Nicolae Manolescu, reales preşedinte al USR
- 26-11-2009
- Nr. 502
-
Ovidiu ŞIMONCA
- Actualitate
- 5 Comentarii
Nicolae Manolescu a cîştigat un nou mandat de preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România. La alegerile desfăşurate luni, 23 noiembrie, la Sala Amfiteatru a TNB, Manolescu a obţinut victoria din primul tur de scrutin, obţinînd 174 de voturi, din totalul de 344, ale delegaţilor la Conferinţa Naţională. Ceilalţi competitori au obţinut următoarele rezultate: Nicolae Breban – 76 de voturi, Dan Mircea Cipariu – 38 de voturi, Constantin Stan – 36 de voturi, Ştefan Agopian – 17 voturi. Trei voturi au fost anulate. Marea întrebare care se pune este spre ce se va orienta USR: va fi o organizaţie sindicală, care va ajuta scriitorii în vîrstă, sau va fi o organizaţie de reprezentare a literaturii române? USR a reuşit să suplimenteze banii pe care scriitorii pensionari îi obţin datorită eforturilor USR. Astfel este acordată o indemnizaţie de merit, de aproape 2.000 RON, şi un supliment la pensie, echivalentul a jumătate din pensia pe care o obţin scriitorii. Despre banii Uniunii, vicepreşedintele USR, Varujan Vosganian, a precizat că „situaţia USR s-a ameliorat considerabil“. În contul USR se găsesc acum peste 100.000 de euro, iar cheltuielile s-au echilibrat prin obţinerea de venituri suplimentare. Practic, USR nu este în faliment şi, conform prognozei, […]
Boris.Marian, membru la USR, ar fi bine ca inainte de a va comunica textele pe acest site sa le corectati din punct de vedere gramatical si ortografic; altfel, riscati sa fiti banuit a face parte tocmai din randurile categoriei de scriitori pe care o vestejiti
sa fim seriosi, manolescu e cel mai potrivit presedinte pentru USR. daca se voia vreo schimbare, acesta s-ar fi produs, dar omul a castigat la un scor aproape covarsitor. iar candidatura lui agopian a pornit, stie toata lumea, de la consideratiile pe care manolescu le face asupra lui in Istoria critica.
referitor la acuzatiile despre absenta lui la USR, provocate de faptul ca locuieste la Paris, sunt total neintemeiate. eu l-am gasit lunar la USR.
Conferinta a fost o mascarada, se stia de la inceput cine va castiga. Niki(percea) si-a facut o costisitoare campanie electorala la filialele USR din tara, insotit de o suita de lingatori de fese si a facut in asa fel incat delegatii la Conferinta sa fie alesi pe spranceana dupa criteriul fidelitatii fata de el. Asa se explica de ce la Bucuresti sala de la Teatrul National era plina de oamenii lui, care se purtau golaneste,ca la meci,vociferand cand vreun vorbitor le ataca seful sau aplaudand ca sa-i acopere glasul.Si cei din prezidiu, in frunte cu moderatorul H. Garbea, tot violent si mitocaneste s-au comportat. Ca un grup de presiune si intimidare. Garbea a urlat la unul din scriitorii care, in discursul sau, atenta la imaginea lui Manolescu, de i s-au umflat venele gatului.
Dupa ce si-a citit raportul de activitate, Manolescu ar fi trebuit sa se retraga de la masa instalata pe scena si sa ocupe un loc in sala, asemenea celorlalti candidati. Nu numai ca n-a facut-o, asigurandu-si astfel un avantaj inechitabil, ci, alaturi de Garbea, s-a manifestat, dupa cum ii e naravul, dictatorial; i-a intrerupt in numeroase randuri pe vorbitorii contestatari, acoperindu-le glasul, pe un ton rastit sau fortat ironic, preluand el cuvantul – la care nu avea dreptul in momentul acela – continuand sa peroreze minute in sir, dupa care anunta sec ca timpul lor de vorbire a expirat. Din zona galeriei manolesciene izbucneau voci furioase, tropaieli, batai din palme simiesti menite sa faca imposibila continuarea discursurilor incomode.
