca ati furat numele unui alt NGO mai vechi. Rusine!
Inca o modalitate de a suge bani pentru sindrofii in Delta si la Sinaia!
Mi-e greata!
Comunicat de presa, FAR devine ONG
15 iunie 2007
Grupul civic Forumul Academic Roman (FAR) doreste sa aduca la cunostinta comunitatii academice si mass-mediei faptul ca s-a inregistrat juridic ca Organizatie Non-Guvernamentala (ONG) sub denumirea de ASOCIATIA FAR, titulatura sub care isi va continua efortul civic mediatizat pana acum prin intermediul paginilor de internet http://www.nepotism.org si http://www.forum-academic.com cat si a presei.
Legat de acesta decizie membrii fondatori ai Asociatie FAR doresc sa faca urmatoarele precizari.
FAR (lansat la 30 octombrie 2003) a functionat pana in acest moment pe baza ordonantei numarul 26 din 30 ianuarie 2000 cu privire la asociatii si fundatii conform careia persoanele fizice se pot asocia fara a constitui o persoana juridica.
CHIAR NU A STIUT E.C. DE ACEST LUCRU CAND A PRELUAT DENUMIREA UNEI ORGANIZATZII CU ACTIVITATE BINECUNOSCUTA IN LUMEA CELOR PUTZINI CARE MAI FAC CERCETARE STIINTZIFICA IN ROMANIA?
Poate explicatzia o gasim in Cartea Alba a cercetarii romanesti alcatuita de ad-astra, in care la capitolul Lucrari stiintzifice ISI publicate intre 2002-2006 la „Constantinescu E” – geolog gasim ZERO PUBLICATZII.
Vorba lui Moromete: pe ce va bazatzi, dle E.C. atunci cand va consideratzi INTELECTUAL?
Domnule profesor Constantinescu, truismele insirate in acest articol nu fac decit sa confirme mediocritatea Dvs intelectuala, dublata de o impostura impardonabila la un fost presedinte de stat. Cu ce drept dati lectii elitelor culturale din sfera carora nu faceti parte? Cu un portofoliu de articole stiintifice publicate in peer reviewed journals care nu
este suficient nici pentru functia de asistent universitar nu aveti dreptul sa dati lectii decit la grupa mare de la gradinita din Titu. Oare nu stiati ca
Forumul Academic Roman exista in Romania inainte de ai fura Dvs identitatea? Din intimplare acest forum are si un presedinte : profesorul Nicolae Hurduc de la Universitaea Tehnica Gheorghe Asachi
din Iasi
Nu gasesc eufemismul elegant pentru cuvintul care ar trebui sa-l folosesc pentru a va acuza!
Stau si citesc comentariile de mais jos si ma minunez: ai zice ca pana acum nu a existat nici o alta fundatie de acest fel, ca nimeni nu s-a implicat in aceste probleme pana la dnul Constantinescu. ma intreb daca cei care fac comentariile tariesc pe alta planeta sau in tara unde invatamantul universitar a ajuns aproape o rusine. iar dnul Constantinescu, profesor universitar, fost presedinte al tarii, a avut ocazia sa faca multe pentru promovarea adevaratelor valori intelectuale, morale etc. Dar nu, trebuie sa-l credem pe cuvant si sa-i credem declaratiile ca va face marea cu sarea ca presedinte a acestui forum ( care cica ar exista de un an dar nimeni nu a auzit de el pana acum). Inceput excelent!
…pentru activitatea pe care o desfasurati pentru societatea romana. Dorinta pe care o aveti pentru a crea o Romanie frumoasa, o Romanie de oameni intelectuali, o Romanie noua, este apreciata la maxim. Mult succes in continuare.
…Romania devanseaza si pe plan politic, si economic si moral, din cauza ca toti gandesc pentru?de ce? oricum nu are rost?bla bla bla…si nu ne implicam in asa ceva. Astfel de fundatii exista peste tot in lume si influenteaza foarte mult dezvoltarea societatii, numai ca romanul asa e invatat da-i bani si atat.
acela ca dl Constantinescu a fost si este singurul presedinte adevarat pe care Romania l-a avut. Un presedinte corect, realist, intelectual, care in ciuda faptului ca deja mandatul sau s-a sfarsit demult, inca mai sustine societatea romana si inca mai contribuie la dezvoltarea ei prin mijloace eficiente. Singurul lucru care sper sa il faca poporul roman este sa contribuie si el macar cu un gand bun.
…pentru a promova adevaratele personalitati ale Romaniei si a ceea ce inseamna cuvantul intelecualitate. Romanii devin din ce in ce mai „needucati” si „nerespectuosi” fata de ceea ce este bine si util. Poate cu ajutorul acestei organizatii vom reusi sa sustinem si sa incurajam tinerele personalitati care ar putea crea un viitor frumos al Romaniei si sa nu uitam de cei care ne-au sustinut imaginea pana acum.
\”Ce vrem?
Să contribuim la progresul societăţii româneşti prin solidarizarea competenţelor recunoscute pe plan naţional şi mondial în jurul unor mari proiecte de interes general.\”
Cred ca am mai auzit de sute de ori fraze sforaitoare de acest tip. Mai facem o asociatie , forum sau cum vreti sa-i spunem, mai cerem foncuri pe ici pe colo, aparem in ziare cu declaratii pompoase si uite asa, vremea trece…..
Mult bla-bla-bla, cuvinte multe si frumoase, fapte putine. Nici macar numele acestei fundatii nu este original.
Forum Academic Roman: mai exista unul si inca de cativa ani.
http://www.forumul-academic-roman.org/cgi-bin/yabb/YaBB.cgi