FANTASY&SCIENCE FICTION. Confederaţia F&SF
- 10-12-2009
- Nr. 504
-
Michael HAULICĂ
- Rubrici
- 11 Comentarii
Redactorul-şef al revistei Helion, Cornel Secu, semnează în cel mai recent număr al acesteia, nr.3/2009, editorialul „E timpul…“. Articolul este o „chemare la luptă“, la unirea tuturor forţelor sefiste sub un steag comun, confederativ, pentru a repune lucrurile în regulă, pentru revenirea la normalitate. Care normalitate… nu ştiu dacă a existat cîndva, dar e bine că ne punem problema. Poate că ARSFan (Asociaţia Română de Science Fiction) îşi va da mîna cu SRSFF (Societatea Română de Science Fiction şi Fantasy) şi cu „independenţii“ (sau cei neafiliaţi nici într-una, nici în cealaltă) şi vor crea o asociaţie/federaţie cu adevărat naţională care să organizeze convenţii naţionale, care să impună nişte premii naţionale pentru F&SF la toate categoriile, după un regulament bine stabilit în ceea ce priveşte eligibilitatea, şi nu numai. Zice Cornel Secu: „Formula confederativă poate să asigure desfăşurarea convenţiilor anuale, să decerneze premiile anuale, să delege reprezentanţii români la convenţiile europene şi mondiale, să asigure un calendar naţional anticipaţiei româneşti“. Da, asta ar trebui să se întîmple. E cazul. E timpul să ne unim forţele. Şi, poate, în martie 2010, la aniversarea a 30 de ani de la înfiinţarea Cenaclului Helion, cu o participare largă, să se întîmple şi acest […]
I sense much anger in you, young Buzdugan… Afraid are you?
Cred că înainte de toate ar trebui să aflăm într-un fel sau altul numărul celor interesaţi de science-fictiondin ţara asta. Nu de alta dar în cazul în care sunt în total 200 şi dintre aceştia doresc să şi facă ceva pentru sefeul românesc vreo zece- cincisprezece, atunci toată discuţia despre confederaţie şi supremaţie nu-şi are rostul
…si deja confederatia a fost distrusa :))
Se pare ca domnul Secu nu l-a citit pe John Kennedy Toole. „Imperiu” da mai bine, insa avem prea multi „imparati”.
@ A. Buzdugan – habar n-am cine esti si nic nu ma intereseaza. Fa ce vrei cu banii tai, poti sa-i si arunci din partea mea, sau le poti da foc. Nu ma intereseaza. Eu fac ce vreau cu ai mei, si n-o sa-ti raportez tie. Si sunt la fel de vehement.
Tu – n-am remarcat, ai facut ceva cu banii tai pentru SF si nu stiu eu? Ca despre scris – scuza-ma, oi fi si tu vre-un scriitor si nu o remarcasem…Oi vrea sa te si platesc pentru asta. Pai, dragule, nu sunt MECENA.
Cand a avut nevoie de de texte, domnul Cornel Secu mi-a publicat cate ceva. Acum, cand s-a vazut cu sacii in caruta, nu-mi mai trimite nici revista ‘Helion’. De publicat romane la ‘Bastion’, ‘vax’; nici macar un raspuns conventional, cum practica editurile serioase. Uniune nationala, dar, intr-un cadru restrans, la o tuica, ei, conducatorii, intre ei. In SF, la fel ca in politica.
Domnule Camner, tertipurile (cum ar fi derivatia a placea – placeri) sa le lasam pentru altii!
Stiti foarte bine la ce se refera „fac ce vreau pe banii mei”; ati avut aceasta pozitie vehementa si atunci cand am indraznit sa comentez pe site-ul SRSFF ca titulatura asta va obliga si va retrage dreptul de a plasa amatorisme („Asteptarile unui cititor SF”, parca) pe site!
Fiecare pune ce are/poate! Dvs. puneti bani, altii pun munca neplatita sau platita simbolic. Si pentru mine este mult mai comod sa ma ocup de familie decat sa scriu si sa dau peste niste comentarii care-mi dovedesc ca ceea ce fac nu este nici mai mult nici mai putin decat o lupta cu morile de vant!