Replica doamnei Ceta adresata lui Agopian face parte din aceasta strategie de intimidare a adversarilor lui Manolescu. Ce voia in fond doamna din Cluj? Sa-l ridiculizeze pe Agopian si, odata cu persoana lui, acuzatiile aduse Marelui Frate.
Un alt episod: Mihai Gramescu si-a inceput discursul, care se anunta a fi extrem de virulent, calificand drept ceausista guvernarea manolesciena. N-a putut sa continue. Manolescu a izbucnit intr-un suvoi de vorbe incoerente, galeria l-a sustinut si, in vacarmul iscat, vorbitorul s-a vazut silit sa renunte. Am mai reusit sa aud doar constatarea lui Gramescu despre dreptul la replica detinut in mod exclusiv de Manolescu. Absolut adevarat!
Presa reda deformat desfasurarea intrunirii scriitoricesti. Sau incomplet, ceea ce e acelasi lucru. Nu sunt retinute formularile vitriolanate ale lui Peter Sragher („Nu mai vreau un presedinte gascar. Nu mai vreau un presedinte care-i uraste pe scriitori” etc.), iar acuzatiile aduse lui Manolescu de ceilalti contestatari sunt preluate – daca nu sunt cu totul ignorate – in varianta soft.
Inchei cu o intrebare: cat de reprezentativi sunt cei 344 scriitori votanti pentru ceilalti – pana la 2400 – membri ai breslei? (Cum bine spunea un confrate la Conferinta: „pe mine nu poate sa ma reprezinte nimeni altcineva”). Votul electronic putea rezolva foarte usor participarea tuturor scriitorilor, dar liderii de ieri si de astazi (aceeasi) nu sunt deloc incantati de aceasta idee. Pentru ca e mai usor sa-ti asiguri victoria delegandu-ti in prealabil oamenii devotati si bagand pumnul in gura celorlalti, care scapa acestui filtru, decat sa prostesti si sa manipulezi o multime numeroasa.
Au votat, asadar, numai 14,3 % din membrii USR.
Raportand la numarul total de 2400 scriitori, voturile acordate lui Manolescu (174) insumeaza uriasul procent de 7,2. Nu mai intreb cat de reprezentativa este realegerea sa, pentru ca raspunsul este foarte clar!
Nu se pune chestiunea ori-ori, domnule Şimonca, fiecare vârstă are părerile ei, Uniunea trebuie să protejeze pe scriitori, mulţi nevoiaşi,dar să păstreze şi standardele profesiei, dacă se tot vorbeşte de veleitari, trebuie scuturaţi cei care au acceptat veleitari în Uniune , unii dau tocmai în membrii fără funcţii, iar tocmai cei vinovaţi de primirea unor veleitari în Uniune, stau liniştitţi, tac precum crăpceanul la fundul apei. Acum nu poate cineva să facă o purificare, timpul şi o nouă strategie de primire a noillor membri va face dreptate. prea mult se discută de ce să fie sindicat , etc. Da, stimaţi confraţi, fiecare om vrea să o ducă ceva mai bine, nu fură , nu fac măgării, lăsaţi-i în pace, de unde atât spirit inchizitorial? Dacă nu ne respectăm între noi, aşa cum suntem, ce să ne respecte cititorii?Este o ruşine cum se atacă unii, clonele politicienilor de pe mizerabila scenă a alegerilor.
rezenţa unor veleitari , prin diverse căi de influenţare
S-a mai discutat si despre Cezar Ivanescu. Despre cazul UNIC al unui mare scriitor roman, mort, batjocorit de conducerea Uniunii din care facea parte!
VIDEO_DOCUMENT, CEZAR IVANESCU PENTRU NICOLAE MANOLESCU: http://www.youtube.com/user/CEZARIVANESCUTV#p/a/f/0/Hqxcy7nPf1o
http://www.youtube.com/user/CEZARIVANESCUTV#p/f/3/mUm_oL57QNU