Relaţia cu Republica Moldova, la un nou început
- 04-02-2010
- Nr. 511
-
Ștefan STOICA
- Politic
- 3 Comentarii
Plecarea de la putere a comuniştilor românofobi şi instalarea la conducerea Republicii Moldova a unei coaliţii pro-europene a încălzit relaţia Chişinău-Bucureşti. Atît de tare, încît a redeşteptat, pentru unii, visul îngheţat al reunificării. Bucureştiul este obligat să profite de faptul că la Chişinău există, acum, alţi interlocutori, hotărîţi – au dovedit-o prin desfiinţarea regimului de vize impus de comunişti şi semnarea convenţiei privind micul trafic de frontieră – să normalizeze legăturile bilaterale. Vizita în Moldova a preşedintelui Băsescu, prima în noul mandat, a oferit, în sfîrşit, consistenţă unor contacte reduse, în general, la momente simbolice. România va acorda Moldovei sprijin financiar nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro propunînd interconectarea celor două state în privinţa infrastructurii energetice, a celei de transport al gazelor şi, pe termen lung, a celei de transport feroviar. Bucureştiul îşi asumă, în continuare, rolul de ghid al Chişinăului pe traseul european şi promite să pledeze, la Bruxelles, în favoarea includerii Moldovei în acelaşi pachet al integrării în care se găsesc statele din Balcanii de Vest. Există, însă, declaraţii şi gesturi discutabile ale oficialilor de la Bucureşti, cu potenţial de minare a procesului, în curs, de reapropiere dintre cele două ţări. La Chişinău, Traian […]
Cand se face vorbire despre cele doua state,Romania si Moldova,pe mine,unul,ma apuca rasul.Mai corect ar fi sa se spuna cele doua sate,componente ale aceleiasi comune.
Dac nici in conjunctura favorabila ivita politicienii nu vor rezolva problema unitatii si identitatii statului roman,inseamna fie ca sunt handicapati,fie ca nu le pasa .
Acordarea preferentiala a cetateniei romanesti pentru cetatenii RM este prost vazuta si de ceilalti membri ai UE. Oricum Romania a acordat cetatenie la moldoveni si mii de tineri au venit in Romania la studii, de 20 de ani, si asta nu a impiedicat pe nimeni sa voteze cu comunistii antiromani. Nici macar prima vizita la Chisinau a presedintelui Basescu, in 2005, cu putin inaintea alegerilor in care Voronin, visceral antiroman, a fost reales. Nici pomana de 100 de milioane, cand noi ne imprumutam si dam oamenii afara din slujbe, nu va ajuta la iubirea dintre noi. Moldovenii sunt chinuiti de zeci de comunism si 20 de ciudatenie capitalista, cum scapa din Basarabia nu se opresc pana la Atlantic sau dincolo de el. Si acolo acesti coleaciumati vor incarca nota de plata a infractionalitatii cu pasaport romanesc pe care o decontam noi, cei din tara, care platim si studiile celor veniti aici la studii, si imprumutul de 100 de milioane, care se adauga la ce le-am dat degeaba pana acum.
Foarte pertinenta analiza, domnule Stefan Stoica. Intr-un singur punct ma delimitez, acolo unde spuneti ca acordarea cvasipausala a cetateniei romanesti ar putea duce la depopularea romaneasca a Republicii Moldova. Acesta e un cliseu metodi deconstruit de profesorul Dan Dungaciu, dar si de altii. Acordarea cetateniei romanesti intr-un astfel de regim ar duce la o repopulare rapida a Republicii Moldova. Cind stii ca poti pleca si reveni liber, fara cei 3000 de euro pentru o viza de doi bani, nu-ti mai vine sa pleci, iar daca pleci, o faci cu gindul de a reveni cit mai des si de a investi.