@A Buzdugan
Nu-i asa? Muncesc ca sa dau bani din buzunar pentru placerile mele? Da, dragul meu, da, dau si asta se poate observa. Asa facem cu totii. Pe de alta parte, sa zicem c-ai dorii sa organizezi un RomCon. Cam cati bani te-ar costa cazarea? Pentru ca, daca esti organizator, trebuie sa asiguri cazarea, transportul, masa participantilor. Tu, personal, cat ai fi dispus sa dai? Noi dam si ni se atrage atentia ca pozitia „fac ce vreau cu banii mei” este incorecta. Pai face Mike cu banii lui mai mult? Sau altcineva? Este dispus cineva sa ma invite intr-un alt oras, sa ma cazeze, sa ma hraneasca, pe banii castigati din salariul lui?
Si, ca sa lamurim inca ceva, crede cineva ca o sa cheltuiesc mai multi bani pentru propriile placeri, in detrimentul celor ale fiului meu? Cine e acel personaj care-si neglijeaza copiii in favoarea unor iluzii?
Asa ca scuza-ma daca ma gandesc ca habar n-ai ce inseamana familie, viata si placeri. Sau ca n-o sa ai vre-odata asa ceva daca crezi ca poti neglija familia. Barbat inseaman sa-ti ingrijesti familia, sa nu duca lipsuri, pentru ca ata iti asumi cand te casatoresti.
@ M. Haulica – Nu cred ca se va realiza asa ceva! Cel putin nu in viitorul apropiat! Prea mari sunt orgoliile! Haideti sa vedem daca se va realiza in urmatorii ani un soi de Dozois autohton ! Asta ar fi un pas decisiv! Nu antologia lui X, a lui Y, Z etc.
@Sorin Camner – Daca ati fi copil, v-as spune: Raspuns incorect! Mai bagati o fisa! Hai, domnule Sorin Camner, fii barbat, ce naiba! Pe banii dumitale vrei ceva ce-ti place!
Articolul ar trebui postat si pe site-urile celor doua organizatii si pe blogurile care promoveaza FSF!
Personal, nu împărtăşesc ideea de confederaţie. Părerea mea este că două asociaţii (sau chiar trei sau mai multe) concurente au, prin chiar ideea de competiţie, mai multe şanse să construiască ceva decât să uniformizeze viziuni care, prin unghiul de vedere diferit, dau substanţă şi bogăţie de arome SF-ului românesc. Nu contest buna intenţie a lui Cornel Secu, dar i-aş aminti că tocmai manifestările paralele ale Helionului de dinainte de \’89 faţă de curentul general impus de CC al UTC dădeau savoare mişcării SF. A uitat probabil că acum aproapre 30 de ani, la primele Zile Helion, Dan Merişca, cu Mihai Ionescu şi Doru Brana o puneau de o asociaţie aproape privată a SF-ului românesc, stârnind panica oficialilor – Ion Hobana inclus, care nu mai ştia, prin tactul său proverbial, cum să aplaneze lucrurile. Pentru noi, cei tineri atunci, aceste nuclee independente (mă refer aici şi la cenacluri) ne stârneau entuziasmul. Apoi, Ştiinţă şi Tehnică, prin reprezentantul său, a monopolizat mişcarea şi a edulcorat-o. Totuşi, câteva cenacluri, printre care şi Helion, şi-au păstrat independenţa şi noi le-am apreciat ca atare.
Îmi păstrez aşadar opinia că asociaţiile trebuie să rămână independente, să se descurce aşa cum pot financiar, dar să-şi exprime punctele de vedere individual şi personalizat. Pentru binele mişcării. Istoria, mai ales cea recentă – mă refer la politică, bineînţeles -, ne arată că o struţocămilă gen alianţă PSD-PD-L este întodeauna catastrofală.
„să ajungă la concluzia că vîrsta de 40 – 50 de ani este o vîrstă a asumărilor şi să aibă curajul şi determinarea de a lua în mîini destinele literaturii F&SF româneşti.”
Daca porniti cu idei din astea puteti sa va luati adio de la confederatia aia.
Dragul meu Mike,
Nu este vorba despre „eu sînt asociaţie privată şi cu banii mei fac ce vreau“! este vorba ca este extrem de dificil sa iau bani din casa, de la sotia si baiatul meu, si sa-i dau pentru altceva. Si, mai mult, sa si accepte sotia mea sa iau din banii familiei.
Cand vorbesc de bani privati vorbesc despre banii pe care eu ii castig din salalriul meu, propriu si personal.