Un punct de cotitură în istoria democraţiei americane
- 26-02-2009
- Nr. 463
-
Andrei BREZIANU
- Focus
- 4 Comentarii
Evoluţiile din ultimele luni de pe scena politică americană par să marcheze un punct de cotitură fără precedent. După alegerile de anul trecut şi schimbarea de gardă din ianuarie de la Casa Albă, la levierele celei mai impunătoare dintre forţele globale omologate vreodată de istorie, Anul Nou a adus o mutaţie echivalentă – susţin multe voci – cu ieşirea dintr-o epocă şi intrarea, printr-un soi de ruptură, într-un alt teritoriu istoric. La această răspîntie, America a putut asista la amurgul unei administraţii istovite şi îmbătrînite, care a părăsit arena într-un climat dezamăgitor din mai toate punctele de vedere, şi a salutat cu nemaiîntîlnită căldură, încă înainte de preluarea timonei, primii paşi ai unei conduceri prevestind direcţii novatoare şi avînd în frunte – fapt şocant – un om politic de culoare. Nerăbdarea de a întoarce pagina Privită din chiar centrul de putere care este capitala americană, mutaţia care pluteşte în aer se simte peste tot. Niciodată în intervalul dintre două administraţii – rareori la începutul unei noi guvernări –, nu s-a manifestat cu atîta vigoare nerăbdarea de a întoarce pagina, de a vedea încredinţate uriaşele responsabilităţi ale puterii americane unei echipe noi. Semnificativ, în preludiul schimbării de gardă de […]
n-ai priceput nimic, ma asteptam la raspunsul acesta
„Orice razboi dus in afara granitelor proprii ( poate doar cu scopul prevenirii unui atac iminent) este o crima contra umanitatii..”_hilar de-a dreptul
sa inteleg ca SUA ar fi trebuit sa asiste neputincioasa la sprijinul (dovedit) comunist pt nord-coreeni si sa astepte interventi divine? tu pricepi ca razboiul se duce cu un scop, are o miza (una grava in cazul interventiei SUA in Coreea sau Vietnam, chiar si Irak)
stafia lui Marx bantuie si prin biblioteci, vezi stanga academica radicala; dar cand lecturile sunt insuficiente si iti joaca feste, o lasi balta si te apuci de altceva (eventual accesezi fonduri Sapard…)
stimatul lord John vorbeste din biblioteca, dar nu are politetea sa se recomande cine este. A fi marxist nu este o rusine, nici a fi antimarxist nu este o rusine. Orice razboi dus in afara granitelor proprii ( poate doar cu scopul prevenirii unui atac iminent) este o crima contra umanitatii, indiferent ca este vorba de SUA, fosta URSS ( v. Afganistan), Germania lui Hitler, etc.Nu trebuie sa fii marxist ca sa intelegi acest fapt. Stafia lui Marx, se vede bantuie si prin biblioteci.
este un razboi
autorul comentariului de mai sus vantura marxisme \”imaginare\”; chestia cu atacul \”aranjat\” e o facatura de stanga, dar cand biblioteca e departe aruncam cu fumigene…
uita ca razboaiele din Coreea si Vietnam se purtau impotriva Marelui Urs (obosit) si Rosu, URSS? se pare ca unii raman doar la manualele unice din comunsim; pacat….
America ( SUA)- una din democra’iile născute prin muncă si respect pentru munca trece prin criza din 1916 incoace. Politica duplicitara fata de Europa, apoi intrarea in al doilea razboi mondial dupa un atac „aranjat” la Pearl Harbour, lipsa de reactie la crimele nazismului , deoar dupa razboi, prin avocatii de la Nuernberg, razboaiele din Coreea, Vietnam, ca sa nu amintim de crimele de la Hiroshima, Nagasaki, fac din SUA o țară putin iubita, mai mult temuta. Este timpul ca SUA sa respecte mai mult celelate tari. Singura fata real-pozitivă a politicii externe americane este sustinerea unicului stat democrat din Orientul Apropiat, Israelul, dar si in Orient , americanii au facut multe greseli, incurajand Irakul contra Iranului, Iranul contra fostei URSS.Cu tot aparatul gigantic de informare, americanii nu sunt bine infoirmati si nici nu asculta de altii. Dumnezeu sa le dea minre si sa nu uite ca au un aliat si potential adversar in Rusia.