Lipsa de idei e simptomatică în problema patrimoniului
- 01-10-2009
- Nr. 494
-
Valeriu CONSTANTINESCU
- PATRIMONIU
- 3 Comentarii
Situaţia din localitatea minieră Roşia Montană reprezintă un barometru nu doar pentru economia României de după 1990, ci şi pentru atenţia acordată patrimoniului naţional. Unul dintre cele mai importante aspecte ale problemei patrimoniului ar fi că România este una dintre ţările care descurajează investiţia în patrimoniu şi în cultură. Şi asta pentru că soluţia cea mai veche pentru finanţarea proiectelor culturale, mecenatul, este neprofitabilă. România nu dispune de o legislaţie care să ofere o scutire de impozite pentru cei care investesc în patrimoniu şi în valorizarea acestuia. Nu avem nici o legislaţie eficientă care să stipuleze statutul patrimoniului în România. În aceste condiţii, situaţia patrimoniului este simptomatică pentru atitudinea generală faţă de proiectele culturale. Una dintre mărcile discursului pe tema valorilor de patrimoniu este hipernaţionalismul. Afirmaţii ca „Nu ne vindem ţara!“ sau „Nu cedăm valorile naţionale străinilor!“ se aud frecvent în spaţiul public şi indică lipsa cronică de idei ce caracterizează dezbaterea pe această temă. Nu există nici o îndoială în privinţa faptului că Roşia Montană dispune de o moştenire culturală semnificativă, fiind una dintre cele mai vechi aşezări miniere din Europa. Elementele de patrimoniu ale acestei aşezări pot fi împărţite în două categorii. Pe de o parte, localitatea […]
Nu pot sa nu ma revolt cand vad involutia spre care mergem in continuare. Noi, ca romani, preferam sa traim in cloaca asta in care ne zbatem de 20 de ani, doar ca cei care vor sa investeasca sunt straini. Oare cum ar putea pricepe cei care se impotrivesc cu atata inversunare proiectului ca mentalitatea asta a noatra e proasta si ca trebuie sa facem ceva pentru noi. ne place sa traim cu gandul ca ne aparam valorile; doar ca un strop de inspiratie ne va face sa vedem ca distrugem aceste valori; suntem atat de inversunati in apararea patriei si neamului ca facem confuzii grave si fara nici un fundament.
O subtilitate dezamăgitoare…., pentru un proiect ce aduce beneficii foarte mari companiei RMGC. Ideaea de a proteja patrimoniul Roşiei Montane este nobilă, dar cum se poate realiza când o parte din sat urmează a fi mutată, un deal complet ras şi plus de asta, deschiderea unor mine în scop turistic când zona o să arate ca pe Marte… foarte neutru articolul…
Dle Constantinescu, nu asa se lupta pentru salvarea patrimoniului de la Rosia. Cu oameni „calduti” ca dumneavoastra, care nu vrea sa supere pe nimeni, si mai ales compania RMGC, nu se va castiga niciodata lupta aceasta dreapta. E regretabil ca prestigiosul Observator Cultural gaseste aceasta cale, impiedicata si chiar partinitoare, de abordare a unei teme de interes european.