Alegeri cu pistolul pe masă?
- 01-10-2009
- Nr. 494
-
Marius GHILEZAN
- Politic
- 1 Comentarii
Bătălia de azi din coaliţia de guvernare este incredibilă pentru un om de bun-simţ. Ea nu se dă pentru găsirea unor soluţii de ieşire din criză, nici pentru rezolvarea atîtor probleme de gestionare frauduloasă a banilor publici, ci doar pentru supremaţia asupra Ministerului Administraţiei şi Internelor. România a realizat performanţa negativă de a ajunge la un minus economic comparabil cu acela din anii de groază postceauşişti. Nu mai sînt bani pentru salariile bugetarilor. Sănătatea e aproape de colaps. Şomajul creşte. IMM-urile sînt la un pas de faliment. Consumul scade, sistemul de pensii e subfinanţat. Concedierile masive duc la disperare o populaţie îndatorată pînă peste cap la bănci. Ţinînd seama de dezastrul guvernamental de azi şi de incapacitatea şambelanului Palatului Cotroceni, Emil Boc, de a găsi soluţii viabile, Adrian Năstase poate părea un etalon de competenţă, iar Victor Ciorbea, un salvator naţional. Dezastrul administrativ şi abjecţia la care a coborît discursul public, politicienii trimiţîndu-se unii pe alţii la ligheanul cu apă, treji sau beţi, duc la disperare o populaţie care nu mai înţelege nimic. Cei raţionali pricep care e miza. Într-o ţară în care hoţii de voturi, de fiare vechi, de bănci, de iluzii nu au fost pedepsiţi, ei se […]
Cele doua pagini pe care O.C. le consacra politicii cuprind – de regula- comentarii foarte personale asupra evenimentelor aflate la ordinea zilei a zbuciumatei vieti politice romanesti din aceste vremuri. Cele mai multe dintre ele nu contin o analiza aprofundata si obiectiva a fenomenelor luate in colimator, asa cum ne-am dori noi, cititorii,ci reprezinta mai degraba texte care tin de arsenalul pamletar, decupaje conjuncturale subiective , muscaturi acide si mai ales hiperbole, care se deruleaza lejer, fara nici un fel de inhibitii. Pana aci, nimic anormal, chiar daca ele nu sustin o intelegere mai buna a temelor abordate ci induc mai degraba o anumita stare de spirit apatica, de non-combat. Anormalul incepe de acolo de unde articolele respective (o parte dintre ele) isi permit -de dragul demonstratiei- sa deturneze sau sa trunchieze adevarul. Asa cum se intampla, de pilda, in articolul semnat de dl. M:G. in prezentul nr. al O.C. Sa exemplifcam:
– autorul se indigneaza peste poate pentru demiterea fostului ministru de interne, cainandu-l pentru a fi, bineinteles, inca una din victimele celor care pun la cale fraudarea proximelor alegeri prezidentiale; iata ce scrie colegul de pagina al d-lui M.G., dl.M.B., cu cateva randuri mai jos: despre personajul cu pricina:,,…nici o paguba, n-o sa planga nimeni dupa Nica, un incompetent si atat,” Regretabil, as crede, daca pluralitatea de opinii a comentatorilor, vibrand la unison in contestarea actualului titular la Cotrocenilor, isi diferentiaza pozitiile doar pe asemenea aprecieri secundare contradictorii !
– ,,In ce tara din Europa democratica directorul de campanie electorala a unui candidat la presdeintie e si ministru de interne? Pe Blaga, fost vames la unguri, numai de cinste nu-l poti suspecta. Omul are forta de militian, dar si cacarcterul acestuia „- se nedumireste acuzator dl. M.G. Pai iata cum stau lucrurile, de fapt, cu actualul ministru de interne: 1) un comunicat oficial a facut cunoscut ca dl. Blaga nu face parte din staff-ul campaniei electorale a d-lui T. Basescu 2) dl Blaga a fost director general al Directiei regionale a vamilor din Oradea (la romani deci, nu la unguri) si a facut specializari in materie la Viena si in Germania; in 2007, dl. Franco Frattini, vicepresedinte al Comisiei Europene, declara: ,,Trebuie sa spun sincer ca am incredere deplina in dl. Vasile Blaga”. (v. ,,Wikipedia”)
– ,, Numai un nebun poate sa-i accepte manierele, deciziile si interesele. Darmite sa-i mai acorde vreun vot”, crede fara ezitare dl. M.G. despre cei dispusi sa-si indrepte optiunile la viitorul scrutin catre actualul presedinte. Asadar, aproximativ 33% din electoratul roman, atat cat consemneaza ultimul sondaj facut public ca insumand optiunile pentru dl. T.B., sunt, in viziunea autorului acestui articol, virtuali locatari ai balamucurilor. Nu e o apreciere prea magulitoare, cred, domnule Ghilezan, dar, va marturisesc , s-ar putea sa ma inscriu si sussemnatul in randurile lor in situatia in care, in cea de al doilea tur al alegerilor prezidentiale, batalia s-ar da intre cel numit cu doua randuri mai sus si dl. M. Geoana , si mai ales daca distanta care i-ar separa ar fi atat de mica, incat fiecare vot ar putea inclina decisiv balanta intr-o parte sau alta. Imi ingadui, in incheiere, o curiozitate: dumneavoastra d-le M.G. cum ati opta intr-o foarte probabila situatie precum cea pe care am evocat-o eu ? Cu respect